Deze waarheden moeten alle moeders van kleine kinderen weten

28.07.2019 00:10
advies

Laatst sprak Femke met een vijftien jaar oudere moeder. Ze zat er enorm doorheen met zoon Max die al dagen een drakerig humeur had en met alles gooide waarmee te gooien viel. Uiteindelijk had ze hem maar voor de tv gezet. En daar voelde ze zich dan weer schuldig over. De ervaren moeder kwam met een paar geruststellende wijsheden waaraan jonge moeders zich heerlijk vast kunnen houden. 

Lees ook: 12 Dingen die moeders ’s ochtends denken

Zeg nou zelf: als moeder van een peuter (of een peuter en een baby, of drie peuters, of ….vul maar in) is het leven niet altijd holadieeeee! Je bent natuurlijk hartstikke gelukkig dat je ze hebt mogen krijgen, maar je staat gewoon niet te stralen als je baby een poepbroek blijkt te hebben in de supermarkt, terwijl je peuter net een woede-aanval krijgt omdat hij geen nijntjekoekjes mag. En op het moment dat jij dan met ingehouden woede je karretje met boodschappen laat staan en je peuter aan zijn armpje meetrekt met de maxicosi onder je arm, denk je: “Man man man, wat een leven!” Volgens mijn vriendin Marieke (47), moeder van een tweeling van elf jaar, is het belangrijk om te onthouden dat…

 1. Het blijft nog een paar jaar doorbikkelen en bij tijd en wijle flink klote
  Echt heel erg klote. Omdat je moe bent, door te weinig slaap, en omdat die kleintjes je volledige toewijding nodig hebben en soms echt het bloed onder je nagels vandaan. Maar onthoud: het is een fase, het is een fase, het is een fase
 2. Soms kijkt je peuter de hele dag tv
  Dan zit dat gezichtje heel diep in de iPad en vrees je dat je zijn oogjes voorgoed verpest. Maar diezelfde iPad zorgt er wel voor dat jij kunt douchen, eten kunt koken, een telefoontje kunt plegen. Nee, schat, hij zal later echt geen therapie nodig hebben omdat jij hem af en toe net iets teveel tv hebt laten kijken. Uiteindelijk zorgt dat iPad gebruik er alleen maar voor dat hij sneller dan jij ooit zult kunnen die hele computer uitgevogeld heeft en in de puberteit jouw laptop in een mum van tijd virusvrij krijgt en de meest relaxte programma’s voor je installeert.
 3. Je zult je echtgenoot een tijdje niet zo heel aardig vinden
  Hij doet een heleboel verkeerd en jij bent in zoveel meer dingen (qua huishouden en kinderen) handiger dan hij dat je hem nogal eens kunt verachten. Maar niet getreurd, je zult weer mega-verliefd op hem worden, omdat hij uiteindelijk een fantastische vader zal blijken te zijn. En echt waar: je zult weer geweldige, geile seks hebben.
 4. De eerste dag dat (al) je kinderen naar school zijn, zul je niet weten wat je overkomt
  Dit is een prima periode om het feit te omarmen dat het weer even om jou gaat. Ga ervoor. Wees weer eens lekker egoistisch. Het zal je een betere moeder maken als je ook weer eens tijd aan jezelf besteedt.
 5. Het schip dat je momenteel bevaart zal echt niet zinken
  Zo voelt het soms wel…dat het water aan alle kanten over de rand komt zetten en dat jij maar schippert en hoost en dat jullie bijna met z’n allen kopje onder gaan, maar het is echt niet zo. En met een paar jaar weet je niet eens meer dat je je zo voelde en vaart dat schip hartstikke steady. Alsof het nooit anders gedaan heeft.
 6. Mensen die vertellen dat pubers nog veel erger zijn…
  Die hebben maar een klein beetje gelijk. Maar ondertussen vergeten ze dat pubers persoonlijkheden hebben en dat je met ze kunt praten en dat ze ook ontzettend veel slapen en dat je ze niet hoeft te verschonen…
 7. Je gaat weer tijd hebben om in je eentje te winkelen…
  En ook om vervolgens in je eentje ergens een broodje te eten. Zonder dat er een peuter op de grond onder je tafeltje ligt te spartelen.
 8. Er zal een tijd komen dat jij de doorgewinterde moeder bent, die al deze voorgaande wijsheden met een jonge moeder zal delen
  En ja, je zult met heimwee terugkijken op de tijd dat je kinderen nog zulke hummels waren.Geïnspireerd op Scary Mommy

Lees ook: 14 Dingen die je razendsnel leert als je moeder wordt