19 overduidelijke tekenen dat je een echte moeder bent

01.04.2020 10:00

Die baby, die zo leuk in z’n wiegje ligt te slapen, bewijst het natuurlijk al. Maar deze tekenen tonen het nog eens extra en echt aan: je bent echt moeder. Vink jij ze allemaal af?

Ik krijg een baby, ik word moeder. Zo ver had ik het wel bedacht, dat hele moederschap. Maar dat je ook meteen een hele set ideeën, gedachten en eigenschappen krijgt die onlosmakelijk met datzelfde moederschap zijn verbonden, dat zag ik niet helemaal aankomen. Toch bleek ik toen Casper er eenmaal was een onverbeterlijke plannings-nazi (het schema, HET SCHEMA) en was ook ik dat cliché van die slapende baby en die huilende moeder. Want manmanman, wat was-ie mooi en klein en breekbaar (en ingewikkeld, dat ook). Kortom, de aanwezigheid van de baby is het begin, maar ga je ook deze eigenschappen vertonen, dan weet je zeker dat je echt moeder bent.

LEES OOK: Dingen die ik mis sinds ik moeder ben

1. Als je nog geen vijf minuten van het voedingsschema van je baby bent afgeweken (het idee!), maar wel gewoon vergeten bent om te lunchen. En te ontbijten.

2. Als je je eigen tas thuislaat (geen plek, geen hand over) en blijkt toe te kunnen met uitsluitend je telefoon en portemonnee. Wat je vroeger meesleepte in die hutkoffer, is jou nu ook een raadsel.

3. Als je met je blote handen snot uit een mini-neus peutert en dat niet eens echt vies vindt.

4. Als je geen idee hebt wie Famke Louise is, maar wel urenlang Googled op ‘wel of niet een draagdoek aanschaffen’. Want er zijn nou eenmaal nieuwe prioriteiten in je leven.

5. Als je zonder enige vorm van cynisme de ALLERERGSTE pijn ever ‘de mooiste dag van je leven’ noemt.

6. Als je het volkomen normaal vindt om ondergekotst te worden. Of geplast. Of gepoept. En als je dan wel even je handen wast, maar verder niet meteen onder de douche springt ofzo.

7. Als je met enige moeite het hele promotie-verhaal van je kinderloze vriendin uitzit, wachtend op het moment dat je weer iets over je kind in je conversatie kunt verwerken. Je bent, zeg maar, precies die vrouw geworden die je vroeger met niet te verbergen verbijstering bekeek.

8. Als je naar je kind kijkt en gewoon moet huilen om hoe geweldig ‘ie is. En hoe leuk. En hoe perfect. En hoe goed ie het allemaal doet. Niet dat ‘ie nou echt iets heeft gepresteerd in die twee weken dat ie op aarde is, maar gewoon bestaan, dat is toch ook al heel wat.

9. Als je de boterham alvast zonder korstjes aflevert bij je kind, omdat je gewoon geen zin hebt in gedoe. En nee, zo zou jij nooit worden. Want jouw kind zou gewoon korstjes eten. Omdat jij dat eiste enzo.

10. Als je vrijwillig heel, héél lelijk speelgoed in huis haalt, omdat je weet dat je kind nou eenmaal liever bijt op / rammelt met / rijdt op iets van hard plastic in primaire kleuren met heel irritante muziekjes.

11. Als je zomaar zonder reden een halve avond naast het bedje gaat zitten, omdat je ervan overtuigd bent dat je kind elk moment kan stoppen met ademhalen en alleen jij hem dan kunt redden.

12. Als je er sowieso van overtuigd bent dat jij als enige precies weet wat dat kleine wurm nodig heeft. Ook al zou je met enig realiteitsbesef tot de conclusie komen dat a, je man ook heel prima in staat is om het signaal ‘huilen’ aan de boodschap ‘honger’ te koppelen en b, je eigenlijk moet toegeven dat jij het grootste deel van de tijd ook maar wat doet.

13. Als je voor zes uur ’s ochtends al minstens vier Bumba-filmpjes hebt gezien. En je onderweg naar je werk in de auto het deuntje zit te neuriën, terwijl je je kind toch echt allang op de crèche hebt afgeleverd.

14. Als je alle kinderen van de wereld een beetje als de jouwe beschouwt, en je dus echt zit te huilen bij beelden van Syrische vluchtelingenkinderen, Afrikaanse Unicef-kindjes of drugsverslaafde Zuid-Amerikaantjes. Dankzij je ongeremde moedergevoel besef je eens te meer hoe goed we het hier eigenlijk hebben (en doneer je je elk maand straatarm aan goede doelen).

15. Als je niet eens meer heel hard vloekt wanneer je voor de zoveelste keer met je blote voet op zo’n %@(±&-Duploblokje bent gaan staan, maar alleen een vermoeide zucht van gewenning slaakt.

16. Als je voor 14.00 uur douchen een prestatie van formaat vindt. En als je jezelf helemaal een schouderklopje geeft wanneer je er ook nog in slaagt een kek make-upje aan te brengen.

17. Als je tijdens datzelfde douchen staand tegen de muur een powernap van een halve minuut doet en serieus vindt dat dat mooi meegenomen is.

18. Als je een simpel tripje naar de supermarkt in je eentje beschouwt als een mini-vakantie.

19. Als je zonder nadenken je leven zou geven voor dat van iemand anders, omdat die iemand anders gewoon veel belangrijker is dan jij.

Lees ook: Dit zijn de 20 grootste paradoxen van het moederschap