Brief aan Doutzen: laat niets aan je borsten doen! Je bent prachtig zoals je bent, namelijk: moeder

03.01.2018 10:47

Vanochtend las Franke op Nu.nl dat Neerlands topmodel Doutzen Kroes, die altijd tegen plastische chirurgie was, tegenwoordig toch een beetje aan het twijfelen is. Omdat ze sinds ze moeder is niet zo blij meer is met haar borsten. Franke zegt: “Hou op Doutzen, niet zo onzeker alsjeblieft.”

Lees ook: Brief aan Nienke van Z@ppelin: houd vol, dat goede werk!

Beste Doutzen,

Ik ken je niet. Niet in het echt, bedoel ik. Dus eerlijk is eerlijk: ik kan niet onder je shirt kijken en zien hoe je boezem eruitziet zonder Instagram-filter, of als de beste fotograaf je van de beste hoek heeft geschoten, in het beste licht gericht op het beste deeltje van je lichaam. En dan een heleboel gefotoshopt. Maar als ik even een blik werp op het prachtige filmpje van Hunkemöller waarin je ronddartelt met weinig om je lijf, kan ik alleen maar concluderen dat je er goddelijk uitziet. En je borsten ook. Net zoals op de begeleidende plaatjes in het blad Grazia, waarin je zei dat je sinds het moederschap minder blij bent met je borsten dan toen je achttien was. Tuurlijk zeg je ook in dat artikel dat je cosmetische chirurgie een beetje eng vindt en je blij bent met wat Moeder natuur je heeft gegeven. En terecht. Want het totaalplaatje is prachtig en die borsten afzonderlijk eigenlijk ook. Dus die onzekerheid, die is helemaal niet nodig. En het is nogal logisch dat je er nu anders uitzien dan op je achttiende.

Weet je, het moederschap verandert je nou eenmaal. Sommigen krijgen moekebillen, zoals ik. Platgeslagen billen waar ik 100.000 squats tegenaan zou kunnen gooien, maar die nooit meer terugveren in de ronde vorm die ze ooit hadden. Oké, dat is een beetje gelogen, want ze zijn nooit kogelrond geweest, maar je begrijpt wat ik bedoel. En zo zijn er meer vrouwen die een ander lichaam hebben gekregen sinds ze zijn bevallen. De een heeft theezakjes, de ander een vetschort, er zijn vrouwen die opeens met een voetmaat groter eindigen, en ook vrouwen die zoveel haar verliezen dat ze de rest van hun leven zijn opgezadeld met een kort, pittig kapsel – nee, kort en pittig, daar hebben veel vrouwen echt niet voor hun lol voor gekozen. Het moederschap verandert je lichaam. Het dijt uit, het veert terug, laat haar sporen na. Bij iedereen, blijkbaar. Want Moeder Natuur heeft jou dit keer ook niet gespaard, ondanks je strenge sport- en eetregime.

Maar in plaats van het ambiëren van het lichaam van een twintigjarige, met pronte borstjes, volle billen en dito lippen, zou je ook kunnen zeggen: dit ben ik. Fuck it. Sterker nog, je zou er je nieuwe handelsmerk van kunnen maken. Zoals Kate Moss eigenlijk veel te klein was om model te worden, Vanessa Paradis weigerde het spleetje tussen haar tanden te verwijderen om meer modellenklussen binnen te slepen (en toch mooi hét Chanel no5-vogeltje in de gouden kooi werd), zou jij kunnen zeggen: “Hier ben ik, werelds grootste topmodel met volwassen borsten. Borsten waarmee ik twee kinderen heb gezoogd. Borsten die bij mijn leeftijd horen.” Zou dat niet opluchten? Bovendien voorspelt borstenkenner Jan Heemskerk, oud-hoofdredacteur Playboy, op zijn site Meneren in dit stukje de terugkeer van de natuurlijke borst. Dus je bent nog hip ook, als je de boel de boel laat. Tot slot; je geeft het signaal af aan alle moeders in Nederland dat je trots bent op je moederlichaam, het lichaam dat wij allen hebben gekregen – zij het in iets mindere mate.

Dus lieve Doutzen, kijk niet naar die graatmagere grietjes om je heen. We snappen allemaal heus wel dat de lat bij jou stukken hoger ligt. Dat je onder een vergrootglas ligt. Dat de druk hoog is. Maar doe er gewoon niet aan mee. Omarm de curves, of het gebrek eraan, die je hebt. Dan voorspel ik je niet alleen nog een lange voorspoedige carrière, maar vooral ook een tevredener gevoel over je lichaam. En dat is meer waard dan wat dan ook.

Liefs, Franke

Bron: Nu.nl. Het artikel Doutzen: “Ik lig altijd onder een vergrootglas” uit Grazia ligt nu in de winkel en is online te lezen via Blendle.