19 sluwe trucs om je man bij je te houden – lees en leer!

17.02.2018 21:30

Als je samen woont en kinderen hebt lijkt het vaak een onmogelijkheid, dat je uit elkaar gaat. Maar soms denkt Barbara opeens: wat als mijn man toch weggaat? Toen vond ze 19 super effectieve (en gemene!) manieren in Psychologie Magazine om je man wél bij je te houden. Welke gebruiken jullie?

Onze levens lijken zo met elkaar verbonden dat ik er zelden bij stilsta dat mijn man ook gewoon bij me weg kan gaan. Weken kunnen er voorbij gaan dat we elkaar nauwelijks spreken, dat er minimaal contact is en dat je eigenlijk alleen maar bezig bent met taakverdeling.

NIETS MISSEN? 
Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte! 

Wie kookt er vanavond, ik doe de kleine in bad, doe jij de grote want dan kan ik op tijd weg naar mijn eetafspraak en o ja, morgen ben ik wat later.

Zucht.

Daar dacht ik aan toen ik in Psychologie Magazine het volgende las. Een stuk over hoe je je man aan je bindt, zodat hij niet weg loopt.

Werkelijk – ik heb me gek gelachen en er nog wat van opstoken ook!

Het verhaal begon al met de vergelijking met beestjes. Ik lachte me suf toen ik de volgende stukjes las:

Waterspinnetjes gaan bijvoorbeeld gewoon op hun vrouwtje zitten, uren- of dagenlang, zodat niemand haar met een poot kan aanraken. Sommige motjes besproeien hun liefje met een walgelijke geur, zodat andere mannetjes met een boog om haar heen vliegen. En er zijn treksprinkhanen die zelfs een soort hekje om hun partner heen bouwen zodra ze haar hebben veroverd.

Ook mensen doen aan mate guarding. Maar omdat wij het voor het grootbrengen van ons kroost een stuk langer met elkaar moeten uithouden dan de gemiddelde sprinkhaan, hebben we in de loop van de evolutie tactieken ontwikkeld die subtieler zijn dan het opsluiten van onze geliefde achter een hekje. En zijn bij dieren vooral de mannetjes actief in het bewaken van hun liefje, bij mensen doen de vrouwen er even hard aan mee.

Daar komen ze: de 19 sluwe bindingsstrategieën

1. Waakzaamheid: controleren waar je partner is, snuffelen in persoonlijke bezittingen en mail.

2. Je partner verbergen: 
feestjes en andere gelegenheden vermijden waar kapers op de kust kunnen zijn. Een tactiek die vooral door mannen wordt gebruikt.

3. Zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen zodat je partner geen tijd heeft voor anderen.

 

Negatieve manieren om je partner aan je te binden

4. Jaloers maken: met iemand anders flirten om je partner afgunstig te maken. Deze tactiek wordt massaal door vrouwen gebruikt, en wordt als erg effectief gezien – mits door een vrouw toegepast. Mannen kunnen het beter niet doen.

5. Je partner afstraffen voor geflirt: 
boos worden of de ander negeren bij elke mogelijke interesse voor het andere geslacht.

6. Emotionele manipulatie: 
op het schuldgevoel van je partner werken, zeggen dat je niet zonder hem/haar kunt. Deze strategie kan erg effectief zijn, omdat die duidelijk maakt hoeveel je om de ander geeft. Maar niet te vaak gebruiken: op de lange duur wijst het juist op afhankelijkheid van jee geliefde en een lage waarde op de relatiemarkt.

7. Vragen om een verbintenis: ten huwelijk vragen, zwanger raken/ de ander zwanger maken. Wanneer een man zijn partner ten huwelijk vraagt, is dat stukken effectiever als bindingstactiek dan wanneer een vrouw dat doet. Dat de vrouw het vraagt, behoort tot de minst gebruikte tactieken.

8. Rivalen afkraken: de negatieve eigenschappen van rivalen benadrukken.


Positieve manieren om je partner aan je te binden

 

9. Laten zien hoe bemiddeld je bent: cadeautjes geven, de ander mee uit nemen. Strategie nummer 1 voor mannen.

10. Seksuele prikkels: doen wat je partner leuk vindt in bed, sexy gedrag. Orale seks is hier een voorbeeld van, en heeft een verband met de persoonlijkheid: vooral vriendelijke mannen met een warme persoonlijkheid doen dat. Vrouwen faken orgasmes om hun geliefde bij zich te houden.

11. Het uiterlijk verbeteren: mooie kleren dragen, je mooi maken. Strategie nummer 1 voor vrouwen.

12. Je liefde en genegenheid benadrukken: 
extra aardig, vriendelijk, zorgzaam, liefdevol, behulpzaam en attent zijn. Verreweg de beste manier om de ander bij je te laten blijven. In zwaar relatieweer helpt het om de uitingen van liefde op te voeren.

13. Onderdanigheid en verlaging: 
toegeven aan (alles) wat je partner wil. Opvallend genoeg iets wat mannen veel vaker doen dan vrouwen.

 

Publieke bezitssignalen om rivalen te verjagen

14. Verbale signalen van bezit: aan iedereen vertellen dat jullie bij elkaar horen en dat het fantastisch gaat.

15. Lichamelijke signalen van bezit: 
hand in hand lopen, kussen in het openbaar. Veel gebruikt door zowel mannen als vrouwen.

16. Markeringen van bezit: sieraden geven om te laten zien dat je partner bezet is, hem of haar een kledingstuk van jezelf laten dragen. Iets wat vooral mannen doen.

Negatieve manieren om rivalen te verjagen

17. Je partner afkraken tegenover concurrenten: negatieve dingen over de ander vertellen aan rivalen zodat ze hem/haar niet willen. We noemen vooral slechte eigenschappen waarvan we weten dat onze partner ze belangrijk vindt. Vrouwen kraken we af op haar uiterlijk; mannen noemen we lui, slap en laf.

18. Dreigen: rivalen boze blikken toewerpen of wegjagen.

19. Geweld: rivalen slaan of hun eigendommen kapot maken. Dreigen en geweld worden vaak gebruikt door mannen met narcistische, machiavellistische en psychopatische trekjes.

Nou, ik ben schuldig aan: nummer 5, 7 11, 12 en ja… 18 (sorry – ik ben echt een jaloerse bitch!). Alleen over nummer 10 wil ik niks kwijt… ahem.
En jullie?

Dit artikel komt uit Psychologie Magazine van 23 oktober 2014.