13 Lessen die je leert in het eerste jaar moederschap

31.03.2019 05:00
tweede kind makkelijker

Het allereerste jaar van je baby (en het moederschap) is één grote ontdekkingstocht. Een avontuur met enorme hoogtepunten en enorme dieptepunten. Je leert dingen waarvan je geen idee had dat je ze ooit zou leren. Ja, natuurlijk heb je je heel goed voorbereid, maar geen enkel bootcamp kan je echt voorbereiden op wat er gaat komen.

Mensen vertellen je van alles. Vooral je moeder. En oude tantes. En bemoeizuchtige buurvrouwen. Maar echt, het heeft weinig zin. Vaak is het het ene oor in en het andere weer uit. Gewoon omdat je het zelf aan den lijve moet ondervinden om het ECHT ECHT ECHT te snappen en te voelen.

 1. Babies huilen soms gewoon
  Niet omdat ze gepoept hebben of honger hebben of niet kunnen slapen, maar om volledig onverklaarbare redenen. En dat is niet erg. Soms moet je ze even laten. Of juist niet en optillen/knuffelen/kuddelen. Laat je niet gekmaken. Ook al is dat soms fokking moeilijk.
 2. Je bent de hele tijd bang
  Bang dat ie stopt met ademhalen, bang dat ‘ie ziek wordt of is, bang dat je hem laat vallen of laat verdrinken in het bad, bang dat ‘ie te weinig borstvoeding binnenkrijgt, of dat ‘ie wakker wordt of dat het bezoek hem griep laat krijgen met hun snotneuzen.
 3. Je gaat je man verachten
  Omdat hij alles verkeerd doet. Of juist omdat hij niks doet
 4. Je gaat nog meer van je man houden.
  Omdat je hem zo ontzettend lief en sexy vindt met de baby.
 5. Je maakt bizar veel foto’s
  De eerste dag, de eerste week, de eerste maand, eigenlijk het hele eerste jaar. Beginnen aan een babyboek is echt een hele grote zware klus, omdat je niet weet waar je moet beginnen. Alle foto’s moeten erin maar aangezien dat er 5647 zijn is dat echt niet mogelijk.
 6. Een heleboel van de schattige kleertjes die je hebt gekocht en gekregen gaat je kind nooit dragen
  Gewoon omdat het er teveel zijn. En ze maar heel kort in 50 of 56 zitten. Met bloedend hart berg je die kleertjes op voor een eventuele volgende baby (nu maar hopen dat het dan niet uit de mode is)
 7. De hoeveelheid was die er van zo’n kleine baby afkomt is niet te doen
  Je hebt het idee dat de wasmachine de hele dag aan staat en dat is ook zo. Eigenlijk staat het ding het hele eerste jaar aan. Wen er maar snel aan.
 8. Poep, spuug, snot
  Worden vaste onderdelen van je leven. En niet ergens in een achterafhoekje, maar overal en altijd. Je loopt standaard met een spuugdoekje over je schouder, je handen ruiken naar poep en niks maakt je blijer dan een grote korrel snot uit het neusje van je baby peuteren.
 9. Lang bellen met je beste vriendin wordt elke dag een appje
  En het is eigenlijk ongelofelijk wat je in die app allemaal kwijt kunt.
 10. Werken aan je relatie wordt voor het eerst een ding
  Vroeger als mensen zeiden dat ‘je wel moet werken aan een relatie’ dacht je: ‘Wat een onzin’, nu weet je dat het echt belangrijk is dat je af en toe met je man uiteten gaat, want anders ligt jullie focus alleen maar op de baby.
 11. Ja, je borsten veranderen echt door borstvoeding
  Je hoopte dat dit een mythe was, maar als je onder de douche staat zie je op een dag dat de veerkracht er echt wel een beetje uit is. Even zuchten en gewoon weer doorgaan.
 12. Koffie heeft geen zin
  Je bent altijd moe. Ook na vijf koppen kun je nog steeds wegdommelen tijdens het voeden.
 13. Het is ERNA en je kunt nooit terug naar ERVOOR
  Je snapt plotseling zoveel dingen waar de moeders die je voorgingen, het over hadden. Heimelijk dacht je dat ze een beetje mekkerden om niks, maar ze hadden gelijk. Het is pittig, maar oh zo geweldig!

Lees ook: 11 Dingen waarover alle jonge moeder zich in de eerste weken zorgen maken.