16 tot tien tel momenten die iedere moeder herkent

10.01.2016 05:00

Adem in, adem uit. Ja, ook die honderdste keer dat je peuter gewoon op straat gaat liggen. Of die ^$!*^-homebutton van de iPad indrukt. Of de speen natuurlijk weer tegen de grond gaat.

Ik geef meteen toe: geduld is niet mijn sterkste eigenschap. Nooit geweest, ook. Ik had gehoopt dat ik bij het moederschap een hele dosis geduld en zen-heid cadeau zou krijgen, maar helaas, niet alles verandert als je een kind krijgt. Gelukkig blijk ik niet de enige, als ik mijn gebrek aan geduld weleens deel met diverse moeders om mij heen. Want er zijn er meer die regelmatig tot tien moeten tellen, vooral op deze momenten…

Lees ook: 14 Belangrijke lessen in de eerste 14 dagen met je baby.

1. Als de hele duplokist omgaat…
…terwijl je net voor de zestiende keer had opgeruimd. Omdat je immers kritische schoonouders elk moment kunnen komen. En die toch al zo vaak iets hebben opgemerkt over ‘al dat speelgoed’. En natuurlijk, om het extra leuk te maken, pakt je kind nog even z’n moment om met z’n arm alle duplo over de grond uit te maaien. En onder de kast.

2.Als de hond blaft
Heb je na drie uur rondjes lopen, vijf voedingen en 21 slaapliedjes ein-de-lijk je baby in slaap, begint je ADHD-hond om helemaal geen enkele reden zo hard te blaffen dat inbrekers van vier straten verderop nog de benen zouden nemen. Gevolg: je sist de hond toe dat uitsluitend tijdgebrek je ervan weerhoudt om ‘m vandaag nog bij het asiel af te leveren en begint daarna aan een nieuwe sessie rondjes lopen, voedingen, liedjes zingen en tot tien (lees: 1000) tellen…

3. Als je wilt doorlopen met een peuter
Hoewel je in theorie weet dat dit altijd een onbegonnen missie is, maak je zo nu en dan toch de fout dat je wilt doorlopen met een peuter. Gewoon, omdat je dan wat sneller thuis bent. Of door de supermarkt. Of een andere reden waar de peuter in kwestie lak aan heeft. En dan blijkt het wandeltempo van je kind ook nog eens omgekeerd evenredig aan het volume waarmee je ‘m roept. Adem in, adem uit….

4. Als de speen weer eens op de grond ligt
Hoewel je de afgelopen tijd een half maandsalaris hebt geïnvesteerd in spenen om maar nooit mis te hoeven grijpen, is het een ongeschreven wet dat er altijd hooguit één vindbaar is. Zit die eindelijk in de mond van je kind, dan is de tweede ongeschreven regel dat hij altijd binnen drie minuten zo hard tegen de grond wordt gekeild dat hij onder de bank schuift waar je hem dus never nooit meer vandaan krijgt. GRRRRR.

5. Als je honderd keer hetzelfde boekje moet lezen
Vijftien tripjes naar de bibliotheek ten spijt, je kind heeft een Lievelingsboek. Met een hoofdletter. En dus sla je dat maar weer open en probeer je de vermoeidheid uit je stem te weren als je Dribbel weer eens ‘nou ja, kijk nou, dáár is hij’ onder het laatste flapje vindt.

6.Als je peuter een bord met eten omkeert
Op zich ben je groot voorstander van ontdekkend leren, maar als je kind eerst de broccoli met z’n handjes heeft fijngeknepen en daarna z’n bord omgekeerd op z’n hoofd zet, bereik je weleens de grens van je geduld. Vooral als het uit z’n haar boenen van de aardappelpuree dan weer leidt tot een groot verschil van inzicht tussen jou en je kind.

7. Als je kind je tas te pakken heeft
Je vond ‘m al zo stil. Totdat je erachter komt dat je kind de inhoud van je handtas op de grond heeft uitgeschud. En vijf bladzijden uit je agenda heeft gescheurd. En je portemonnee heeft omgekeerd. En trots met een tampon aan komt sjouwen. In gezelschap.

