13 Situaties waarbij ik zo inconsequent ben als de pest

29.04.2020 05:00

Het leven is geven en nemen, daar weet Vinca als doorgewinterde moeder inmiddels alles van. Dus de ene keer mogen haar kinderen best een ijsje, en de andere keer niet. Ligt gewoon helemaal aan de situatie. 

LEES OOK: Heerlijk sarcastische plaatjes voor alle perfecte moeders

CONSEQUENT
Beginselvast / Consistent / Logisch / Radicaal /Rechtlijnig / Stelselmatig /Trouw aan principes / Volhardend / Zichzelf gelijkblijvend / Vinca’s voornemen toen ze moeder werd

INCONSEQUENT
Beginselloos / Jezelf tegensprekend / Niet aan zich gelijk blijvend / Onlogisch /Tegenstrijdig / Wankel / Zichzelf tegensprekend / Vinca na 9 jaar moederschap

Als mensen mij weleens om opvoedkundig advies vragen, heb ik vaak een antwoord dat terugkomt. Wees consequent! Ik geloof daar echt in en ben zelf vaak belachelijk óverconsequent. Maar na 9 jaar moederschap en onder invloed van stress, hormonen, een paar wijntjes of vermoeidheid, moet ik toegeven dat mijn principes en logica ook regelmatig met glans van de schans in het water kletteren.

Dit zijn de dertien dingen waarbij ik niet zo consequent ben:

 1. Schermbeleid
  ‘Nee, je mag niet op de iPad. Nee! Je mág níet op de iPad! Hou eens op met zeuren, ga spelen je gaat NIET op de iPad, loop niet zo te hangen!’
  ‘Ga eens uit de weg! Hou eens op met zeuren! Wat loop je je te vervelen!!!! Ga in vredesnaam op de iPad!!!’
  2. Ruziemaken
  Kinderen maken luidruchtig ruzie- mama, stormt naar boven -mama schreeuwt op volume marktkoopvrouw: ‘SCHREEUW NIET ZO TEGEN ELKAAR!!!!’
  3. Chocolade
  ‘Nee mijn kinderen krijgen zo min mogelijk chocola, dat vind ik zoooo slecht voor kinderen,’ nom nom nom – mama propt in de keuken stiekem derde Kitkat naar binnen
  4. Speelgoedpistooltjes
  ‘Ik wil geen speelgoedwapens in huis. Tsss, al die gewelddadigheid!’
  ‘Hier, heb je een politie-set met knuppel en namaakpistool…’
  5. Je eigen bed
  Het is nacht, baby huilt. Mama gaat troosten. Baby huilt weer, mama gaat weer troosten. Baby huilt nog een keer. Papa gaat flesje maken. Baby blijft huilen. Mama en papa zijn móé! Dus…baby slaapt tussen papa en mama in (en huilt de nachten erna omdat ze niet tussen papa en mama in mag)
  6. Manieren
  ‘Mama, ik wil een koekje!’
  Mama op gebiedende wijs: ‘Vraag dat eens netjes!’
  7. Blauw snoep
  Een kinderarts vertelde me ooit dat kinderen van blauwe kleurstof heftige allergieën, netelroos en zelfs kanker kunnen krijgen. Mijn kinderen mogen dus GEEN blauw snoep, smurfenijs of wat dan ook.
  Nb. NIET in ons vakantiealbum 2015 kijken!!!  Vooral niet naar de foto op de boulevard in Frankrijk, waar het blauwe ijsje zo prachtig bij hun turquoise kleren en azuurblauwe ogen past…(was overigens écht de eerste en laatste keer).
  8. Kleren
  Ik, vroeger: ‘Kijk eens wat dát kind aanheeft. Belachelijk, zo laat je je kind er toch niet bijlopen?’ Ik nu: winter, 8.00 uur ochtendspits, te laat, opstandige kinderen… dochter vertrekt in een zomerjurkje met spaghettibandjes met daaronder een spijkerbroek met gaten en snow boots naar school…
  9. Tv kijken
  14.00 uur, shit, deadline. ‘Gaan jullie maar even tv kijken!’ 17.00 uur, klaar! ‘Shit, zitten jullie nu nog achter de tv?’
  10. Tandenpoetsen
  ‘Ik ga mijn kinderen goed leren tandenpoetsen en ALTIJD napoetsen.’ ’s Avonds op de bank met koffie. ‘Mmm, hebben ze eigenlijk hun tanden gepoetst?’
  11. Chantage
  Ik ga mijn kinderen nóóit chanteren met snoep of cadeautjes… zo zwak! ‘Je krijgt zo een lolly als je NU je schoenen aantrekt en opschiet!’
  12. Manipulatie
  Ik ga nooit het vrolijke sinterklaasfeest misbruiken om mijn kinderen te manipuleren. ‘Als jullie zo blijven ruziemaken krijgen jullie NIKS van Sinterklaas! Luisterpiet hoort ALLES!!’
  13. Dreigen
  Je kinderen dreigen met onrealistische straffen is zoooo onpedagogisch. Ik: ‘Als jullie nu niet snel uit bad komen lees ik nóóit meer een verhaaltje voor! Als jullie nu niet ophouden met ruziemaken stop ik de auto en zet ik jullie beide op de vluchtstrook! Als jullie nu niet doen wat ik zeg breng ik jullie allebei naar een ander gezin en neem ik twee lieve luisterende nieuwe kinderen!’ (om deze laatste lachen ze me inmiddels uit).

Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!