Restaurantje spelen voor een dag? Dat kan nu!

20.04.2014 15:03

Heb je zin om voor één dag een restaurant te hosten? In je eigen huis, op straat of in een park? Dat de kinderen gaan bedienen en helpen in de keuken? En dan met echte gasten die betalen? Dat kan op Restaurant Day, op 17 mei. Geef je nu op en de klanten komen eraan!

Restaurant Day komt naar Rotterdam. Iedereen die daar zin in heeft, opent voor één dag zijn eigen restaurant. Pannenkoeken bakken op de stoep, barbecuën in het park, een driegangenlunch in de tuin — het kan allemaal op 17 mei: just do it! Het culinaire festival Restaurant Day ontstond een paar jaar geleden in Finland en heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijd event. Het doel is: nieuwe mensen ontmoeten, samen lekker eten.

Volgens de initiatiefnemers is meedoen aan Restaurant Day de perfecte manier om de stad – en haar inwoners – beter te leren kennen. Laat anderen dan je huisgenoten nu ook eens smullen van die overheerlijke groentesoep, houd je pizza niet langer geheim, ga met je legendarische cheesecake de stad in. Hoe leuker je concept, hoe meer enthousiaste klanten je zal aantrekken. Maar eigenzinnigheid is niet het hoofddoel van Restaurant Day. Het moet vooral een culinair feestje zijn van hobbykoks en smulpapen.

Eigenlijk is Restaurant Day, dat vier keer per jaar wordt gehouden, een protest tegen de bureaucratie. Timo Santala liep ertegen op toen hij in Helsinki een restaurant wilde openen. Papieren, vergunningen, certificaten — er kwam nogal wat bij kijken. Op dat moment had hij er zó geen zin meer in, dat hij besloot voor één dag een restaurant te openen bij hem thuis.
Onmiddellijk had hij een leger aan volgers. Inmiddels hebben 1210 pop-up restaurants in 27 landen het festival invulling gegeven. In Nederland deden tot nu toe zestig pop-ups mee.

Lijkt het je leuk om op 17 mei voor één dag ‘patron-cuisinier’ te zijn? Dat kan. Het kost niks. Schrijf je van tevoren in via de Facebook-pagina van Restaurant Day. Daar vind je alles wat je moet weten over Restaurant Day: hoe je kunt inschrijven, wat wel en niet mag en hoe je reclame kunt maken voor jouw restaurant. En ben je nog zoekende, dan vind je er ter inspiratie filmpjes en foto’s van eerdere edities. Je bent zelf verantwoordelijk voor alles wat hoort bij het runnen van een eigen restaurant en je bepaalt zelf het menu en de prijs van je gerechten

Ga je het doen? Word je restauranthouder voor één dag? Ik weet zeker dat je kinderen het leuk vinden. En anders ga je lekker met ze bij een popup restaurant eten.

Foto boven: De eerste Restaurant Day in Helsinki.

Bron: https://www.debuikvan.nl/rotterdam