7 Blitse hacks voor als je na je bevalling weer aan het werk gaat

20.08.2018 00:10
bevalling, zwangerschap, werk

Je bent drie maanden geleden bevallen en hebt uiteraard de heerlijkste knapste baby ooit gebaard. Maar dan, nét als je wat grip krijgt op je nieuwe leven, nét als je bloedmooie baby iets minder vaak huilt, nét als je echt een beetje in rustiger vaarwater komt, ga/moet je weer aan de slag. Stort jezelf niet ter aarde: met deze 7 blitse hacks kom je er wel.

Er is een aantal kersverse moeders die het heerlijk vindt om weer aan de slag te gaan. Anderen worden al onwel bij het idée. En een groot deel van de vrouwen laveert waarschijnlijk ergens tussen blinde paniek en gezonde (tegen)zin. Hoe dan ook, je nieuwe verantwoordelijk voor een heus MENS, plús de verantwoordelijkheden die je op je werk hebt en het eeuwige slaaptekort zijn allerminst een peulenschil. En daarom vind je hier 7 fantastische hacks om je terugkeer op de werkvloer zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Lees ook: Waarom werkende moeders rocken.

 1. Verwachtingen managen is key. Dat klinkt nogal kriebelig en corporate, maar het is les nummer één. Laat collega’s weten wat je aan kunt en wat niet, maar laat vooral ook jezelf weten wat je aan kunt en wat niet. Dat is nog geen sinecure, maar weet dat het in ieder geval heel normaal is om niet meteen duizend taken op je te nemen. Niet dat dit ooit normaal was, of gezond, of wenselijk, of raadzaam, maar mijn punt is duidelijk.
 2. Blok je kolfmomenten van te voren in de agenda. Zorg dat het je manager en/of je collega’s vóórdat je begint duidelijk is dat je drie of vier keer per dag een half uur weg bent om te kolven. Blok deze halve uren ook alvast in de agenda. Zo voorkom je dat je de hele tijd bang bent dat het je niet of amper zal lukken om te kolven. Neem eventueel ook een doek mee om je borsten mee te bedekken voor als je (tijdens het kolven) steeds in de afschuwelijke angst verkeerd dat Ferdinand de systeembeheerder binnenstormt. Hoewel officieel gezien de ruimte van binnenuit afgesloten moet kunnen worden. Maar je zal de eerste niet zijn die in een doorsnee vergaderkamer moet plaatsnemen. Zoek daarom liefst van te voren uit of er een geschikte kolfruimte is.
 3. Koop een kapperscape. Ja, die komt even rauw op je dak vallen hè? Maar het is een gigantische toptip. Je draagt deze kapperscape ’s ochtends, voor je naar je werk gaat, óver je kleding heen. Het voorkomt dat je niet als een slons, bevuild met spuugvlekken of erger, acte de présence maakt op je werk. Want baby’s maken er dus vooral ’s ochtends een Olympische sport van om je allermooiste leukste tops en jasjes onder te spugen. Vlak voordat je weg moet. Dus, nogmaals: hang een kapperscape om je nek en snel een beetje. En niet vergeten om ‘m weer af te doen als je de deur uitloopt. Kijk, hier is-‘ie (klik op het plaatje als je ‘m wilt kopen):

  De Reddende Kapmantel
  De Reddende Kapmantel

 4. Vertrouw op de hete koffie. Je eerste werkdag is waarschijnlijk op zijn minst opmerkelijk te noemen. Mensen onthalen je enthousiast, en jij zegt natuurlijk ook dat je het SUPERgaaf vindt om weer terug te zijn, terwijl je ondertussen heel hard wil gaan zitten oerhuilen op de kantoor-wc. Maar weet dat het makkelijker wordt. En weet dat ze op je werk dus altijd hete (!) koffie hebben én dat slapeloze nachten zo hun voordelen hebben. Je komt ’s nachts op geweldige ideeën (oké, soms) en een beetje wazigheid is bijvoorbeeld best lekker als er toestanden zijn op je werk. Dan komen ze niet zo hard binnen.
 5. Getting Things Done is het ding. Je gaat echt zo enorm productief zijn, dat houd je niet voor mogelijk. Je moet namelijk op tijd naar huis om de baby op te halen van het kinderdagverblijf of de gastouder. En nee, je kunt echt niet toch nog even je vriend appen dat je om half acht thuis komt. Of nouja, dat kan natuurlijk wel, maar niet iedere dag, en je wilt de baby natuurlijk ook nog even zien voor hij/zij naar bed gaat. Kortom: je hebt geen tijd te verliezen gedurende de dag (tenzij je ’s avonds nog uren door wilt werken) en ontwikkelt in no time een jaloersmakende getting things done mentaliteit. Dat je op een gegeven moment denkt: waar was ik in vredesnaam zo druk mee voor ik kinderen kreeg?
 6. Regel je kinderopvang of je oppas al een paar weken van te voren. En maak duidelijke afspraken over start- en eindtijden. Niets afschuwelijker dan ’s ochtends op de wip zitten omdat de oppas te laat komt, of omdat de kinderopvang eigenlijk steeds net te laat open gaat.
 7. Als je haar maar goed zit. En daarom zet je dus een wipper (wel de baby erin doen) in de badkamer. Kun je gewoon douchen en je haar föhnen. Immers: ‘gedaan’ haar doet ontzettend veel voor je. Het geeft je zelfvertrouwen een boost en je uiterlijk een fikse lift. En soms kun je daar dus écht een dag mee redden. Oké, niet overdrijven nu: het geeft je de kracht om de deur uit te komen. En dat is toch al heel wat.

Lees ook: Thuiswerken met een peuter. Zo ziet dat eruit!