Fietsen en kinderen: De belangrijkste verkeersregels voor kinderen tot de 12 jaar

22.07.2022 07:57

Samen met je kind de wereld ontdekken. Lekker naar buiten op een mooie zonnige dag of als het heel hard regent, spelen met vriendjes op het schoolplein, wandelen en leren fietsen. Kinderen gaan vanzelf deelnemen aan het verkeer. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze met het verkeer te maken zullen krijgen.

Kinderen nemen vaak hun ouders als voorbeeld. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook in het verkeer. Het is dan ook als ouder belangrijk dat je het goede voorbeeld geeft in het verkeer. Denk aan verkeersregels als je hand uitsteken als je af wilt slaan, stilstaan bij een rood stoplicht, goed uitkijken bij het oversteken en niet telefoneren als je deelneemt in het verkeer.

In dit artikel lees je de belangrijkste verkeersregels voor kinderen tot de 12 jaar oud.

Regels op de fietspaden

Gaat je kind deelnemen aan het verkeer? Lees hieronder de verkeersregels die je kind moet weten voordat hij of zij alleen de fiets op gaat:

  • Op een fietsstrook mag je alleen maar in de juiste rijrichting fietsen. De juiste rijrichting is rechts;
  • Een fietspad herken je aan het bekende fietspad-bord. Voordat je het fietspad op gaat, is het belangrijk goed te kijken welke richting je op moet;
  • Is er sprake van een gedeeld fietspad-stoep? Dan mag je alleen in de juiste rijrichting op het fietspad fietsen en niet op de stoep;
  • Ben je aangekomen op punt van bestemming of ben je klaar met fietsen? Zet je fiets dan zo neer dat iedereen er gewoon nog langs kan;
  • Voorkomen dat je fiets wordt gestolen? Doe je fiets op slot via een slot door het achterwiel;
  • Geef voorrang aan voetgangers die willen oversteken bij een zebrapad;
  • Rem op je fiets als je een oranje of rood stoplicht tegenkomt;
  • Steek je hand uit als je een bocht om wilt gaan. Zo weten andere deelnemers in het verkeer welke kant je op gaat.

Op zoek naar een fiets?

Ben je samen met je kind op zoek naar een leuke fiets om steeds actiever mee te kunnen nemen aan het verkeer? Kijk dan eens de Cortina U4 Transport Mini Solid 24 inch RN3 2022. Deze fiets is geschikt voor iedereen die af en toe wat spullen mee wilt nemen op de fiets. Plaats bijvoorbeeld een fietsmand of een fietskrat aan de voordrager. De Cortina U4 beschikt over een terugrap rem. Ook kan er eenvoudig worden geschakeld door middel van een draairing aan het stuur. Er zijn 3 versnellingen die je kan kiezen.

 

Cortina U4 Transport Mini Solid 24 inch RN3 2022

Wil je samen met je kind deze Cortina U4 uitproberen of zijn jullie op zoek naar een andere fiets voor je kind? Maak dan geheel vrijblijvend en kosteloos een afspraak voor een proefrit bij een winkel van Fietsvoordeelshop.nl bij jou in de buurt! De medewerkers van Fietsvoordeelshop.nl staan klaar voor deskundig advies.