7 Soorten slaapgebrek die iedere jonge ouder meemaakt

02.04.2022 06:00

Zoals Eskimo’s (pardon, inuit) 23 woorden kennen voor het woord sneeuw, zo zouden jonge ouders 23 verschillende woorden moeten hebben voor het woord slaapgebrek. Want slaapgebrek komt in vele soorten en maten. We lichten er een paar voor je uit.

Deze 7 soorten slaapgebrek maken we allemaal door:

Lees ook: 9x slaapgebrek momenten (Oh-oh daar komen ongelukken van!)

 1. De is-dit-alles
  Dit is het eerste slaapgebrek dat je leert kennen. De eerste nacht trek je, de tweede ook. Dus denk je op dag drie: man, wat zit iedereen nou te fiepen met z’n slaapgebrek? Weet jij veel dat je louter op adrenaline rond stuitert. Adrenaline die niet eeuwig meegaat, maar dat weet je dan nog niet. Maakt niet uit, kom je vanzelf wel achter.
 2. De klap in je gezicht
  Deze leer je kennen rond dag 11-14. Als de adrenaline op begint te raken. En je begint te beseffen: kak, wat voel ik me klote van dat weinige slapen. Dit is meestal het moment ook dat opeens tot je doordringt: what the hell?!? Ik heb een baby!?! En hij blijft nog wel effe en haalt mijn hele leven overhoop!?! Niet erg, dit paniekmomentje hoort erbij.
 3. De valse hoop
  Deze begint na die twee weken en duurt tot week 6 ongeveer, het hoopvolle moment dat je baby gaat doorslapen. Dit is valsehoop-slaapgebrek, omdat je denkt er bijna vanaf te zijn. Niet wetende dat maar 0,000003% van de baby’s na zes weken doorslaapt.
 4. De urenteller
  Het slaapgebrek-soort waarbij je de uren gaat tellen dat je daadwerkelijk geslapen hebt. Alsof dat ertoe doet. Alsof je je daar beter door gaat voelen. Maar je kan niet anders, het is je overlevingsmechanisme die dat wil. Omdat je overlevingsmechanisme ook een beetje vermoeid begint te raken.
 5. De overgave
  Het soort slaapgebrek dat de rest van het eerste halfjaar markeert. Na heel veel verzet weet je inmiddels: ik kan me er maar beter aan overgeven. Dus loop je als een zombie rond, kan jou het schelen. Zolang die baby maar groeit en blij is, is alles oké.
 6. De herpakker
  Daarna kun je je verheugen op de herpakker: je begint langzaam maar zeker weer terrein te winnen, qua slaapgebrek. Die eerste nacht dat je doorslaapt zal voelen alsof je door zes achtbanen in elkaar bent gerost, maar hé: er schijnt licht aan het eind van de tunnel. Dat je nu verkreukeld in die tunnel ligt, maakt helemaal niets uit.
 7. De krachtpatser
  Dit is het moment dat je je echt weer een beetje Mensch begint te voelen, zo ongeveer als je een dreumes hebt. Nodig ook, want nu je grote baby dingen in z’n mond kan stoppen, de straat over kan steken, kan dansen, heb jij al je energie nodig om achter ‘m aan te rennen de hele dag. Zo knap geregeld van de natuur!

En dan heb je ook nog het Incidenteeltje, de Kotssessieslaap, het Snotvirusslaapje, de Plasinmijnbed-onderbreking en Nachtmerrie-dinges, maar dat is allemaal van later zorg. Slaap lekker allemaal!

In welke slaapsoort zit jij op dit moment? Of heb jij nog een slaapwoord dat wij niet kennen? Laat het ons weten op onze Facebook-pagina!

Tof als kraamcadeau of gewoon voor jezelf: bestel hier de boeken van Franke.