8.Als je kind z’n jas niet aan wil…
…terwijl je eigenlijk al te laat bent. Nu kan je peuter daar natuurlijk niks aan doen, want wat heeft hij te maken met jouw beroerde planning, maar toch. Dat gewurm van een onwillig kinderarmpje in een mouw, kan je irritatiegrens behoorlijk verlagen.

9. Als je kind de handdoeken omver trekt
Soms is het bijhouden van de was – of het huishouden in het algemeen – gewoon nogal een uitdaging met een ondernemende dreumes / peuter / kleuter in de buurt. Zo eentje die ZELLUF de stofzuiger wenst te bedienen en een emmer ziet als iets wat omver moet. Ja, dat MOET. Die stapel net gevouwen handdoeken die twee seconden later als een bult badstof aan je voeten ligt, dan dan gewoon soms echt niet grappig.

10. Als er een auto-sirene afgaat
Er is een grens aan hoe lang het leuk blijft om op een donkere babykamer te wachten tot je kind eindelijk in slaap valt. Zo stil mogelijk natuurlijk, want zelfs het geluid van jouw ademhaling kan je kind doen opveren alsof er een atoombom is afgegaan. Maar uiteindelijk, na anderhalf uur, besluit je het er maar eens op te wagen. Op je kousenvoeten sluip je naar de deur, je steekt je hand uit naar de deurklink en… Daar gaat weer een auto-sirene weer af. Grmbl.

11.Als je kind over de bank rent…
…vrolijk ‘mag niet!’ roepend, omdat jij dat net zestien keer hebt gezegd. Met een beetje geluk, doet-ie ook jouw opgeheven vinger nog even na. Voor extra fun enzo.

12. Als je kind niet in z’n autostoel wil
Ja, jij kan wel hebben bedacht dat het tijd is om naar de supermarkt / crèche / opa en oma te gaan, je kind heeft verzonnen dat-ie liever een kwartier midden op straat wil staan. Gewoon, omdat het kan. Goede argumenten (‘Zometeen komt er een auto’, of: ‘Oma heeft zelf koekjes gebakken’) blijken hun uitwerking volledig te missen, dus besluit je tot fysiek ingrijpen. Blijf tellen, desnoods tot zestig, als je een kind dat veinst vermoord te worden in die gordel probeert te wurmen. Ooit haalt-ie zelf een rijbewijs.

13. Als iemand te laat komt
Heb je net het zorgvuldige geplande voedingsschema afgestemd op je bezoek dat om elf uur komt, app’en ze doodleuk dat ze ‘een halfuurtje later zijn’. Met veel oeps-en en smileys. Smileys? Valt er iets te lachen dan?!

14. Als je kind het papierwerk aan flarden scheurt
Heb je net de krant uit de scheurende handjes van je kind kunnen redden, komt-ie één seconde later met je favoriete tijdschrift aanzetten (dat je natuurlijk nooit in de bak onder de salontafel had moeten bewaren, maar voor dat soort ideeën is het nu te laat). Nog voordat je in actie kunt komen hoor je: kggrrgggghhhhh.

15. Als de bemoeial bij de supermarkt precies weet wat jij fout doet
Ja hoor, je realiseert je heel goed dat toegeven aan een krijsend kind niet meteen de meest pedagogisch verantwoorde manier is om een driftbui het hoofd te bieden, maar hé, je bent de priemende blikken van de halve Albert Heijn zo langzamerhand wel een beetje zat. Bovendien ben je door je afleidingstrucs heen en vind je het niet zo tof dat jouw stellige ‘mama gaat, hoor, dag dag’ ertoe heeft geleid dat er twee potten rode kool door het gangpad vlogen. Dus bedankt mevrouw-in-de-rij-bij-de-kassa dat u mij vertelt dat ik nu een eeuwig verwend kind heb gecreëerd, maar ik kon ff niet anders.

16. Als je kind verslaafd is aan de homebutton
Heb je net voor de 892e keer dat Bumba-filmpje opgezet, komt je kind na drie seconden alweer beteuterd met de iPad aanlopen. ‘Bumba?’ Ja schat, die stond op. Al 892 keer. En als je nu eens van die ^@(&#!*-homebutton afblijft, heb ik ook twee seconden rust.

Lees ook: 21 Dingen die babies maar niet willen begrijpen.