13 waterdichte smoezen om niet te hoeven afvallen

13.09.2016 04:55
afvallen

Janneke was er nog zo voor gewaarschuwd: als je moeder bent, ben je ineens drie kilo te zwaar, en die raak je dan nooit meer kwijt. Alleen werden het er vijf. Maar afvallen? Dat is dan ook weer zo wat. Er zijn namelijk genoeg redenen om het niet te doen. Dit zijn mijn 13 smoezen, je mag ze van me lenen.

Lees ook: 40 Kleine tegenslagen in het leven van een moeder

 1. Vet op de heupen is handig. Je kinderen kunnen dan veel lekkerder op je heup zitten als je ze door het huis sjouwt. Vraag het ze zelf maar.
 2. Je moet wakker blijven. Dat is gewoon handiger als je een paar kinderen in de smiezen moet houden, anders kleuren ze je gezicht vol met onuitwisbare marker terwijl jij op de bank op apengapen ligt. En weet je wat naast koffie heel goed helpt? Chocola! Maar ja, daar krijg je dan weer een dip van. Gelukkig helpt daar ook iets tegen: nog meer chocola!
 3. Je hebt het verdiend. Na zo’n hele dag achter koters aanrennen, natte broodkorsten van de grond krabben, torens van blokken bouwen, poepsituaties oplossen, boekjes voorlezen die door je kinderen uit je handen worden gerukt waarna ze beginnen te blèren omdat jij niet verder leest… dan heb je het dus gewoon verdiend. Een borrel, chips, of één roze koek per kind dat je naar bed hebt gebracht.
 4. De weegschaal doet het niet. En je hebt even geen tijd om nieuwe batterijen te kopen. Scheelt weer.
 5. Zonde om weg te gooien. Echt álles laten ze staan: je gepureerde mangohapje, de boterham met pindakaas, de geprakte aardappel met pompoen, en dan ligt er ook nog ergens een halve rijstwafel. De kindjes in Afrika zouden er dolblij mee zijn, maar die wonen zo ver weg. En wie komt er dan in aanmerking? Precies.
 6. Je moet de hele dag sjouwen. Kinderen, boodschappen, tassen vol was. Dan is het gewoon handiger als je niet graatmager bent, want dan ga je van je stokje en daar lig je dan, midden in de supermarkt onder een stapel Pampers.
 7. Je maakt borstvoeding aan via je bovenarmen. Mijn schoonzus beweerde dat je tijdens de borstvoeding ook melkklieren aanmaakt in je bovenarmen. Kijk, ik ben dol op dat soort fabeltjes. Verklaart meteen waarom die bovenarmen ineens twee keer zo breed zijn geworden.
 8. De reclame vindt het geen goed idee. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar sinds ik moeder ben staat ineens overdag de tv aan. En wat komt er dan de hele tijd voorbij? Juist, reclame, die je aanmoedigt vooral een break te nemen en een KitKat.
 9. Je bent toch al aan de man. En die vindt je nu eenmaal prachtig, ook met kipfilets en love handles. Of in elk geval beweert hij dat.
 10. Het lukt niet. Al twee dagen niet gesnoept en nog steeds niet afgevallen. Pfff… laat maar dan.
 11. Het kost nou eenmaal vier jaar. Een vriendin zei dat het ongeveer vier jaar duurt voor je je oude figuur echt weer helemaal terug hebt. Waarom moeilijk doen als je ook gewoon vier jaar geduld kunt hebben?
 12. Geen tijd om te sporten. Als rond acht uur eindelijk het spul voor pampus ligt, de afwasmachine is ingeruimd, de vloer gedweild, de laptop dicht en het speelgoed min of meer op z’n plek ligt en ik voor het eerst op een dag helemaal NIKS hoef, dan denk je toch niet dat ik dan een kwartier naar de sportschool ga fietsen, om me daar te gaan staan uitsloven tussen allemaal zwetende mannen die hun torso’s staan te bewonderen in de spiegel? Nee, dan doe ik dus NIKS. Gewoon, omdat het kan.
 13. Het medium ziet het probleem niet. Ik was laatst weer eens op mijn jaarlijkse uitstapje naar mijn favoriete medium en weet je wat zij zei? ‘Voorheen was je een beetje aan de magere kant, maar door het moederschap ben je eindelijk lekker geaard.’ Geaard! Dat is het dus! Alleen wel jammer dat dat met zo’n hangbuikzwijnbuikje gepaard gaat.

Lees ook: 22 dingen die moeders denken aan de rand van het zwembad