12 Dingen die elke moeder cadeau zou moeten krijgen van de overheid

Heel leuk hoor, een mutsje van de gemeente of een schattig knuffeltje van de verzekering zodra er een baby uit je lijf is gekomen, maar er zijn dingen waar wij moeders zélf heel erg blij van zouden worden. Dus beste overheid, lees je even mee?

LEES OOK: Waarom elke moeder een heldin is.

 1. Een diploma
  Gefeliciteerd! U bent MOEDER! Dat zou erop moeten staan, in goudkleurige letters. Graag alvast in een lijstje zodat we die zelf niet hoeven te kopen. Lijkt me enig aan de muur, een steuntje in de rug om naar te kijken.
 2. Een nachtnanny
  In te zetten voor drie nachten in de kraamperiode. Zodat iedereen even kan wennen aan elkaar en we wat minder zouden beginnen met 6-0 achterstand na de bevalling.
 3. Langer verlof
  Hup overheid, kijk maar even hoe ze dat in Scandinavië doen. Goede voorbeelden zat, zoals Zweden.
 4. En meer verlof voor papa
  Kijk maar eens in deze infographic van RTL Nieuws hoe chic dat in andere Europse landen geregeld is. Top, toch? Zoals Slovenië: 90 (!!!) dagen.
 5. Goedkopere opvang
  Als de overheid nou echt wil dat we met zijn allen massaal weer snel aan het werk gaan en zoveel dagen per week  mogelijk om onze eigen broek op te houden: maak dan ook dat verschil tussen een gemiste werkdag of de kosten die je voor een werkdag betaalt wat groter. Want als je er 80 euro netto op vooruit gaat om een dag extra te werken, dan kies je toch echt snel voor die baby in plaats van die extra werkdag. En ook al werk je ook voor je toekomst: die baby is nu klein en die 80 euro kun je wel missen.
 6. Een gratis bakfiets
  Voor iedereen. Zodat je je baby ecologisch verantwoord van en naar de opvang/werk/supermarkt kan vervoeren
 7. Een goede kolfruimte op het werk
  Ook zoiets: de overheid wil dat je snel weer aan het werk gaat, maar wil ook dat je borstvoeding geeft want dat is het beste voor je baby. Maar niemand heeft zin om in de gebedsruimte, EHBO-kelder of kopieerhoek te moeten kolven en dat gebeurt maar al te vaak, hè? Dus overheid, misschien kun je daar iets op vinden?
 8. Een clausule zodat we niet meer ontslagen kunnen worden als we zwanger raken
  Want het mag niet volgens de wet, maar gebeurt wel. Alleen dan onder de noemer ‘boventallig’ ‘niet presterend’ of iets anders kwetsends.
 9. Een clausule zodat die baan niet geweigerd kan worden als we zwanger solliciteren
  Want ook dat komt nog maar al te vaak voor, en daar is door zwangere vrouwen zelf maar bar weinig aan te doen.
 10. Consultatiebureaupersoneel dat je in je waarde laat
  Sommigen zijn goed, sommigen niet zo. Sommige CB’s zijn fantastisch, maar sommige ook echt niet. Doe eens een steekproef en strak de boel wat op, het is 2019.
 11. Informatieve boekjes zonder Jip en Janneke-taal
  Of twee versies: eentje met Jip en Janneke-taal en eentje voor iedereen die niet in Jip en Janneke taal wenst  aangesproken te worden. Of doe maar een website, papier is wel heel 1998 en kan kwijt raken enzo.
 12. Alle medische hulp die je nodig hebt en welwillende artsen
  Die heel veel drugs mogen toedienen, het moeder de vrouw lekker comfortabel maken en vrouwen serieus neemt als ze gillen dat ze pijn hebben, die borstontstekingen niet meer aan kunnen, een steekje teveel hebben gekregen down under en gerepareerd moeten worden: neem ze bloedserieus, des te eerder zijn ze weer topfit.Bij voorbaat dank!

LEES OOK: 25 Dingen die ik geleerd heb  sinds ik moeder ben.

Geschreven door
More from Franke van Hoeven

25 Onzinnige redenen waarom de peuter zijn eten weigert (plus handige tips)

Peuters en eten: het kan soepel verlopen, maar als je pech hebt...
Lees verder