24 Dingen waar een moeder iedere dag bang voor is

13.10.2016 05:00

Sinds Renske moeder werd (in 2013) is ze dus echt de hele dag voor duuzend dingen bang. Maar! Praten lucht op en daarom heeft ze haar 24 allergrootste angsten opgetikt. Ga er maar even voor zitten.

Lees ook: Waarom ik mijn kinderen het liefst een harnas aantrek.

 1. Ik ben dus iedere dag bang dat mijn kind stikt in een druif. Hij is extreem fan van druiven en wil every single day een handje of vijf.
 2. Ik ben ook iedere dag bang dat de fles van mijn kind te heet is en dat-‘ie z’n bekje verbrandt. Oké, mondje.
 3. Verder ben ik iedere dag bang dat mijn kind de oven aan weet te zetten met een stuk speelgoed erin en dat ik het niet door heb en dat het hele huis in de hens vliegt.
 4. Ik heb ook iedere dag de angst dat mijn jongste wordt geëlektrocuteerd. Hij is namelijk geobsedeerd door stopcontacten en zit het liefst de hele dag met zijn vinger dat beschermingsdingetje eruit te poeren.
 5. Iedere dag opnieuw vrees ik dat mijn kind te warm of te koud is aangekleed. En dat-‘ie dus kou vat of anders misschien bezwijkt aan de hitte.
 6. Ik ben ook iedere dag bang dat mijn kind niet genoeg vitaminen binnen krijgt.
 7. Ik ben ook iedere dag bang dat mijn kind niet genoeg VOCHT binnen krijgt. Vocht is superbelangrijk.
 8. Ik ben ook iedere dag bang dat mijn kind later aan de drugs raakt, want drugs schijnt heel normaal geworden onder jongeren. Vooral coke.
 9. Verder vrees ik iedere dag dat mijn kind mijn iPhone sloopt en dat is dus ook laatst gebeurd. En toen moest ik een afspraak maken met de Genius Bar van Apple. Vet ingewikkeld, want je moet je iCloud mailadres weten en ook je wachtwoord. Anders kan je geen afspraak maken. Maar die wist ik niet meer. Horendol werd ik ervan.
 10. Ohja, ik ben ook echt iedere dag bang dat mijn kind per ongeluk iemand belt die ik niet wil spreken. Zo iemand van wie het echt vet gênant is als je die opeens zou hebben gebeld. Mijn oude baas ofzo, of een ex van honderd jaar geleden, of iemand die nog geld van me krijgt.
 11. Ik ben ook iedere dag bang dat mijn kind van de trap flikkert.
 12. Ik ben ook iedere dag bang dat mijn kinderen een vinger tussen de deur krijgen en dat ik met de topjes naar het ziekenhuis moet.
 13. Verder ben ik iedere dag bang dat de douche per ongeluk toch te heet is afgesteld en dat mijn lievelingetjes verbranden. Wat. Een. Extreme. Hel. Zou. Dat. Zijn.
 14. Iedere dag opnieuw ben ik bang dat mijn ene kind het andere kind daadwerkelijk plet.
 15. Oh ja, ik heb ook iedere dag de vreselijke angst dat mijn jongste neer gemaaid wordt door een barkruk. Niet in de kroeg, waar zien jullie me allemaal weer voor aan! Kanonnen. We hebben thuis gewoon zo’n kookeiland weet je wel, met vier barkrukken. En daar loopt baby B. dus de hele dag aan te trekken.
 16. Ik ben iedere dag bang dat er een kind uitglijdt in de badkamer. En dat ze dan weer zo’n gigantisch ei op hun hoofd hebben of dat hun tanden eruit liggen of erger.
 17. Ik ben ook iedere dag bang dat mijn oudste kind uitglijdt in de woonkamer. Omdat ‘ie weer op sokken aan het rondrennen is.
 18. Verder ben ik iedere dag bang voor een daadwerkelijke, ernstige gehoorbeschadiging mijnerzijds, vanwege het hoge gekrijs waar ik iedere dag (!) aan wordt bloot gesteld. Toegegeven, dit is een nogal egoïstische angst maar dan zeg ik: nou? En? Een goed functionerend gehoor is erg belangrijk.
 19. Deze is trouwens écht vet serieus: ik ben iedere dag bang dat mijn kinderen zullen opgroeien in een wereld die veel onrustiger en bozer en banger is dan de wereld waarin ik zelf opgroeide. Vind ik oprecht doodeng en ik vind het bovendien allemaal heel erg verdrietig. Huil.
 20. Tijdens het koken ben ik bang voor hete oliespetters op mijn kind.
 21. Ik ben ook IEDERE dag bang dat mijn kinderen te dik worden en dat ik klachten krijg van het consultatiebureau net als Vala want ze vreten alles wat los en vast zit.
 22. Ik ben ’s ochtends ook altijd bang dat er eentje uit ons bed flikkert. Dan liggen ze namelijk bij ons in het grote bed hun fles pap te drinken, maar zodra die dingen op zijn gaan ze stoeien en ik zeg het je: een keiharde au-au-boemboem is altijd nabij.
 23. Mijn oudste heeft een loopfiets. Hartstikke leuk en aardig allemaal, als het goed is leert hij straks razendsnel fietsen (lees hier maar hoe dat zit) maar ondertussen ben ik wel iedere dag doodsbang dat-‘ie met dat ding zó de straat op roetsjt en onder een auto komt.
 24. Verder verkeer ik natuurlijk ook iedere dag in de angst dat mijn kind iets ernstigs onder de leden heeft. Kleine gekke rode vlekjes? Het is een ramp. Een klacht over keelpijn? Het is een ramp. Een klacht over hoofdpijn? Dan moet ik hem misschien wel ieder uur wekken. Kortom – maak me gek. Het leven van een moeder gaat niet over rozen. Neen! Het gaat over angsten. En natuurlijk over duizend andere (en heus ook leuke) dingen, maar je moet je als schrijver altijd houden aan de gekozen invalshoek. Dat heb ik al eens gezegd volgens mij.

Nou, en dan doen jullie nu ook even een duit in de zak neem ik aan?

Lees ook: Help! Sinds ik moeder ben, ben ik bang voor álles!