Fietsen met kinderen: 7 tips voor een succesvolle fietstocht

12.05.2022 14:34

Leren fietsen is een belangrijke stap voor een kind. De gemiddelde leeftijd waarop kinderen veilig en zelfstandig kunnen fietsen, ligt rond de 5 jaar. Kijk jij ernaar uit om met elkaar een fietstocht te maken? Wij geven je 7 tips voor een succesvolle fietstocht met kinderen.

7 tips voor een succesvolle fietstocht met kinderen

Overdrijf niet met het aantal kilometers

Ben je dol op fietsen en haal je met gemak een afstand van veertig kilometer? Een kind heeft een beperktere actieradius. Bedenk een realistische fietsafstand en houd je daar ook aan. Twintig tot dertig kilometer is toch wel de maximumafstand voor een kind. Gaat dit jullie makkelijk af? Plak er de volgende keer wat extra kilometers aan vast. Zo blijft fietsen leuk!

Zorg voor goede fietsspullen

Zorg dat je kind een juiste fiets heeft en op de juiste maat fiets rijdt. Op een te kleine fiets krijgen kinderen namelijk snel moeie benen. Logisch want ze moeten twee keer zo hard trappen. Voor elke leeftijd is er een juiste fiets. In Nederland kijken we naar de lichaamslengte en kledingmaat om de juiste maat te bepalen voor een fiets.

Ga bijvoorbeeld voor de Loekie Pick Up 20 inch 2019. Deze hippe kinderfiets is verkrijgbaar in zowel een meisjes- als jongensmodel.

De standaarduitvoering van deze stoere kinderfiets is inclusief een stevige voor- en achterdrager. Ideaal als je spullen mee wilt nemen voor onderweg!

Wil je graag zeker weten dat deze fiets geschikt is voor je kind? Maak dan een proefrit bij één van de winkels van Fietsvoordeelshop!

Zorg voor voldoende afwisseling

Het toverwoord om een fietstocht leuk te houden voor kinderen, is afwisseling. Fiets langs rivieren, bruggen, kinderboerderijen en speeltuinen. Als je ervoor zorgt dat er voldoende te zien is tijdens je route, is de kans groot dat de kids volgende keer weer graag mee willen. Vergeet niet om af en toe een tussenstop te maken. Zo houden jullie fietsen langer vol!

Tempo aanpassen

Kleine kinderen moeten met hun korte beentjes veel meer omwentelingen maken dan een tiener of volwassene. Dit is behoorlijk vermoeiend en onprettig. Daarom is het lastiger om voor een lange tijd een snel tempo aan te houden. Houd hier rekening mee!

Heb je oudere kinderen? Laat ze voorop fietsen. Laat hun de weg wijzen terwijl jij samen met je kleine kind(eren) een rustiger tempo aanhoudt. Zo blijft fietsen voor iedereen leuk!

Maak welverdiende pauzes

Zorg voor voldoende en leuke pauzeplekken tijdens je fietstocht. Stop bijvoorbeeld bij een leuk pannenkoekenhuis voor een goede lunch, een voetbalveld of een meer om te picknicken. Kinderen kunnen hier hun zinnen verzetten en hebben niet meer door hoe lang de fietstocht is. Tenslotte een goede beloning voor zowel jong als oud!

Betrek kinderen bij de fietstocht

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bedenk daarom met elkaar een leuke fietstocht met leuke bestemmingen en tussenstoppen. Vaak is er niet veel nodig om kleintjes te motiveren. Kinderen beleven op deze manier meer plezier tijdens de tocht en weten waar ze aan toe zijn. Geef bijvoorbeeld voorafgaand aan de fietstocht een fietscomputer of fietskaart.

Wil je de fietstocht nog aangenamer maken? Maak er een speurtocht van! Je bent iets meer tijd kwijt aan voorbereiding, maar het resultaat mag er zijn. Maak bijvoorbeeld een foto-puzzeltocht van herkenbare gebouwen of maak een stempelkaarten van verschillende vogels of insecten die jullie onderweg tegenkomen.

Zie stoppen niet als falen?

Zijn jullie begonnen aan jullie fietstocht van dertig kilometer en komen jullie er onderweg achter dat de fietstocht te lang is? Neem het je kinderen niet kwalijk en kijk naar de mogelijkheden om je kind tegemoet te komen. Breek liever de route af dan te dwingen de fietstocht af te maken. Volgende keer beter. Zo voorkom je negatieve reacties op het organiseren van een tweede fietstocht!