Amy weet al wat haar zoon (2) later gaat worden: “Nederlandse ouders laten hun kinderen maar wat aanmodderen.”

Amy (32) heeft alvast een blauwdruk voor het leven van haar kinderen gemaakt. “In Nederland laten we onze kinderen maar wat aanmodderen. Hoezo willen alle jongetjes later agent worden? Wat heb je daar nou aan?”

“Kijk, als we in Europa niet snel onze kinderen gaan klaarstomen om mee te draaien in de nieuwe wereldorde, kunnen we het wel vergeten met onze economie. Een dokter, een journalist, een advocaat – wat heb je daar nou aan? Kinderen moeten mee kunnen draaien in de top straks. Dat begint bij hun opvoeding. Mijn kinderen zijn nu twee jaar en 3 maanden, maar wij zijn daar al heel serieus mee bezig.”

Lees ook: Ouders van vandaag creëren verwende nesten van morgen.

Geen complimentjes geven
“Ik las laatst een stuk in de krant waar ik me dus echt helemaal in herkende als moeder. Het ging over complimentjes geven aan je kinderen en dat ze daar maar onterecht zelfverzekerd door worden. Nou, ik was zo blij om dat te lezen, dat is namelijk precies hoe ik erover denk. Al die moeders die maar roepen bij de lelijkste kindertekening: goed zo! Als het niet mooi is, is het niet mooi en laat ik ze dat ook weten. Kom op zeg, ze moeten gewoon harder werken tot het echt mooi is! En dan kunnen ze een complimentje krijgen.”

Blauwdruk voor hun leven
“We hebben een zoon en een dochter. Ze zijn nu nog heel klein, maar mijn man en ik hebben wel vast een soort blauwdruk voor hun leven gemaakt. Als je geen plan hebt, is het heel moeilijk om een richting aan je leven te geven. Voor onze dochter hebben we bedacht dat ze een ster moet worden in pianospelen en daarnaast een studie moet gaan doen in de informatietechnologie. Er is een universiteit in Shanghai waar alle veelbelovende computerprogrammeurs naartoe gaan, over 18  jaar is dat volgens de voorspellingen de beste van de wereld. En onze zoon gaat eerst viool spelen, en daarna moet hij oncoloog worden. Dat kun je het beste in Abu Dhabi leren tegen die tijd. Van zijn zus kan hij dan leren hoe computers kan inzetten voor de wetenschap.”

Aanmodderen
“In Nederland laten we onze kinderen maar wat aanmodderen. Als een jongetje roept dat hij politieagent wil worden, dan moedigen we dat aan. O, wat leuk, agent. Ik ga straks zeggen tegen mijn zoon: nee, hoor jij wordt oncoloog. Als je het maar vaak genoeg zegt, gaat het vanzelf werken. We hebben ook een contract waarin staat dat als ze zich niet houden aan deze afspraak, dat ze niks erven. Zo doe je dat. Het is natuurlijk voor hun eigen bestwil – en voor dat van ons allemaal. Iemand die kanker kan genezen, daar heeft de wereld echt wat aan. Niet aan politieagenten of brandweermannen. Ik hoop dat iedereen zich dat nu gaat beseffen.

Lees ook: 40 Waarheden die voor elke ouder gelden (ja, ook voor jou!).

Geschreven door
More from Barbara van Erp

Ouders! Denk hieraan als je je kleuter ‘s morgens aankleedt… (Met dank van de juf)

Barbara liep een ochtend mee op school. De helft van de kleuterklas...
Lees verder