16 Heerlijke dingen aan een dagje (of weekendje) zonder kinderen

18.12.2015 05:00
oppassen

Heerlijk hoor, je kinderen. Echt, je zou ze niet willen missen. Althans, in het grote geheel. Maar dat iemand ze af en toe even een middagje of weekend meeneemt, is dan wel weer de hemel.

Voordat ik Casper (toen vier maanden) voor het eerst achterliet bij een oppas (zijn geliefde oom en tante naar wie hij zo mogelijk altijd nog harder lachte dan naar zijn bloedeigen ouders), heb ik zo’n 51 keer op het punt gestaan om af te bellen. Ja, man en ik hadden uitgekeken naar ons weekendje Parijs, maar mijn kind achterlaten, dat leek me zoiets als de navelstreng opnieuw doorknippen, maar dan vele malen erger. Eenmaal in de Thalys, waar ik voor het eerst sinds tijden weer eens een krant las, ging het al snel beter. Ik bedoel: een héle krant. En ja hoor, doet u maar een flesje wijn bij de lunch. Inmiddels is Casper bijna anderhalf, heeft hij een eigen bedje bij diezelfde oom en tante én bij opa en oma en pink ik allang geen tranen meer weg als hij voor een paar uurtjes of een nachtje onder de hoede van welwillende familieleden verdwijnt. Kom erin, krant, en hallo, warme koffie!

Lees ook: Dit weekend zijn de kinderen uit logeren!

 1. Dat je een hele krant kunt lezen. Want dat is dus een mission impossible sinds je kind heeft ontdekt dat het veel interessanter is om de aandacht van papa en mama op te eisen dan om zichzelf te vermaken. En kranten, die kun je dus heel leuk kreuken of met veel lawaai scheuren. Lol, joh.
 1. Warme koffie. Een onlosmakelijk duo uit het verleden: diezelfde krant op zaterdag en warme cappuccino. Tegenwoordig noem je je drankje maar gewoon heel hip een frappuccino, dan lijkt het nog wat. Maar eigenlijk is koude koffie gewoon niet te zuipen, waar je pas achterkomt als je kind is ontvoerd naar de dierentuin en jij eindelijk weer eens je cappuccino drinkt zoals ie is bedoeld.
 1. Dat je gewoon heel even de vaatwasser kunt inruimen, zonder dat er iemand op de klep klimt die zich vervolgens niet zonder schreeuwend protest laat verwijderen. Ja, dat had je niet gedacht, dat je het nog eens zou waarderen dat je de vaatwasser kon inruimen. Maar dat doe je nu dus gewoon.
 1. Dat je de open haard kunt aansteken. Die open haard, die je zo graag wilde en voor veel geld in je huis liet bouwen. En die nu het grootste deel van de tijd ongebruikt blijft. Want het risico op brandwonden is je net even te groot, net als de kans dat allerlei belangrijk spul zoals je telefoon in een onbewaakt ogenblik in de vlammen verdwijnt.
 1. Dat je een mail op je telefoon kunt lezen zonder dat een eigengereide peuter van mening is dat het ZIJN telefoon is die jij eens even heel snel moet inleveren. Sowieso, eigenlijk alles met je telefoon is een genot als je kind even weg is. Onbeperkt facebooken, het nieuws lezen, filmpjes kijken en, o heerlijkheid, gewoon even bellen.
 1. Dat je zomaar in en uit de auto kunt stappen. Zonder dat je vijftien kinderriempjes moet vast- dan wel losmaken, protesterende peuter in of uit stoeltjes moet wurmen en rondvliegende spenen moet ontwijken.
 1. Dat je in twee minuten die vergeten boodschap kunt halen. Zonder dat je de hele kinderwagen weer moet uitklappen of een eigenzinnige peuter moet bewegen in één keer richting de suiker te lopen. Gewoon, hup winkel in, winkel uit. Waarom heb je dat vroeger eigenlijk niet wat meer gewaardeerd?
 1. Een boek lezen. Eentje voor volwassenen. Dus geen Rupsje Nooitgenoeg. Of Dikkie Dik. Of Dribbel met van die zoekplaatjes en dan verbaasd doen als je voor de eenendertigste keer een krokodil onder het bed ontdekt. Maar een echte thriller ofzo.
 1. Dat je iets opruimt en het dan ook zo blijft. Soms vraag je je vertwijfeld af waarom je überhaupt de speelhoek bij tijd en wijle nog opruimt, want als je er drie minuten lol van hebt, is dat al een nieuw record. Zo niet wanneer je kind op stap is met oom en tante. Dan ruim je iets op en blijft het ook zo. Soms wel een uur lang.
 1. Uit eten zonder gesleep. En gehaast. Geen volgepakte luiertas die bijna niet naast je tafeltje past, maar je gewoon in het kleinste hoekje van het restaurant wurmen en daar de hele avond niet meer weggaan. En dan tegen de ober zeggen: wacht ff met die dessertkaart, we drinken eerst onze wijn op.
 1. Douchen zonder publiek. En ook zonder dat iemand de inhoud van de pedaalemmer over de badkamervloer uitspreidt. En z’n speen in de wc gooit. En met ware doodsverachting in het bad klimt. En alle handdoeken overhoop trekt. En de laatjes reorganiseert.
 1. Dat je lekker laat kunt eten. Gaat het etensalarm normaal gesproken stipt half zes af, nu kun je gewoon even iets afmaken en zomaar besluiten pas om zeven uur te gaan koken. Of sushi te bestellen, ook als die nog anderhalf uur op zich laat wachten. En dan wordt er niemand knorrig of onhandelbaar wegens te laag bloedsuiker.
 1. Een gesprek voeren. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit met wie, al is je partner een aardig idee omdat het grootste deel van de gesprekken die jullie tegenwoordig hebben worden onderbroken. Omdat je kind honger heeft, of dorst, of zichzelf een gapende wond is gevallen, of ergens iets heel belangrijks heeft ontdekt en dat moet melden ook. Een vliegtuig ofzo. Of een doperwt op z’n bord. Of de hond die je al drie jaar hebt.
 1. Dat je niet wakker wordt geBumba’t. Hoe aandoenlijk ook, het door een peuterstemmetje gezongen Bumba-baluuuuu dat om 5.40 uur door de babyfoon klinkt, in het weekend wil je gewoon niet voor 8 uur weten dat je leeft. Dus niks is zo heerlijk als om half tien wakker worden en op je app lezen dat de dag van je kind al voor half zes is begonnen. En je dan nog even omdraaien.
 1. Dat je allemaal leuke foto’s doorgestuurd krijgt. Je kind übergelukkig op de wipwap, druk wijzend naar een stel ijsberen of likkend aan (lees: knoeiend met) het grootste aardbeienijsje uit z’n bestaan – bij elke foto die doorkomt op de app, realiseer je je weer wat een ongelooflijk leuk nageslacht je toch hebt. Bijna nog meer dan wanneer je zelf degene bent die de plaatjes schiet, en de kleverige ijsresten uit z’n peuterkrullen moet boenen.
 1. Dat je je kind weer kunt ophalen. Want allemaal leuk en aardig, zo’n uitstapje, na een tijdje heb je het wel gezien met uitslapen. En dan is het dus extra leuk om je kind weer op te halen en je koffie als vanouds koud te drinken.

Lees ook: Spoedcursus: omgaan met de oppas