7 dingen die mijn moeder wel had mogen vertellen over het moederschap

05.06.2022 06:00
7 dingen die mijn moeder wel had mogen vertellen over het moederschap

Alles leren over het moederschap, dat kan op verschillende manieren. Via boeken, internet, vriendinnen. Maar sommige dingen hadden we het toch liefst van onze moeders geleerd. Vóórdat we aan kinderen begonnen, welteverstaan.

Lees ook: 8 Dingen die alleen moeders begrijpen

Moeders, je zou toch denken dat zij weten hoe het is om moeder te zijn, hè? En je dus vertellen hoe dat werkt, moeder worden. Maar mijn moeder was dus mooi even vergeten mij over bepaalde dingen in te lichten. Deed ze vast niet expres, maar dit had ik écht wel willen weten. En het liefst van haar, aangezien we toch uit hetzelfde nest komen. Dus deel ik deze punten even met jullie, misschien heeft iemand er nog iets aan.

 1. Dat bevallen zooooo pijnlijk is
  Wat mijn moeder me serieus heeft wijsgemaakt? Dat bevallen, ja dat was wel pijnlijk, maar de dagen dat mijn broers en ik werden geboren, waren de mooiste dagen in haar leven. Daar had ik me dus op ingesteld, dat de bevallingen van mijn kinderen bij voorbaat de mooiste dagen van mijn leven zouden worden. Had ik me effe verkeken op het feit dat het ook nog behoorlijk pijnlijk zou zijn…
 1. Dat ik zes weken met dikke maandverbanden rond zou waggelen
  Mijn moeder stond toen ik een dag oud was op een feestje, met allemaal gasten die zich over mij heen bogen om me to-taal te bewonderen. Dat was het verhaal dat ik kende. Ik had nooit de moeite genomen om me er verder in te verdiepen. Dus toen dat kraampakket binnenkwam, had ik geen idee waarvoor ik dat allemaal nodig had. Keine blasse ahnung. Keine.
 1. Dat er zoiets bestaat als vervelende kraamhulpen, CB-artsen, borstvoedingsmaffioso en andere bemoeizuchtige types
  Zou dat komen omdat ik geboren ben in de jaren zeventig? En de maatschappij toen sowieso wat minder kritisch was, met al die wazige hippies? Of dat er minder druk op de ketel stond om alles perfect te moeten doen als moeder? Of dat mijn moeder zich er gewoon wat minder van aantrok allemaal? Ik weet het niet. Maar voor haar was het makkelijker om haar eigen dingetje te verdedigen, dat is in ieder geval een ding dat zeker is.
 1. Dat chronisch slaapgebrek er enorm in hakt
  Mijn moeder had een secret weapon; mijn vader. Die bleek nogal wat flesjes gegeven te hebben toen mijn broers en ik baby waren. Hállo, waarom kreeg ik dat pas te horen toen ik wallen tot op mijn kin had? En ik nooit had bedacht dat ik ook mijn man een flesje kon laten geven, in plaats van dat ik maar met die borsten in de weer bleef gaan? Kans gemist, zullen we maar zeggen.
 1. Dat kinderen hard werken is
  Ja, heel gezellig allemaal, maar ook: hard werken. Het is me eigenlijk nooit opgevallen, dat het voor mijn moeder dus ook hard werken was (en waarschijnlijk nog steeds is?). Want ze kwam gewoon over alsof ze dat al duizend jaar had gedaan, dat moederen. Alsof ze dat dus kon, met twee vingers in haar neus.
 1. Dat moeders ook weleens onzeker zijn
  En daarmee hangt dus samen: dat mijn moeder ook weleens onzeker was. Heb ik me dus geen moment gerealiseerd. Pas nu ik af en toe over mijn onzekerheden praat, gaat er soms een lichtje bij haar branden. En krijg ik te horen: oohhhh ja, dat was ook zo. Wat me dus geruststelt; die issues waar wij nu mee zitten, die duren dus niet een heel leven lang en veroorzaken ook niet trauma’s. Nee, ook die kleine onzekerheden behoren tot een fase.
 1. Hoe verschrikkelijk veel je van je kinderen houdt
  Ook al zei mijn moeder het zóóóóó vaak: ‘Ik hou van je.’ Ja, duh. Tuurlijk. Nee, mijn moeder kon het van te voren wel vertellen, hoeveel je van je kinderen gaat houden. Maar er is toch maar echt één manier om te ervaren hoeveel dan, en dat is om kinderen te hébben. En dat doet er eigenlijk veel meer toe dan wat ik van haar over het moederschap had kunnen leren, bedenk ik me nu. En je weet maar nooit. Mocht mijn dochter er ooit naar vragen, die moederschapskwesties die ik nooit had meegekregen, dan hoop ik haar van dienst te kunnen zijn. Al was het maar door haar naar Metowe.nl door te verwijzen.

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.