Arianne wordt gek van haar schoonfamilie: ‘Ze hebben een slechte invloed op mijn kinderen’

01.06.2022 18:00

Arianne (35) heeft twee dochters (4 en 6) met haar man Danny. Ze is al jaren heel gelukkig met hem, maar met haar schoonfamilie kan ze helemaal niks. Dat is alleen maar erger geworden sinds ze kinderen hebben.

“Danny zegt vaak dat het voelt alsof hij in het verkeerde gezin geboren is. Hij houdt van zijn ouders en zijn broer en zus, maar hij is totaal anders. Slimmer, vooral. Het is lullig om te zeggen, maar zijn familie heeft het buskruit niet uitgevonden. Danny is de enige die een opleiding heeft gedaan en een goede baan heeft. Zijn ouders en zijn zus en haar gezin zitten in de bijstand en zijn broer verdient z’n geld met allemaal schimmige online handeltjes. Het liefst doen ze zo weinig mogelijk en profiteren ze zoveel mogelijk van de staat. Dat vinden ze normaal, want daar hebben ze ‘recht op’, zeggen ze. Danny en ik zijn heel anders. We werken hard en willen graag onze bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat verschil was nooit echt een probleem, maar nu we kinderen hebben vind ik het steeds moeilijker worden om met zijn familie om te gaan. Ik wil eigenlijk niet dat mijn dochters te maken krijgen met zulke mensen.

LEES OOK: Sylvia: “Ik vind het vreselijk dat mijn man zo rechts is geworden.”

‘Die buitenlanders…’

Nu de meisjes ouder worden krijgen ze steeds meer mee van de gesprekken als we met de familie bij elkaar zijn. Mijn schoonmoeder moet het bijvoorbeeld altijd hebben over ‘die buitenlanders’ die onze banen afpakken en ‘rotzooi trappen’. Ze verkondigt ook te pas en te onpas dat ze vindt dat Danny het maar zwaar heeft met zo’n vrouw als ik die ook zo nodig moet werken, waardoor hij een deel van het huishouden moet doen. Zijn vader houdt van seksistische grappen en de kinderen van zijn zus zijn een stel onopgevoede blagen die nooit luisteren en het hele huis afbreken. Mijn dochters worden volgepropt met snoep en limonade, ook al weten zijn ouders best dat wij dat liever niet hebben. Iedere keer als we bij elkaar zijn ga ik me meer ergeren. Het is niet dat het geen lieve mensen zijn, want eigenlijk zit er niks kwaads in. Ze zijn gewoon dom. En ik zal wel elitair zijn, maar ik trek dat gewoon niet meer.

Ik wil niks meer met ze te maken hebben

Iedere keer als we bij Danny’s familie zijn, zit ik me op te vreten. Ik kan het nergens over hebben met die mensen, want ze snappen niks van ons leven en de dingen die ons interesseren. En ondertussen moet ik aanzien hoe mijn kinderen meegesleept worden in het gedrag van hun neefje en nichtje. Soms ben ik na zo’n middag zo geïrriteerd dat ik tegen Danny roep dat ik niks meer met ze te maken wil hebben en dat ik onze dochters ook bij ze weg wil houden. Tegelijkertijd weet ik natuurlijk dat dat niet kan. Het blijft zijn familie en ze zijn gek op onze dochters en zij op hen. Maar ik zou het vreselijk vinden als mijn meisjes iets van hen over zouden nemen.

Een arrogante zeur?

Danny ergert zich ook, maar hij vindt dat we mijn schoonfamilie regelmatig moeten zien. Hij voelt zich verplicht om vaak langs te gaan en hij vindt dat onze dochters een hechte band met hun opa en oma moeten opbouwen. Ik denk eigenlijk dat dat helemaal niet zo goed voor ze is, maar ik kan het niet maken om ze bij hen weg te houden. Zelf ga ik al steeds minder mee, maar ik kan mijn man moeilijk verbieden onze dochters mee te nemen. Bovendien: de meisjes vinden het altijd leuk. Dat plezier wil ik hen niet afnemen. Ben ik een arrogante zeur omdat ik mijn schoonfamilie ordinair en dom vind? Ik vraag het me vaak af en ik voel me er best schuldig over. Maar ik kan het niet helpen. En wat helemaal erg is, is dat ik steeds vaker denk: als mijn dochters maar niet teveel van Danny’s familie geërfd hebben. Want een stel domme dochters, daar moet ik niet aan denken.

LEES OOK: Wat je echt moet weten over de omgang met je schoonouders.