12 momenten waarop je je als moeder eenzaam voelt

12 momenten waarop je je als moeder eenzaam voelt
Moederschap is mooi en geweldig en, oké, soms ook vermoeiend. Maar dat het ook eenzaam is, dat hoor je dan weer niet zo vaak. Toch kan het zo zijn, op deze momenten bijvoorbeeld.

Lees ook: Als je het moederschap soms gewoon maar eenzaam vindt

1. Midden in de nacht

In theorie weet je dat je verdeeld over het land talloze lotgenoten hebt, die zich net als jij rillend van vermoeidheid op het onchristelijke tijdstip van 2.46 uur bevinden in een koude babykamer met een wakkere baby aan je borst / de fles. Maar zo voelt het niet. Het voelt alsof je de enige op de wereld bent die wakker is en die wanhopig graag terug naar bed wil. En dat voelt eenzaam.

2. Als jij verlof hebt en iedereen werkt

Op zich is zwangerschapsverlof natuurlijk de hemel op aarde, maar als de kraamverzorgster het pand heeft verlaten, je partner aan het werk is evenals al je vriendinnen, kennissen en buren én het regent ook nog eens pijpenstelen, voelt dat soms toch een beetje opgesloten. Oké, je bent niet alleen want je bent met je baby, maar ergens tussen acht en vijf een volwassene spreken is ook wel lekker.

3. Als de rest elkaar allemaal kent in de speeltuin

Totdat je er eens komt heb je geen idee, maar er bestaat dus zoiets als het fenomeen ’speeltuingroepen’. Groepen ouders die elkaar al kenden en gezamenlijk de speeltuin bezoeken dan wel groepen die elkaar ter plekke hebben leren kennen. Hoe dan ook: wie een speeltuingroentje is heeft kans ze tegen te komen en als je dan in je eentje op een bankje zit en de rest elkaar allemaal lijkt te kennen, voelt dat een tikje alleen. (Tot je erin wordt opgenomen natuurlijk, wat doorgaans gelukkig snel gebeurt.)

4. Als je baby huilt

Ja, baby’s huilen, ja, dat is normaal, ja, dat wist je van tevoren. Natuurlijk. Maar als je baby naar jouw mening nogal veel huilt en je niet goed weet waarom en je er soms een beetje wanhopig van wordt en iedereen zegt ‘ja, dat hoort erbij’, kun je best het gevoel hebben dat je er helemaal alleen voor staat.

5. Als je ruzie met je man hebt

Je bent uiteraard een zeer weldenkend en beheerst mens, maar slaapgebrek en hormonen kunnen vreemde fratsen uithalen en dus ben je de laatste tijd misschien een beetje sneller aangebrand dan anders. En gedraag je je mogelijk een tikje bitchy. Wat je man niet accepteert, waarna er ruzie volgt en je je totaal onbegrepen en in de steek gelaten voelt.

6. Als je afgezonderd zit te voeden

Om nou ten overstaan van een heel gezelschap je tiet uit je shirt te toveren om je baby van eten te voorzien is ook zo wat, dus ben je apart gaan zitten. Waarna je vanaf een halfduistere slaapkamer de rest van het gezelschap hoort kletsen en lachen en je toch een beetje buitengesloten voelt, wat natuurlijk niet zo is, maar toch.

7. Als je je gevoel uitspreekt en niemand begrijpt het

‘Nou, het is best zwaar, omdat ie zoveel aandacht vraagt’, zeg je voorzichtig tegen je kraambezoek, als ze bij het weggaan vragen hoe het eigenlijk met jou gaat. ‘Nou, dat valt toch wel mee?’ is het nonchalante antwoord, omdat je baby toevallig net een uur heeft liggen slapen, wat verder overdag eigenlijk zelden tot nooit gebeurt. Hoezo: het valt wel mee? Het valt niet mee. Maar dat zeg je dan weer niet, in plaats daarvan blijf je alleen achter met je gevoel.

8. Als er altijd iemand bezig is met de baby

Samen ouders zijn betekent naast heel veel andere dingen dat de zaken wel zo smooth lopen als er enigszins evenwichtige taakverdeling is, waar iedereen zich min of meer aan houdt. Heb je de praktische kant van de zaak echter tot in de puntjes geregeld, zit je weer met het probleem dat er dan een groot deel van de tijd een van de twee met het kind bezig is en er weer zo weinig tijd voor elkaar overblijft. Kun je je best alleen door voelen. Gelukkig bestaat er oppas.

9. In een indoor speelparadijs

Heel gek, maar juist als je oren pijn doen van de herrie en je bepaald niet alleen bent, kun je je bijzonder eenzaam voelen. Want aan zo’n fantasieloos plastic tafeltje in een veel te druk indoor speelparadijs – waar je na drie minuten al weg wil, maar dat gaat niet, want je kind vinden het er zo leuk en die zie je dus de komende drie uur niet terug – voelt het best eenzaam en wou je heel erg dat je iemand had meegenomen om het leed mee te delen.

10. Als je kinderen slapen en je bent alleen

Single moeders kennen dit fenomeen van elke dag, moeders met een man / vrouw van af en toe, maar het gevoel is hetzelfde: na kinderbedtijd in een doodstil huis en geen mogelijkheid de deur uit te gaan terwijl je facebook-timeline volstroomt met blije foto’s van mensen die ergens aan het lol maken zijn. Terwijl jij de zoveelste netflix-serie opzet.

11. Als je de eerste bent met een baby

Natuurlijk staan je vriendinnen te popelen om te knuffelen met je pasgeboren junior, maar als je de eerste in je vriendenkring bent met een baby, zijn er maar weinig mensen om je heen die echt begrijpen hoe je je voelt.

12. Als iedereen lijkt te genieten behalve jij

Natuurlijk ben je extreem blij met je pasgeboren baby, maar dat betekent niet dat je vanaf dag één de gebruiksaanwijzing al helemaal onder de knie hebt. Of dat je nog aan jezelf toekomt. Of dat je genoeg slaapt. Geeft allemaal niet, gaat ook weer over, maar het eenzame gevoel dat je kunt krijgen als je op facebook allemaal blije plaatjes van moeders met even oude baby’s ziet die beweren dat ze niks anders doen dan genieten op hun roze wolk, is niet echt fijn.

Lees ook: Deze moeder voelde zich onzichtbaar na de bevalling van haar eerste kind

Geschreven door
More from Femke Sterken

Hannah kon niet langer voor haar dochter zorgen: “Samenleven met haar is zwaar”

Als het maar gezond is en gelukkig wordt, denk je als je...
Lees verder