12 tekenen dat je een hoogsensitieve moeder bent

11.04.2022 06:00

Nee, je bent geen aansteller. Misschien ben je wel hoogsensitief. Eén op de vijf mensen is extra gevoelig voor prikkels. En dat kan best een uitdaging zijn als je moeder bent. Deze 12 eigenschappen zijn hoogstwaarschijnlijk herkenbaar voor jou.

LEES OOK: Waarom je bijna nooit naar de tips van andere ouders moet luisteren

Hoogsensitief: het klinkt misschien een beetje zweverig, maar het is een eigenschap die heel veel voorkomt. Bij ongeveer 1 op de 5 mensen komen prikkels versterkt binnen. Ook voel je emoties van anderen sterk aan, bijna alsof ze van jezelf zijn. Een handige eigenschap als je moeder bent, maar het kan het moederen ook een stuk lastiger maken. Ik weet er alles van. Speciaal voor mede HSP’ers heb ik een lijstje samengesteld van dingen die je zoal kunt tegenkomen als hoogsensitieve moeder. Lang niet iedereen die hoogsensitief is, weet het van zichzelf, dus het is tevens een checklist om te zien of je je hierin herkent.

 1. Je kunt een baby niet laten huilen. Je vóélt namelijk het verdriet en dat kun je met geen mogelijkheid negeren. Je voelt meestal ook goed aan wat je kind scheelt of wat het nodig heeft. Voelde je je zelf vroeger als kind onbegrepen of ‘anders’, dan zul je er alles aan doen om jouw kind dat gevoel te besparen. Zeker als je kind ook hoogsensitief is (en die kans is er, want hoogsensitiviteit is erfelijk), begrijp je als geen ander wat er in dat koppie omgaat.
 2. Je hebt veel tijd nodig om tot jezelf te komen. Geluiden, geuren, sensaties, emoties: ze komen allemaal versterkt bij je binnen. Houden die prikkels te lang aan, dan kun je ‘overprikkeld’ raken en dat is voor niemand fijn. Het is dus belangrijk dat je regelmatig tijd hebt om weer tot jezelf te komen. Tijd die er, zeker in het prille moederschap, lang niet altijd is. Daardoor voel je je sneller overbelast. Een eigen plek waar je je kunt terugtrekken kan helpen. Een eigen plank of vensterbank (buiten kinderbereik) waar dingen van jou staan waar je een rustig gevoel van krijgt, kan ook al schelen.
 3. Je kunt slecht tegen slaapgebrek. Slapen is een manier om overtollige prikkels kwijt te raken – slaap je te weinig, dan raak je ronduit chagrijnig, of zeg maar gerust: niet te genieten. Gebroken nachten zijn voor jou een extra beproeving – en ook voor je relatie.
 4. Je kunt ook niet goed tegen koffie. Jammer, maar helaas: de meeste HSP’ers kunnen de koffie maar beter laten staan, want ook dáár reageer je weer versterkt op. Na de zoveelste gebroken nacht is het verleidelijk tóch naar de koffie te grijpen, maar uiteindelijk word je daar nog moeier van (al is het alleen al omdat je er slechter door slaapt, en je bent al niet de beste slaper).
 5. Je bent perfectionistisch. Je doet erg je best om te voorkomen dat je fouten maakt of iets vergeet. Tegelijkertijd vraagt het moederschap zoveel van je dat je een beetje de controle kwijtraakt. En je dus júist dingen vergeet. Daar zit ook een les in verborgen trouwens: dat de wereld ook wel blijft doordraaien als niet alles perfect verloopt.
 6. Je gedijt goed bij een ritme. Je houdt niet zo van veranderingen en ook niet van onvoorspelbaarheid. Daarom werkt het voor jou het beste om je baby snel in een schema te krijgen, zodat je in elk geval weet op welke momenten je even rust hebt.
 7. Je zorgt graag voor anderen. Omdat je empathisch bent, vind je het fijn om het anderen naar de zin te maken. Het moederschap is je dus eigenlijk op het lijf geschreven. Maar pas op: van jezelf wegcijferen wordt uiteindelijk niemand gelukkig. Kwestie van de juiste balans vinden dus.
 8. Je voelt je opgejaagd als je veel moet doen in korte tijd. Kortom: gedurende het gros van de tropenjaren. Delegeren is het toverwoord (peuters doen niets liever dan rondlopen met een Swiffer).
 9. Je kunt niet tegen geweld op tv. Dat had je altijd al een beetje, maar sinds je moeder bent, zijn zielige hondjes je al te veel. Er zit niets anders op dan voortaan het Jeugdjournaal te kijken.
 10. Je bent creatief. En dus een kei in het verzinnen van nieuwe spelletjes, knutselen, hutten bouwen of andere avonturen (een kinderfeestje geven daarentegen is niet echt jouw ding, tenzij er maar twee of drie kinderen komen). Waarschijnlijk heb je ook een creatief beroep.
 11. Je bent netjes. Je hebt veel oog voor detail en woont het liefst in een opgeruimd huis met een fijne, rustgevende ‘energie’. En laat dat nou een uitdaging zijn als je kleine kinderen hebt. De afdeling opbergbakken van Ikea is jouw redding.
 12. Je bent snel verveeld. Dit geldt niet voor elke HSP’er, maar het kan zijn dat je behalve overprikkeld ook snel ónderprikkeld bent. In dat geval kan het moederschap jou precies de uitdaging bieden die je nodig hebt. Want neem je genoeg tijd voor jezelf en lukt het je om goed je grenzen aan te geven en regelmatig door te slapen, dan vind je het juist heerlijk om al die ballen in de lucht te houden. Sterker nog, misschien wil je nóg wel een kind.

LEES OOK: Waarom het moederschap soms zo lastig is als je prikkelgevoelig bent