7 Geheimen van het moederschap

Geheimen moederschap
Wat zou het toch fijn zijn als iemand je van tevoren kon voorbereiden op het moederschap. Of in ieder geval op de belangrijkste dingen. Zodat je je niet helemaal dood schrikt als het eenmaal zover is. Gelukkig zijn wij inmiddels oude rotten in het vak. En hebben we daarom een paar wijsheden voor alle nieuwe moeders:

Lees ook: Dingen die je denkt als je voor het eerst een weekendje weg gaat met de baby.

* Er zijn geen gouden regels.
Nee, ook niet als het boek van Harvey Karp/Ria Blom/Dr. Spock/wiedanook het zegt. Echt, de heilige moederschapsgraal bestaat niet. Al die andere moeders, die staan ook gewoon iedere dag op en hopen dan dat het goed komt. Soort van. Go with the flow.

* By bye boobies.
Ook al ben jij één van de gelukkigen bij de zwangerschapskilo’s eraf smelten, helemaal topfit terugveren doen de dames gewoon niet meer. Je cupmaat wordt variabel en kan zo’n drie keer per dag wijzigen. Lastig, maar wel weer een goed excuus om je salaris met enige regelmaat stuk te slaan in de betere lingeriewinkel.

* Kinderen lijken nooit ziek als je met ze naar de dokter gaat.
Ook al hadden ze thuis 40 graden koorts en lagen ze ijlend op de bank, loop je eenmaal de spreekkamer van de huisarts in, dan zijn ze opeens weer zo fris als een hoentje. Een wonderbaarlijke wederopstanding heeft plaatsgevonden. Laat je hierdoor echter niet in de maling nemen en verlaat het pand niet, ik herhaal níet, zonder antibiotica, neusspray, zetpillen of waar je dan ook maar voor kwam. Anders zit je gegarandeerd in het holst van de nacht in je pyjama bij de huisartsenpost.

* Maak nooit, NOOIT, een ouderschapstriomf wereldkundig.
Deze is van levensbelang. Echt: doe het niet, hoe blij je ook bent dat je kind eindelijk doorslaapt/sperziebonen eet/op het potje poept, houd het voor je. Op het momént dat je een hysterisch blije statusupdate plaats vind je de drollen achter de bank. Trust me, ik kan het weten. Hoe ze doen weet ik niet, maar echt, die kinderen… They know things…

* Als je eerste kind een engeltje is, is dat niet omdat jij zo’n geweldige moeder bent.
Echt, laat je niet meeslepen door je eigen ego. Is jouw eersteborene zo’n mythisch kind uit de overlevering? Zo’n godsgeschenk dat na drie weken doorslaapt, nooit huilt en niet weet wat het concept ‘driftbui’ betekent? Dan heb je gewoon geluk gehad. Fucking veel geluk. Meer niet. Makkelijke eerste kinderen zijn een listig trucje van de natuur om ouders zover te krijgen zich nog eens voort te planten. Ben jij op dit moment gezegend met een perfect exemplaar? Wacht toch nog maar even met het uitbrengen van je eigen babybijbel. Neem er eerst nog eentje. Gewoon, voor de grap.

* Hoe meer je je best hebt gedaan op een lekkere, voedzame maaltijd, hoe groter de kans dat je kind het weigert te eten.
Je kúnt natuurlijk drie uur in de keuken gaan staan voor het bereiden van een heerlijke Boeuf Bourgigon, of een overheerlijke canard a l’orange. Of je dondert een paar krieltjes en vissticks in de airfryer en snijdt een paprika in vieren en wordt níet depressief. Wat jij wilt. Maar echt, de enige die je blij maakt met een exquise maaltijd is waarschijnlijk de hond. Spongebob multivitaminen zijn uitgevonden met een réden: zodat moeders niet hoeven te koken.

* Pinterest is de vijand.
Ja, we willen allemaal van die mooie herfsttafels in huis. Zelf rainbow layercakes bakken voor de verjaardag van Teuntje. En een driedubbele visgraatvlecht met veelkleurig lint maken in Fleurtjes haar. Maar echt, trap er niet in. Ik weet niet wélke moeders daar allemaal tijd voor hebben, maar het zijn in ieder geen moeder die ik ken (of wil léren kennen eigenlijk). Pinterest is de duivel die alle moeders influistert dat ze het niet goed genoeg doen. De duivel moet je uitbannen. Door op ‘sign out’ te klikken. En nog een glas wijn te nemen.

Lees ook: 12 uitspraken waaruit blijkt dat je ‘mommywise’ niet in de pas loopt (whatever).

Geschreven door
More from Vala van den Boomen

Ik had veel verwacht van het moederschap, maar niet dat het eenzaam zou zijn

Als je zwanger bent is er ontzettend veel informatie over wat je...
Lees verder