8 dingen die je van yoga kunt leren over het moederschap

18.07.2021 06:00
Yogamoeder

Sinds Charlotte ruim een jaar geleden voor het eerst naar yoga ging, was ze hooked. En gaandeweg bleken er uit de yogalessen ook heel wat handige lessen over het moederschap te trekken.

1. De boom
De boom is een balanshouding, waarbij je op een been staat en je je armen omhoog houdt als ware het uitwaaierende taken. Zo grappig: de ene keer heb ik deze houding helemaal te pakken en sta ik als een strakke, stevig gewortelde boom. De andere keer blijf ik maar wat prutsen en val ik steeds om. Moederschap is exact hetzelfde: sommige dagen flowen, heb ik de dingen min of meer onder controle, en denk ik: I rock. De andere keer ben ik moe, gefrustreerd en zo omver te duwen. Het is zoals het is.

2. De ‘Ook dit gaat voorbij’-mantra
Als ik een bepaalde lastige houding doe, en die gedurende een aantal ademhalingen vol moet houden, zegt mijn yogaleraar weleens geruststellend: ‘Ook dit gaat voorbij’. En dat vind ik altijd zo’n fijne gedachte, dat ik het meestal wel volhoud. Deze mantra werkt ook goed op een lastige dag met je kinderen. Als het huis bezaaid ligt met speelgoed, de kids jengelend aan mijn been hangen en het avondeten aanbrandt, dan ben ik weleens geneigd helemaal uit de pan te flippen. Maar vaak helpt het dan om rustig in en uit te ademen en te denken: Ook dit gaat voorbij. Straks zit ik lekker op de bank voor House of Cards, met chocola.”

3. Houd je ogen op je eigen mat
Soms is het zo verleidelijk om even te spieken hoe de anderen in de les het ervan afbrengen. Lukt het hen wèl om op hun hoofd te staan? Krijgen zij het in een keer voor elkaar De Brug te maken? Feit is natuurlijk dat het eigenlijk totaal niet uitmaakt, het gaat erom hoe jouw practice is. Voor het moederschap geldt hetzelfde: vergelijk je niet teveel met de andere moeders. Sla jezelf niet teveel op de borst als jouw kind zich een keer voorbeeldig gedraagt, terwijl een andere mama zwetend en ploeterend een losgeslagen koter onder haar arm meesjouwt. De volgende keer is het waarschijnlijk omgekeerd. Maar straf jezelf ook niet als je het even niet meer weet en die andere moeder het allemaal voor elkaar lijkt te hebben. Focus je op jezelf.

4. Maar laat je wel inspireren
Dat gezegd hebbende: je kunt je uiteraard wel laten inspireren door anderen. Ik kan bewonderend kijken naar een superlenige mede-leerling in mijn yogaklas, die moeiteloos op haar handen staat. En zo kan ik ook echt wat leren van medemoeders. Hoe ze omgaan met een dwars kind. Met engelengeduld voor de tiende keer iets uitleggen. Het maakt niet uit, alles kan inspirerend zijn.

5. Trek je het even niet? Er is altijd nog de Kind-houding
Toen ik net begon met yoga was dit mijn favoriete houding. Child’s pose is de houding, waarin je altijd terug kan keren als je dat nodig hebt, een soort rustmoment. Hetzelfde kun je doen ‘in het echte leven’: als je er even doorheen zit, moe bent, of als je kind je tot wanhoop drijft, neem dan een figuurlijke kindhouding aan. Trek je even terug, voor mijn part sluit je je op in de wc, reageer je je in de keuken af met een gek dansje of gil je het even uit, en je zult zien dat je relaxter terugkeert.

6. Alles is al oké, it’s all good
Dat zegt een leraar van mij vaak gedurende de les: ‘It’s all good’. ‘Je kunt deze pose doen en als je ‘m wat zwaarder wil maken, probeer dan deze. maar dat hóeft niet, it is all good.’ Zo kun je ook naar het moederschap kijken. Het hoeft niet allemaal perfect. En trouwens wat heeft een kind eraan als zijn moeder zogenaamd perfectie vertoont? Zo is het leven niet. Je kind mag best zien dat je het soms niet weet, moe bent of boos. Want dat betekent dat hij ook zichzelf mag zijn. Het is allemaal al goed zoals het is.

7. Je yoga pose hoeft er niet uit te zien zoals in een magazine
Dat zei een lerares van mij laatst, toen we allemaal weer onze uiterste best deden om een pose goed tot uitvoering te brengen. In een blad lijkt elke yogahouding zo prachtig en gefinetuned, het model kan zelfs tegelijkertijd nog vredig lachen. Terwijl jij, als jij die pose probeert, met zweet op je rug en ernstige frons op je matje staat. Je realiseren dat wat ons wordt voorgeschoteld in een blad, op tv of op Facebook vaak gekunsteld is en weinig met het échte leven te maken heeft, is verfrissend en werkt relativerend.

8. Oefenen oefenen oefenen
De eerste paar keer deed ik zo ongeveer alle poses verkeerd. Als de hele klas naar links draaide, draaide ik naar rechts. En voelde me daar vrij ongemakkelijk over. Maar net als met alles kreeg ik door te oefenen de poses onder de knie. Werd ik leniger en bouwde ik meer uithoudingsvermogen op. Hetzelfde geldt voor moederschap: oefenen oefenen oefenen. Elke dag weer krijg je tijd en ruimte om dingen uit te proberen, het meer in de vingers te krijgen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. En: oefening baart kunst.

Beeld: iStock