17 miljoen dingen die tegen je gezegd worden als de borstvoeding niet ‘op gang komt’

22.09.2022 06:00
borstvoeding

Met borstvoeding is het een beetje hetzelfde als met het Nederlands Voetbalelftal: werkelijk iedereen heeft er een mening over. Sterker, op dit vlak lijkt iedereen een deskundige. Als de borstvoeding ‘niet op gang komt’, is er niets erger dan al die zeventien miljoen meningen aanhoren. Maartje kan het weten.

Video: Noa en Maud proeven babyvoeding

Oh djiezus, ik krijg nog altijd zweetoksels als ik terug denk aan mijn eerste borstvoedingspoging. Zoals het hoort in Nederland legde het ziekenhuispersoneel mijn pasgeboren baby binnen een uur aan de borst. In de dagen daarna bleek dat het kindeke veel te weinig ‘binnen’ kreeg. Kortom: ik ‘produceerde’ niet goed. Dat werd een gespreksonderwerp. Iedereen dacht ineens mee. Familie, de buren, de eigenaar van het café op de hoek, en niet te vergeten de lactatiekundige. Deze dingen wil je dus echt niet horen, als je net als ik geen druppel borstvoeding ‘produceert’. 

1) Maar je moet wel ontspánnen als je borstvoeding geeft. Het kan de nasleep van de ruggenprik zijn geweest. Of het feit dat het zomer was en ik net een totaal fantastisch kind had gekregen met een ontzettend prettige man. Maar de kraamtijd heb ik ervaren als zeer ontspannen en gelukzalig. Onze baby huilde nauwelijks. Ik hoefde niet te werken en werd overspoeld met bloemen en cadeaus. Hoe ontspannen wil je het hebben?

2) Je kunt natuurlijk kunstvoeding geven, maar dat is minder goed voor de baby. Kunstvoeding. Wie dat woord heeft verzonnen, kan bij mij een klap op zijn neus komen halen. Ook gehoord: nepvoeding. Kill me now. Alsof alle alternatieven van borstvoeding nep of gekunsteld zijn. Daar mag je van mij zo over denken hoor, en ja er zijn onderzoeken naar de voordelen van borstvoeding gedaan. Maar denk je dat iemand die zonder succes met haar eigen boobs haar kind probeert te voeden dit heel graag hoort? Dat dacht ik ook. 

3) Ga anders een week lang iedere twee uur dertig minuten kolven, ook ’s nachts. Dan komt het vanzelf. Breaking news: Het kwam niet. Alle bemoeienissen en borstmassages van de lactatiekundige ten spijt. 

4) Misschien ben je nog niet klaar om het moederschap op deze manier te omarmen. Maar natuurlijk, lieve mensen. Ik ben net negen maanden zwanger geweest en heb zo goed als aan niets anders gedacht dan aan mijn toekomstige kind en aan het moederschap. Maar inderdaad, daar zal het aan liggen.

5) Wat wil je ook? Jij hebt cup AAA! Bij miljoenen andere vrouwen met maximaal twee erwten op een plankje lukte het ook hoor. Volgens de lactatiekundige heeft het niets met de grootte van je boezem te maken.

6) Dat uit jóuw borsten niets komt zeg, hahahahahaha, terwijl ze zó groot zijn. Super grappig inderdaad. Nogmaals: size does NOT matter.

7) Wat jammer voor jou. Nu wordt de kraamtijd een stuk minder intiem. Mijn kraamtranen gingen uitbundig stromen nadat iemand dit tegen mij had gezegd (de tranen kwamen pas toen de boodschapper was vertrokken van haar kraambezoek, helaas). Maar guess what? Ik vond die eerste weken met z’n drieën thuis reuze- mega- en onbeschrijflijk intiem. 

8) Niet gek dat het niet lukt. Ik zou je borsten omschrijven als ‘slap’. Ja, we willen allemaal wel twee halve meloenen die fier overeind blijven staan als we op ons rug liggen. Maar niet iedereen is daar mee gezegend. 

9) Je moet donker bier drinken, dat helpt. En je wordt er ook knetterdronken van. En dronkenschap is totaal niet praktisch als je de hechtingen nog in ‘je onderkantje’ hebt zitten, je al zes(honderd) nachten slecht hebt geslapen en je secuur in een schrift moet noteren hoe vaak de baby heeft geplast en gepoept.

10)   Probeer de rugbyhouding eens, dan stroomt het er vast uit. Of probeer het met kussens, zonder kussens, zittend, liggend, met bh, volledig naakt, op handen en knieën. Op de wc, in de tuin, slapend (echt! een tip op de website van ‘Kenniscentrum Borstvoeding’). Je kunt ondersteboven gaan hangen ter bevordering van de melkproductie, of kolven tot je eens ons weegt, maar als het niet lukt, dan lukt het niet. Aan alle moeders die dit overkomt: Accepteer het als een gegeven. Zeg: ‘volgende keer beter’. Geef jezelf toestemming om er een dag flink van te balen. Maar daarna ga je vrolijk doorrrrr. En trek je je vooral niets aan van wat al die zeventien miljoen borstvoedingsdeskundigen beweren en zeggen. Daar is de kraamtijd te mooi voor. Ook zonder borstvoeding.

Lees ook: De 10 allerleukste cartoons over borstvoeding