Aan de vrouw die mijn zoon veroordeelde om zijn roze kinderwagen

17.05.2016 12:11
zoon, meisjesachtig

Samen met haar 3-jarige zoon was Rheann MacLaren in een speelgoedwinkel om wat leuks uit te zoeken. De 3-jarige Harry koos een roze kinderwagen uit om mee te spelen, maar kreeg commentaar van een moeder. Dat Harry daar niet mee zou moeten spelen omdat het te meisjesachtige zou zijn. Veel te roze. In deze open brief schrijft Rheann van zich af.

zoon, roze speelgoed

Aan de klant in de speelgoedwinkel:

Ik heb de blik gezien die je mijn zoon gisteren toewierp. Toen je zag hoe hij een roze poppenwagen uitkoos en daarmee vol vreugde door de winkel racete. Ik zag hoe je met je ogen rolde en hem vol misprijzen aankeek, gewoon omdat hij zich op een speelgoedje verheugde.

Ik hoorde hoe je mijn zoon kleineerde omwille van zijn keuze. “Oh, dat wil je zeker niet hebben, dat is voor meisjes, niet voor jongens! Het is helemaal roze en meisjesachtig. Daar heb je dino’s en autootjes, waarom zou je zo’n poppenwagen willen hebben?” Je meende dat je het recht had om dit tegen een klein kind te zeggen dat je helemaal niet kent. Ik wilde me omdraaien en je de les te  lezen waarom je een klein kind zo moest beoordelen – maar mijn zoon was me voor en antwoordde beter dan ik ooit had kunnen doen: “Omdat ik het leuk vindt!”

Zo eenvoudig is het. Het gaat niet om de kleur, hoe het eruitziet of het mogelijke “geslacht” erachter. Het gaat erom dat mijn kind ernaar keek en dacht dat het leuk zou zijn om ermee te spelen. Hij heeft de poppenwagen de hele weg naar huis voortgeduwd, hij vertelde me hoe hij zijn babypoppen erin zou zetten, want … nog grotere shock: Ja, mijn zoon heeft ook poppen. Zijn favoriete speelgoed zijn speelgoedautootjes … hij houdt van dino’s en monsters, en hij is nog het gelukkigst van al als hij buiten in de modder kan spelen. Maar soms speelt hij graag met poppen en poppenwagens, speelt hij in de kinderkeuken en doet alsof hij strijkt, hij houdt van roze spulletjes en kijkt me gefascineerd toe als ik me opmaak. Ben ik ongerust? Nee, niet in het minst. Mijn kind zal opgroeien tot een prachtige jongen die zich NOOIT in een bepaalde rol heeft laten dwingen.

Ik hoop echt dat je gezien hebt hoe gelukkig hij was toen hij met zijn roze, meisjesachtige poppenwagen de winkel uitkwam en dat je in de toekomst tweemaal nadenkt voor je nog eens iets stoms tegen een compleet onbekend kind zegt.

Lees ook: Wil je zoon roze nagellak op? Vraag dan ook meteen of hij lippenstift wil!