Kinderen en fietsen: zo stimuleer je kinderen de fiets te pakken!

07.09.2022 14:23

Fietsen is goed voor jong en oud. Het is belangrijk dat je kind genoeg beweging krijgt. Dit heeft invloed op de algehele gezondheid maar ook op de cognitieve ontwikkeling van je kleintje. Met de fiets naar school gaan – in plaats van met de auto – draagt bij aan de dagelijkse bewegingshoeveelheid. Ook mentale gezondheidsklachten worden voorkomen als je kind voldoende fietst.

Het is belangrijk om je kind voldoende te stimuleren zodat hij of zij vaker de fiets pakt. In dit artikel lees je hoeveel uur per dag een kind wordt geadviseerd te bewegen, wat de overheid doet om kinderen te stimuleren meer te bewegen en hoe je fietsen leuker maakt.

Hoeveel uur per dag moet een kind bewegen?

In Nederland beweegt de helft van de kinderen te weinig. Dit komt vooral door de snelle digitalisering, te weinig (leuke) speelplekken voor kinderen en verstedelijking. Gevolgen hiervan zijn slecht ontwikkelde motorische vaardigheden en een toename in het aantal kinderen met overgewicht.

Het advies voor kinderen is om minstens elke dag een uur aan beweging te doen zoals fietsen, wandelen of zwemmen. Deze manier van beweging vergt matig-intensieve inspanning. Daarnaast is het advies minimaal drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten uit te voeren. Misschien vind je kind dansen wel leuk of judo? Belangrijk is vooral dat je voorkomt dat je kind veel stil zit.

Wat doet de overheid om beweging bij kinderen te stimuleren?

De overheid ziet het grote belang van beweging bij kinderen. Jong geleerd is oud gedaan en gezondheidsproblemen (op jonge leeftijd) worden op deze manier voorkomen! Lees hieronder wat de overheid doet om je kind meer te laten bewegen.

Bewegen op school en opvang

De overheid verplicht alle basisscholen om minimaal 2 uur per week gymles aan te bieden aan kinderen. Deze gymles moet worden gegeven door een bevoegde docent. Hiermee worden de eerste uren beweging aangeboden op school!

Gemeente moet zorgen voor meer speelplekken

Wil je als ouder voorkomen dat je kind de gehele dag achter de tablet of laptop zit geplakt? De gemeente gaat je hierbij helpen. De overheid verplicht namelijk gemeenten meer plekken aan te bieden die beweging van je kind stimuleren. Buitenspelen moet namelijk aantrekkelijk worden gemaakt. Ook wordt er geïnvesteerd in activiteiten die te maken hebben met beweging onder begeleiding van bijvoorbeeld een coach uit de buurt.

Financiële support

Ouders die niet veel te besteden hebben, worden vanuit de overheid financieel geholpen. Zo wordt een gezond en actieve levensstijl gestimuleerd voor iedereen. Het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur betaalt lesgeld voor kinderen voor ouders die niet veel inkomen hebben. Je kan als ouder dit aanvragen voor kinderen vanaf 2 jaar.

Hoe maak je fietsen leuker voor een kind?

Wil je je kind stimuleren om meer te bewegen? Wij geven je 3 tips om fietsen leuker te maken.

Spring samen op de fiets

Samen is alles leuker! Maak fietsen leuker voor je kind door samen op de fiets te springen en de wereld te ontdekken. Nog een voordeel: dit is ook goed voor je eigen dagelijkse portie beweging! Want ook volwassenen wordt geadviseerd minimaal een uur per dag te bewegen. Meer is altijd beter!

Maak er een spel van

Vraagt je kind al weken of hij of zij dat ene spel mag kopen? Spaart je kind misschien voor een nieuwe fietshelm? Of ben je van plan om samen een dagje erop uit te gaan? Laat je kind punten sparen door de fiets te pakken? Heeft je kind bijvoorbeeld de fiets gepakt naar school? Dan verdient hij of zij een bepaalt aantal punten. Hoe meer punten, hoe groter de beloning!

Kies een leuke bestemming

Gaan jullie samen op de fiets springen? Bedenk met elkaar een toffe bestemming om naartoe te fietsen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke speeltuin in de buurt of een kinderboerderij. Of haal met elkaar een ijsje! Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je kind het waard vindt om enige inspanning voor te leveren.

Onze favoriete fiets voor jongens

Ben je op zoek naar een hippe fiets voor een jongen? Bekijk dan onze favoriet uit het assortiment van Fietsvoordeelshop.nl: de Cube Cubie 160 2021! Deze fiets voor jongens heeft een aanschafwaarde van 319 euro. De wielmaat van deze fiets is 16 inch. Dit komt overeen met een leeftijd van ongeveer 4 tot 6 jaar.

Onze favoriete fiets voor meisjes

Ben je op zoek naar een hippe fiets voor meisjes van 6 tot 8 jaar? Bekijk dan onze favoriet in het assortiment van Fietsvoordeelshop.nl: de Cube Acid 200 Disc 2021. Deze fiets is aan te schaffen voor een prijs van 399 euro en heeft een wielmaat van 20 inch.

Wil je samen met je kleintje kijken welke fiets het beste bij hem of haar past? Maak dan geheel vrijblijvend en volledig kosteloos een afspraak voor een proefrit bij één van de fysieke winkels van Fietsvoordeelshop.nl!