Karins dochtertje (2) heeft kanker. En jullie kunnen helpen…

24.05.2014 13:00
kindje met kanker

Het allerergste wat ouders kan overkomen: je kindje wordt ziek. Karin van Schaijk maakt dit mee met haar tweede dochter, Sophie. Sophie is twee jaar oud, en heeft kanker. Vrienden van Karin en Frank hebben, om hen te steunen, de stichting Sophie wil leven opgericht.  “De angst waarin Frank en Karin leven is onvoorstelbaar.”

Frank en Karin hadden al een dochtertje van drie, Amy, toen Sophie werd geboren. Met haar komst was hun gezin compleet. Twee zusjes, die lief en leed met elkaar zouden kunnen delen. Sophie was een gezond en actieve baby zonder problemen. Tot Karin in december 2013 een bult op haar buik ontdekte. Ze ging hiermee direct naar het ziekenhuis.
Een paar weken later kwam het verschrikkelijke bericht: Sophie heeft kanker.
Uit de tests bleek dat Sophie neuroblastoom heeft. Dit heeft ze voor haar geboorte ontwikkeld, toen ze nog bij Karin in de buik zat. Ze was eigenlijk al ziek voor ze werd geboren. Neuroblastoom is een zeer zeldzame, en zeer agressieve vorm van kanker die zich verspreid in het zenuwstelsel. Sophie zit in stadium vier, en heeft uitzaaiingen in haar hoofd, haar beenmerg en haar rug.

Behandeling in Amerika
Ondanks de slechte diagnose is niemand van plan het zomaar op te geven. De artsen hebben een behandelplan gemaakt voor Sophie. Dit houdt in dat ze van februari tot september chemokuren en bestralingen krijgt om haar ziekte terug te dringen. Als dit lukt komt Sophie in aanmerking voor een behandeling in Amerika, die haar overlevingskansen aanzienlijk vergroot. Eind deze zomer weten de artsen pas of Sophie deel kan nemen.
Op www.sophiewilleven.nl houden vrienden en familie van Sophie een blog bij over haar voortgang. Hier kan je ook geld doneren voor de behandeling in Amerika, die zo’n 150.000 euro zal kosten, en waarvoor het gezin van Karin en Frank een half jaar naar Amerika zal moeten verhuizen, als Sophie wordt toegelaten.

Klein meisje in een roze pyjama
De site laat zien hoe het leven van Karin, Frank, Amy en Sophie volledig op z’n kop is gezet. De bijbehorende Facebookpagina doet verslag van Sophie’s behandelingen. Foto’s van een klein meisje in een roze pyjama.
Die dingen meemaakt die zo vreselijk zijn dat je je er haast geen voorstelling van kan maken.
Maar die ook nog kan lachen, kan spelen met haar zusje. Die zo hard blijft doorbikkelen dat je bijna niet anders kan dan geloven dat dit stoere meisje deze ziekte gaat overwinnen.
De angst waarin Frank en Karin leven is onvoorstelbaar. Toch proberen ze zo goed mogelijk vol te houden, voor Sophie, maar ook voor Amy. Als Sophie in het ziekenhuis is altijd minstens een van hun twee bij haar, terwijl de ander voor Amy zorgt. Sophie maakt soms grote downs mee, en moet geregeld met spoed terug naar het ziekenhuis voor nieuwe onderzoeken, tests of ingrepen. De artsen doen er alles aan om Sophie ‘schoon’ genoeg te krijgen zodat ze naar  Amerika kan.

Vijfde kuur
En niet alleen de artsen doen alles wat ze kunnen. Veel lieve mensen om Sophie heen doen alles wat ze kunnen om haar, haar ouders en haar zusje te steunen. Basisscholen bij Sophie in de buurt hebben een sponsorloop georganiseerd om geld op te halen voor haar behandeling. Er is een benefietgala voor haar gehouden en veel mensen hebben al gedoneerd op de website.
Sophie wacht nu op haar vijfde kuur, en over enkele maanden zal duidelijk zijn of ze naar Amerika kan.

Wil jij ook Sophie steunen? Dat kan! De stichting heeft bijna al het geld binnen, wt er overblijft gaat naar Villa Joep. Kijk voor meer info op www.sophiewilleven.nl