6 belangrijke redenen waarom je één keer per jaar zonder je gezin weg moet

18.02.2018 21:30
vrouw leest in haar eentje boek op het strand

Judith Linthorst (37, moeder ben van Bram van 4 en Lily van 3 maanden) gaat twee hele dagen weg van huis. Zonder haar gezin. En OMG wat gaat ze daar ont-zet-tend van genieten.

NIETS MISSEN? 
Schrijf je dan hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte! 

Na vier maanden geleden te zijn bevallen ga ik weg, zonder man en kinderen, een heel weekend! Wat heb ik hier zin in. De afgelopen maanden zat ik vooral thuis, heerlijk maar ook dodelijk vermoeiend en saai. De maanden vlogen om, de bomen werden weer groen maar toch leek het Groundhog Day. Ik ben toe aan een ander behang. Ik laat man met baby en zoon van vier achter, twee nachten ben ik weg. Met een goede vriendin, ook moeder, pakken we het vliegtuig naar Kopenhagen en bezoeken we onze goede vriendin die in het zuiden van Zweden woont. Een weekend rust en gezelligheid, zonder gezin. Zes redenen waarom een tripje zonder gezin heerlijk en onontbeerlijk is:

LEES OOK: Tijd voor mommy! Op deze 9 manieren creëer je meer me-time

1. Slapen.
Onomstreden nummer 1. Twee nachten doorslapen deed ik voor het laatst in 1821. Zo voelt het tenminste. Eindelijk geen baby die wil drinken, zoontje dat in zijn bed heeft geplast of om 5.00 het tijd vindt om non stop zijn zang oeuvre van drie nummers te zingen. Dag 1 word ik om 9.20 wakker. Gewoon uit mezelf. Ik voel me bijna schuldig, maar geniet ervan. IK HAD DIT ZO NODIG!

2. Geen onderbrekingen.
Niet vijftig keer per dag ‘mama!’ horen. Of gehuil. Of die vijf toet-toet auto’s die ook vanuit de speelgoedmand hun irritante verhaal afdraaien. Of Russische speelgoed-uitpak-you-tube-filmpjes waar mijn zoon op een of andere manier altijd op uit komt. Op alles “Waarom?” te horen krijgen. Nee, dan nu: de simpele vraag: “Wil je witte of rode wijn bij het eten?” of ‘Zullen we een dutje gaan doen?” Fijn.

3. Klagen/roddelen/lachen/huilen
En dan niet via whatsapp maar live! Praten en klagen over man/vriend/partner/schoonouders/collega’s/ouders van school en andere mensen in je omgeving die irriteren. Iedereen heeft tenminste een half jaar aan verhalen op de plank en we hebben alle tijd dus schenk er nog een in en kom maar door!

4. Eten en drinken wat je zelf wil
Ik hoef niet snel even een koekje weg te happen in de keuken. Of die verstopte reep chocola zonder geluid te openen en met mijn hoofd in de ijskast een hap van te nemen. Chips zakken zijn überhaupt kansloos. Soms wil ik niet delen met mijn kind of het goede voorbeeld geven. Heerlijk weer eens dat ene glas wijn extra drinken en lammig naar bed gaan, die kater morgenochtend kan ik prima hebben zonder jengelend kind naast mijn bed.

5. Doen waar je zin in hebt (ook al is het helemaal niets). Eerste dag is het altijd even wennen en kijk ik dwangmatig naar de tijd; Moet ik niet iets doen? Nee! Ik kan gewoon echt even een dutje doen, een tijdschrift helemaal uitlezen en mijn kop koffie warm opdrinken. Of gewoon zitten en voor me uit staren.

6. Geen schema’s
Ik zit niet de hele tijd op mijn handen uren te tellen wanneer de baby weer een flesje moet. Of een slaapje moet doen. Geen fruithapje om tien uur en tussendoortjes om drie uur. Er zijn geen werktijden, geen haal- en brengtijden van crèche, (voor)school, peuterdans, voetbal, doktersafspraken. Ik leef tijdloos. Ik eet wanneer ik wil en ga slapen wanneer ik wil. Oké, alleen even rond zessen skypen om te horen hoeveel ze me missen. Maar zonder gezin op vakantie, ik kan het iedereen aanraden.

Lees ook: Moet ik er iets van zeggen dat mijn vriendin me verwaarloost?