Alles wat je nog niet wist over je borsten

05.08.2019 00:10
tieten feitjes

Klein, groot, ferm, slap, stevig of zacht, borsten zijn er in alle soorten en maten. Sommigen verstoppen ze, anderen pronken er maar al te graag mee. Ze horen bij ons, we kunnen onze kinderen er mee voeden en ze zijn een lustobject voor mannen. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat je borsten zich als laatste ontwikkelen? Of dat geen twee borsten gelijk zijn? Hier zijn negen dingen die je nog niet wist over je boezemvrienden;

 1. Sommige vrouwen komen klaar na een borstmassage
  Wat? Een borstorgasme? Ja, het kan echt, zo blijkt uit onderzoek. Je borsten zijn namelijk een behoorlijk erogene zone. Zin in iets nieuws in bed? Laat je vriend dan even in de materie van het borstorgasme duiken. Wie weet wordt dit jouw/jullie nieuwe favoriet.
 2. Geen borst is gelijk
  Niemand is symmetrisch; je ene arm is langer, je andere voet is groter en je neus staat een tikkeltje scheef (maar niemand die dat ziet). Ook je borsten zijn niet even groot, maar dat had je waarschijnlijk zelf ook al gemerkt. Over het algemeen is je linkerborst iets groter omdat je hart daar achter zit.
 3. Je borsten kunnen net zo veel wegen als drie bakstenen
  Stel je voor dat je dat elke dag met je meesjouwt. Niet zo gek dus dat er genoeg vrouwen zijn die kiezen voor een borstverkleining omdat hun borsten simpelweg te groot, en dus te zwaar zijn. Met nek-, rug- en schouderklachten als gevolg. Een borstvergroting wordt in Nederland gemiddeld 3000 keer per jaar gedaan. De gemiddelde borst weegt tussen de 200 en 250 gram en de gemiddelde Nederlandse cupmaat is 80C. Daarmee komen we op de derde plaats van het volk met de grootste borsten ter wereld.
 4. Van een zwangerschap gaan je borsten hangen (en dus niet van het borstvoeden, dit is een fabeltje!)
  Het zit zo; tijdens je zwangerschap zwellen je borsten op en wordt het melkklierweefsel groter. Dit alles om straks je kind te kunnen voeden (of je dit nu wel of niet zult doen). Na de borstvoedingsperiode wordt het melkklierweefsel weer kleiner en neemt het vetpercentage in je borsten toe. Vaak is dit minder dan voordat je zwanger was. Je raadt het al, na elke zwangerschap worden je borsten weer wat slapper.
  Van roken krijg je overigens ook hangborsten. Dit komt omdat de chemicaliën in een sigaret de elastine (wat zorgt voor de stevigheid) in je borsten afbreekt.
 5. De grootte van je borst heeft geen invloed op het wel of niet kunnen geven van borstvoeding.
  De vorm van je tepels wel, maar daar heb je weer hulpmiddelen voor (bijvoorbeeld een tepelhoedje als je te platte tepels hebt).
 6. Borsten zijn het laatste orgaan dat groeit.
  En dit gebeurt bij een meisje pas tijdens haar puberteit. Overigens zijn bij vrouwen de borsten continu vergroot, in tegenstelling tot dieren. Daar zwellen de borsten pas op bij een zwangerschap.
 7. Mannen die van grote borsten houden…
  Zijn vaak lager opgeleid, verdienen minder en willen meer kinderen dan hoogopgeleide mannen, die een voorkeur hebben voor kleinere borsten (zo blijkt uit onderzoek).
 8. Je borsten zijn iets groter als je opgewonden bent.
 9. Wist je dat er in moedermelk een stofje zit dat ook in cannabis voorkomt?
  Namelijk endocannabinoïden, een stofje dat ervoor zorgt dat baby’s honger krijgen en die daarnaast belangrijk zijn voor de groei en ontwikkeling van de baby.

LEES OOK: Sporten nadat je een baby hebt gekregen