5 Dingen die minder stressvol zijn dan het hebben van kinderen

16.05.2022 06:00

Er bestaat een lijst met ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, maar als je die ziet, dan is alles wat daar opstaat eigenlijk een lachertje bij het hebben van kinderen, zoals daar zijn:

Lees ook: 15 voornemens over het hebben van kinderen waar niks van terechtkomt

Verhuizen
Wie wel eens zijn hele inboedel heeft moeten verhuizen weet: er is niks stressvoller dan al je meuk moeten uitzoeken, inpakken en verplaatsen. Behalve dat je met kinderen eigenlijk elke dag aan het inpakken, uitpakken, zeulen en verplaatsen bent. Daarnaast zijn je kinderen ongeveer de kwetsbaarste en meest waardevolle spullen die je ooit gaat bezitten, en je kan ze niet in bubbeltjesplastic wikkelen.

Een bruiloft plannen
Een van de mooiste dagen van je leven, yeah right! Daar gaat dan wel ongeveer een jaar stress over locaties, gesteggel over het budget en gedoe over wie je allemaal wil uitnodigen aan vooraf (Hoezo, je ex komt ook!?). Op de dag zelf ben je zo bang voor alles wat er fout kan gaan, dat je blij bent als je na al het officiële gebeuren fijn aan de drank kan. Maar het plannen van een bruiloft is nog niks vergeleken bij het planvermorgen dat komt kijken bij het in banen leiden van een gezin. Elke. dag. weer. Geloof ons! En je krijgt er niets eens een belachelijk dure jurk, cadeautjes en champagne voor terug.

Naar de tandarts gaan
Naar de tandarts gaan is voor veel mensen een grote bron van stress. Wanneer je eenmaal in de die stoel ligt, is er grote kans dat er pijn geleden gaat worden. Maar uiteindelijk word je er beter van, en valt het achteraf gezien best mee. Het ergst is eigenlijk de angst van te voren. Met kinderen weet je nooit wanneer je pijn gaat lijden, de enige zekerheid is dat het gaat gebeuren. En nog nooit heeft er iemand iets geleerd van met z’n blote voet keihard op een plotseling verschenen legoblokje trappen.

Een blind date
Als je op blind date gaat weet je nooit wie je voor je gaat krijgen. Voor hetzelfde geld is het iemand met wie je helemaal niets gemeen hebt, die gekke obsessies heeft, een vreselijke muzieksmaak, waar geen normaal gesprek mee te voeren valt of die ontzettend ranzig eet. Maar hoe erg het ook is, je hoeft diegene na een rampzalige avond gelukkig nooit meer te zien. Helaas ligt dat toch anders met je eigen kinderen. Dikke kans dat ze enkel naar de cd van Bumba willen luisteren, tot hun derde geen zinnig woord kunnen uitbrengen en zichzelf tijdens het eten helemaal ondersmeren. Helaas, hier is naar links swipen geen optie.

Een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is superstressvol, jazeker. Maar als alles goed gaat en je een beetje capabel bent, krijg je de baan, en beter nog, betaald. Hierdoor heb je minder stress, want je hoeft niet meer naar andere sollicitaties, en je gaat niet failliet. Hoe anders is dat met kinderen. Het maakt niet uit of je capabel bent of niet, de kinderen zijn er nou eenmaal. Ondertussen krijg je alleen maar meer stress (Doe ik het allemaal wel goed? Verpest ik mijn kinderen niet voor de rest van hun leven?) en minder geld. Elke dag is als een nieuwe werkdag, maar dan met collega’s die zonder reden ineens keihard tegen je beginnen te schreeuwen.

Lees ook: Kinderen van gestreste moeders krijgen sneller gaatjes (WAT???)

Foto: iStock