9 onzichtbare dingen die opeens waardeert zodra je een ouder wordt

04.06.2016 00:10
ouder

Er zijn een paar héél gewone dingen die opeens op waanzinnig veel waardering kunnen rekenen als je moeder bent. Als je nog geen kinderen hebt, zie je ze bijna niet, maar Marit verlangt er vurig naar terug…

Lees ook: 10 Belangrijke levenslessen die ik mee wil geven aan mijn kinderen

Slaap, slaap, slaap
Kunnen we kort over zijn: slaap krijgt een geheel nieuwe betekenis zodra je moeder wordt. Nooit gedacht dat je op slechts 4 uur slaap toch nog redelijk kunt functioneren.

Een vriendinnenavond met véél wijn
Niets geeft zoveel energie als een avond slap ouwehoeren en lachen met vriendinnen. Zonder mannen. Zonder kinderen. Maar mét een goede fles wijn. Tip: wacht er niet te lang mee!

Je ouders
Zeg eens eerlijk: hoe vaak heb jij stilgestaan bij hoe het voor jouw ouders geweest moet zijn, een kind opvoeden? Precies. Pas als je zelf kinderen krijgt realiseer je wat ze allemaal hebben moeten doorstaan. En dat zonder IPad, IPhone, Telekids en kindvriendelijke cafés. Wij zeggen één ding: respect.

Alleen een blokje om
Komt zelden voor met kleine kinderen. Daarom is het ook zo lekker om zonder buggy/kinderwagen/driewieler met kind de deur achter je dicht te trekken. En in je eigen tempo een wandeling te maken. Hé hoorde je daar een vogeltje fluiten?

Een avondje naar de bioscoop
Was iets dat je wekelijks deed vóórdat je moeder werd. Tegenwoordig ben je al blij als je 1 keer in de drie maanden haalt. En voelt het als een echt uitje.  Thank god voor Netflix, zullen we maar zeggen.

Ongestoord een boek of tijdschrift lezen
Kranten, tijdschriften of een boek lezen in het bijzijn van kinderen? In één woord: on-mo-ge-lijk. Je kunt nog geen drie zinnen lezen zonder dat er een beker melk omvalt, iemand tegen de kast aanloopt of ze elkaar de hersens inslaan. Nu kom je alleen nog aan lezen toe in bed. En negen van de tien keer wil je dan nog maar 1 ding: slapen. De oplossing: zet ze voor de televisie. Levert je minstens drie hele minuten op. If you’re lucky…

Stilte
Huh?! Wat is dat ook al weer? Kinderen produceren lawaai. Veel lawaai. Bij het spelen, eten, voorlezen, in bad gaan, ja, bij zo’n beetje alles. En als ze eindelijk stil zijn, dan is daar het gezoem van de droger, het geratel van de vaatwasser. De krolse kat. Of je man. Schat, waar ligt de afstandsbediening?

Een telefoongesprek kunnen voeren zonder dat er een kind doorheen blèrt
Zie punt 6. Begin er niet aan. Kleine kinderen blèren per definitie door je telefoongesprek heen. Rete-irritant, maar het is zo. Aan de andere kant: wie voert er tegenwoordig nog lange telefoongesprekken? Tikkerdetik, even een whatsappje en je bent weer bij. Alhoewel ‘even’? Ook tijdens die 30 seconden dat je een whatsapp tikt, gunnen kinderen je geen rust. Zul je net zien dat er een uit de boom flikkert.

Je oude lijf (lees: pre-baby)
Als je vroegere foto’s van jezelf terugziet snap je eerlijk gezegd niet waarom je destijds op een dieet van rijstewafels en water leefde, omdat je jezelf te dik vond. Nu zou je willen dat je zo “dik” was. Die borsten! Die heupen! Die buik! Wat een lijntje. Tsja, dat wordt dan óf een hele goede personal trainer aanschaffen, óf toch dat rijstewafel-dieet opnieuw invoeren. Of je nieuwe “ik” accepteren, dat kan natuurlijk gewoon ook.

 

Lees ook: Heerlijk! Deze cynische en super-eerlijke uitspraken over het ouderschap