Alleen met een baby? 11 survivaltips van een single mom

single mom
Als Femke zonder haar man Reinier voor Max zou moeten zorgen, zou ze gillend gek worden. Denkt ze. Volgens vriendin Ingrid (single moeder van de 2-jarige Gijs) valt dat wel mee. Lees hier haar 11 tips…

Lees ook: Hier kun je om 5 uur terecht met een hongerig kind (en lékker!)

Tip 1: Over een zwangerschap zonder partner
Ingrid: “Schiet niet in de stress. Je kunt het prima alleen. neem één vriendin of je moeder vaak mee naar echo’s, dan kun je dat ook delen. Maak niet teveel plannen. Het wijst zich allemaal vanzelf; je kunt eigenlijk weinig van tevoren al bedenken.”

Tip 2: Over de bevalling
Ingrid: “Ik wilde bevallen in een bevallingshotel. Het leek me fantastisch. Ze hebben er iemand die je masseert, je kunt er eten en drinken wat je wilt, er is een heerlijk bed op de juiste hoogte, een bad en je wordt er compleet in de watten gelegd. Helaas belandde ik in het ziekenhuis, maar ik had mezelf graag dit hotel cadeau gedaan: de tijd die volgt na de geboorte van je kind  gaat al pittig genoeg zijn als je het alleen moet doen.”

Tip 3: Over de eerste weken
Ingrid: “Zorg dat er iemand is die de eerste weken met je meedenkt en in je buurt is. Je moeder bijvoorbeeld. Ik heb aan de mijne enorm veel steun. En nog steeds. Je moeder kan je onzekerheden relativeren als geen ander en de baby even uit handen nemen als je gek wordt van slaapgebrek. en zij is de enige met wie je net kan genieten van je baby als met een man. Je merkt vanzelf wanneer je het alleen aankunt; op het moment dat de aanwezigheid van je moeder je begint te irriteren. Ha!”

Tip 4: Over borstvoeding
Ingrid: “Houd niet krampachtig vast aan borstvoeding geven. Het kost zeëen van tijd en energie; en die heb je hard nodig voor andere dingen, omdat je maar in je eentje bent. Toen ik na vier maanden zo ongeveer alle bestaande kolven had uitgeprobeerd en ik de boel niet meer op gang kon houden, ben ik eindelijk overgestapt op de fles. Wat een opluchting. Veel makkelijker, minder stress en je ziet ook beter wat erin gaat.”

Tip 5: Over kinderopvang
Ingrid: “Toen ik weer ging werken heb ik mijn zoon ondergebracht bij een gastmoeder. Een kind kan zich aan meerdere mensen hechten en aangezien ik maar alleen ben, vond ik het idee dat er een ander belangrijk persoon in mijn zoons leven is heel aantrekkelijk. Nu nog steeds ben ik heel blij met die keuze. Een kinderdagverblijf vind ik te massaal en ik vermoed dat kinderen daar minder aandacht krijgen.”

Tip 6: Over voeding
Ingrid: “Ik bestel één keer per week een kist groente bij mijn supermarkt en maak daarmee de potjes voeding voor mijn zoon. Ik zorg dat ik altijd genoeg voorraad in de vriezer heb staan, zodat ik binnen twee minuten zo’n maaltijd kan ontdooien. Ik doe voor mezelf niet al te moeilijk. Ik woon in een grote stad en is er genoeg lekkers en gezonds om af te halen – spaart  weer tijd. “

Tip 7: Over tijd voor jezelf
Ingrid: “Eén keer per week doe ik aan yoga bij een sportschool waar ze ook oppas hebben. Dit is echt mijn momentje en ik geniet daar intens van. Daarnaast ga ik vaak met Gijs logeren bij vriendinnen met kinderen. Overdag spelen de kinderen met elkaar en als ze op bed liggen kan ik bijkletsen met mijn vriendinnen. En als manlief aanbiedt om op te passen, kunnen we nog weg ook.”

Tip 8: Over besparen
Ingrid: “Ik koop zelden nieuwe kleren voor mijn zoon (die krijg ik vaak van vriendinnen) en luiers bestel ik over het algemeen bij Wehkamp in grote hoeveelheden. Zij geven kortingen en brengen het aan de deur, zodat ik niet hoef te sjouwen. Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Verder bestel ik vaak voor een appel en een ei een doos speelgoed op Marktplaats. Voordelig en handig. Mijn zoon haalt eruit wat hij leuk vindt en de rest geef ik weg of verkoop ik weer.”

Tip 9: Over vriendinnen met kinderen
Ingrid: “Ik ben heel bewust de band aangegaan met jonge moeders. Mijn eigen vriendinnen hadden allemaal geen kinderen toen ik zwanger raakte, dus ik vermoedde al wel dat zij het niet zagen zitten om op een zaterdagochtend om tien uur in de speeltuin af te spreken. Met mijn vriendinnen en hun kinderen (die allemaal even oud zijn als mijn zoon) spreek ik wekelijks af. We gaan bijvoorbeeld met z’n allen naar de dierentuin en daarna wijntjes drinken. Zo hebben zowel mijn zoon als ik het leuk.”

Tip 10: Over mannen
Ingrid: “Uiteindelijk zou ik graag een man vinden en dus snuffel ik geregeld rond op datingssites. Een hele leuke manier om je te vermaken in de avonduren wanneer je kind slaapt. Zelf zit ik momenteel op Tindr. Als ik een date heb, schakel ik natuurlijk oppas in, maar liever nog stuur ik Gijs uit logeren, haha.”

Tip 11: Over opvoeden
Ingrid: “Mijn advies is: wees niet te streng voor jezelf. In het begin wilde ik per se dat mijn zoon in zijn kinderstoel, aan tafel at. En hij moest en zou groente eten. Hij is nu twee jaar en weigert momenteel alle drie. Dan zet ik hem gewoon voor de tv met een boterham in zijn hand. Helemaal geen zin om mijn avond te laten verpesten door een krijsend kind. Dan maar niet. Die makkelijkheid heb ik wel moeten leren, maar daar word je mettertijd handiger in.”

Lees ook: Stappenplan: hoe overtuig ik mijn peuter dat hij moet eten?

Foto: Thinkstock

Geschreven door
More from Femke Sterken

16 dingen die je denkt op nieuwjaarsochtend

Dat opblijven gewoon niet echt wat voor ouders is en dat je...
Lees verder