14 dingen die thuisblijfmoeders niet meer willen horen

06.04.2016 05:00
thuisblijfmoeder

Of je zakgeld krijgt en dat elke dag ‘vakantie’ zo relaxed is… Deze dingen willen thuisblijfmoeders echt níet meer horen.

1. ‘Zo relaxed’

Terwijl je ene kind net poepluier nr. 35 van de dag heeft geproduceerd en je andere met wasco een zelfportret op je witte muur heeft gemaakt om vervolgens hysterisch te gillen toen jij besloot de krijtjes af te pakken, verlang jij er hevig naar om gewoon heel even uit het raam te kijken. Een halve minuut maar. Met warme koffie in je hand, ofzo. Je weet wel, wat kantoormensen heel soms gewoon kunnen doen. Relaxed? Eh… Wat precies?

Lees ook: Dubbel van het lachen om deze herkenbare striptekeningen

2. ‘Heb je dan nog wel wat te bespreken?’

Deze opmerking suggereert dat een grootste deel, zo niet alle, gesprekken aan de echtelijke dis over werk zouden gaan. Toevallig heb jij het grote geluk dat je ook nog over andere dingen kunt praten. Ja, ook andere zaken dan de kinderen, mocht dat toevallig je volgende vraag zijn.

3. ‘Jij boft maar dat dat kan’

Het is niet zo dat je je toevallig op slinkse wijze hebt ingetrouwd bij de Oranjes ofzo, het (tijdelijk) even met wat minder geld doen kan ook gewoon een keuze zijn.

4. ‘Zo zonde van je opleiding’

Uiteraard ben je van plan om nooit meer terug te keren op de arbeidsmarkt. Nee, zeg, ook niet als je kinderen 21 en 25 zijn. Waarmee je inderdaad je drie door studiefinanciering gesponsorde postdoctorale opleidingen in de toegepaste informatica zo, hoppa, de prullenbak in smijt. Want jij bent toevallig heel dol op het verspillen van belastinggeld.

5. ‘Jij hebt zeker al je fotoboeken op orde?’

Ja, en ik sop elke dag m’n plinten, want wat moet ik anders met mijn tijd? Eh.. nee. De fotoboeken heb je bijgewerkt tot ongeveer het moment dat je eerste kind werd geboren. En verder zijn de meeste pogingen om wat orde in de fotochaos te brengen geëindigd met een kind dat je computer opeiste dan wel de hele tube fotolijm aan de tafel smeerde.

6. ‘Ik zou het niet kunnen’

Wat? De hele dag bij je eigen kinderen zijn? Best zielig.

7. ‘Waarom is er niet gestofzuigd / schoongemaakt / opgeruimd?’

Je bent dol op je man, hoor, daar niet van, maar op een of andere manier krijg je de schat maar niet uitgelegd dat een dag met een of meerdere junioren nou nooit verloopt zoals je had bedacht. En dan het dus gebeuren dat aan het eind van de middag de speelhoek ontploft is, de stofzuiger onaangeroerd en jij licht prikkelbaar antwoord dat je hem met liefde de allesreiniger aanreikt als hij er een probleem mee heeft.

8. ‘Ik wou dat ik altijd vakantie had’

Ja, ik ook.

9. ‘Aha, dan kun jij wel…’

Uiteraard ben je best bereid je in te zetten voor school / de voetbalclub / het buurthuis, maar dat jouw naam tegenwoordig voorgedrukt staat op het inschrijfformulier, gaat je een beetje te ver. Je hebt nog meer te doen dan luizen/voorlees/schoolreis-moeder zijn of de bardiensten bij de voetbal draaien.

10. ‘Wat erg dat je geen baan kunt vinden’

En ja hoor, daar sta je je weer te verdedigen op het schoolplein. Je kúnt wel een baan vinden, je hebt er alleen voor gekozen om niet te werken. Ja, helemaal vrijwillig. En nee, je hebt ook geen uitkering.

11. ‘Nu kun je dus niet scheiden’

Goh, tja, misschien raar, maar dat wilde je toevallig ook helemaal niet. En trouwens, waarom zou je niet kunnen scheiden? Je hebt een opleiding, een goed stel hersens en functionerende handen. Een potentiële aanwinst voor de arbeidsmarkt, al zeg je het zelf.

12. ‘Ik wil me blijven ontwikkelen’

Ik niet. Ik sta liever stil. Of nee, als het even kan, hol ik achteruit. Zucht… De discussie over wat ontwikkeling is en waarom je je als moeder niet elke dag mega ontwikkelt, laat je maar even voor wat die is. Onbegonnen werk.

13. ‘Krijg je zakgeld?’

Ha ha. Geestig, hoor. Oké, je bent misschien financieel niet honderd procent onafhankelijk, maar who cares? Bovendien, kinderopvang is een dure hobby dus feitelijk verdien je honderden euro’s per maand.

14. ‘Lekker hoor, uitslapen’

Ja, heerlijk, want zoals algemeen bekend is, zijn kinderen van thuisblijfmoeders zelden voor half tien wakker…

Lees ook: Liever parttime werken dan mijn kinderen alleen in het spitsuur zien