15 Tekenen dat je relatie de tropenjaren gaat overleven

27.10.2022 06:00

Tweederde van de stellen met jonge kinderen heeft relatieproblemen. Een derde van de stellen gaat uit elkaar nog vóór de jongste drie is. Blijven jullie wél bij elkaar? Dit zijn de 15 tekenen dat jullie relatie de tropenjaren gaat overleven.  

LEES OOK: Vaders, ga er wat vaker uit ’s nachts (en red je relatie).

  1. Jullie maken regelmatig ruzie. Maar daarna begrijpen jullie elkaar wél beter. Ruzie hoeft helemaal niet slecht te zijn voor je relatie, als het maar geen destructieve ruzies zijn waarbij je elkaar alleen maar verwijten maakt – laat staan dat er iemand fysiek wordt. Gezond ruziemaken is altijd nog beter dan alles opkroppen. Vooral als je het daarna weer bijlegt.
  2. Jullie gunnen elkaar slaap. Niets zo funest voor een relatie als chronisch slaaptekort. Als het jullie lukt elkaar regelmatig even te laten bijslapen, of bijvoorbeeld nachtdiensten af te wisselen, heeft dat een onmiddellijk positief effect op je relatie.
  3. Jullie weten dat het om de kleine gebaren gaat. Dure sieraden, spontane uitstapjes naar Parijs, bossen rode rozen – als je eenmaal kinderen hebt, schieten de grote gebaren er waarschijnlijk bij in (als ze überhaupt al voorkwamen in je relatie). Gelukkig blijkt uit onderzoek dat een gelukkige relatie afhangt van de kleíne gebaren. Een kopje thee zetten voor de ander, vragen hoe zijn dag was, haar favoriete merk muesli meenemen, een appje sturen om te vragen hoe het ging op het Consultatiebureau – dát zijn de dingen die ertoe doen. Interesse in elkaar tonen en rekening houden met de ander.
  4. In geval van nood overwegen jullie relatietherapie. Vertoont je relatie barstjes, begrijp je elkaar voor geen meter meer, of liggen jullie opvattingen over opvoeding mijlenver uiteen, overweeg dan serieus relatietherapie – ruim vóór het te laat is. Zie het als een relatie-APK en wacht niet tot het een reddingspoging wordt. Het werkt namelijk écht (maar niet als je ermee wacht tot het te laat is).
  5. Jullie doen het vooralsnog niet met de buurman/-vrouw. Voor het behoud van je relatie is het handiger als je hier alleen over fantaséért en het daar vervolgens bij laat – tenzij je een open relatie hebt. Er bestaan relaties die ontrouw overleven, maar het kan járen duren voor het vertrouwen is hersteld.
  6. Als jullie seks hebben, is het nog steeds lekker. Het komt er misschien niet altijd van, maar áls het er dan van komt, denk je altijd: waarom doen we dit niet vaker?
  7. Je blijft de humor inzien van dingen. Misschien niet altijd, maar soms kun je midden in een discussie over hoeveel schepjes melkpoeder er nou in die fles moeten en of je eerst het water of eerst het poeder in de fles moet gooien, ineens samen de slappe lach krijgen.
  8. Je spreekt regelmatig je waardering uit. Niet alleen ‘ik hou van je’, maar ook: wat ben je toch een fantastische vader/moeder voor onze kinderen.
  9. Jullie kunnen het financieel bolwerken. Jullie leven niet boven je stand. Als je niet gebukt gaat onder hoge maandelijkse lasten, scheelt dat een hoop stress en daar vaart een relatie wel bij.
  10. Je maakt regelmatig tijd voor elkaar. Of het nou in de vorm van een tweewekelijkse datenight is, of dagelijks een kwartiertje bijpraten met de telefoons buiten handbereik.
  11. Je kijkt elkaar elke dag in de ogen. Een wijs man uit India zie ooit tegen mij: ‘Als je elkaar elke dag liefdevol in de ogen kijkt, blijft de liefde eeuwig.’ Verliefde stellen doen niet anders, maar daarna komt vaak de klad er een beetje in, wat betreft het elkaar verliefd aanstaren. Toch weer eens proberen, want het kan wonderen verrichten voor je relatie.
  12. Hoewel je elkaar soms wel kunt schieten, denk je bij vlagen: wat heb ik toch een topvent/-wijf. Bijvoorbeeld tijdens bovengenoemde datenight. Als jullie al twintig minuten niet over de kinderen hebben gepraat. Of elkaar aan het lachen maken. Of toch weer precies diezelfde film goed blijken te vinden.
  13. Je doet nog steeds dingen voor jezelf. Hoe lastig het ook kan zijn om er tijd voor vrij te maken, je doet niet alleen dingen samen met je partner en je gezin. Je doet ook dingen voor jóú, omdat je er gelukkig van wordt en ervan oplaadt. En je gunt je partner dat ook.
  14. Je vertelt elkaar alles. Nou ja, misschien niet álles, maar je bent open en eerlijk naar elkaar en hebt het gevoel dat je (bijna) altijd je ei kwijt kunt bij de ander. En als je ergens mee zit, vertel je dat ook. Kan weleens lastig zijn in hectische tijden, maar desnoods zet je je gevoelens op de app. Als je stopt je behoeftes te uiten, ondermijn je je relatie. Je bent dan eigenlijk al gestopt er nog energie in te steken.
  15. Je weet allebei dat de ‘perfecte relatie’ niet bestaat. En daarom accepteer je elkaars mindere kanten en focus je op dat wat jullie verbindt. Je probeert elkaar niet eindeloos te veranderen en als je je niet happy voelt, neem je zelf de verantwoordelijkheid voor dat gevoel in plaats van dat je de ‘schuld’ bij je partner legt. Ben je de verbinding even kwijt, dan zoek je die steeds weer op. Je steunt elkaar, zodat jullie allebei kunnen groeien. Soms ben je intiem, en soms laat je elkaar vrij. En dat is allebei oké. Je haalt niet eindeloos ouwe koeien uit de sloot. Je begrijpt de betekenis van ‘in goede en slechte tijden’ en beseft dat de tropenjaren niet de makkelijkste zijn. En dat je niet te snel de conclusie moet trekken dat er iets mis is met je relatie.