Zorgverzekering voor je baby: hoe zit dit precies?

15.11.2021 10:42

Hoewel je in de eerste maanden na de geboorte van de kleine optimaal van hem of haar wilt kunnen genieten, zijn er nog een aantal zaken die geregeld moeten worden in deze periode. Kort na de geboorte geef je het kind aan bij de gemeente; ook de opvang heb je wellicht al geregeld daar de wachttijd al snel oploopt tot meer dan een jaar. Hoe zit het echter met het regelen van de zorgverzekering voor de kleine? Je wilt het beste voor je kind, waardoor je op zoek bent naar de beste zorgverzekering. Hierbij is het allereerst goed om op te merken dat een zorgverzekering voor iedere Nederlander verplicht is; ook voor je kleintje. Dit betekent echter niet dat je illegaal handelt, op het moment dat je het kind niet direct op de zorgverzekering van jou of je partner bijschrijft na diens geboorte. Je hebt hier even de tijd voor. In dit artikel lees je er meer over!

Je kind bijschrijven op de zorgverzekering van een ouder

Een kind heeft nog geen eigen zorgverzekering; je schrijft hem of haar bij op de zorgverzekering van één van beide ouders. Let op, je hebt tot vier maanden na de geboorte van het kind om diens zorgverzekering te regelen. Wat is hierin de meest verstandige keuze? Vaak wordt aangeraden je kind in te schrijven op de verzekering van de ouder met de meest uitgebreide polis. Denk aan de ouder die naast de basisverzekering ook een aanvullende verzekering afgesloten heeft. Immers, je kind neemt de dekking van de ouder bij wie deze is ingeschreven over. Over de kosten van een zorgverzekering voor een kind hoef je jezelf geen zorgen te maken; kinderen tot 18 jaar betalen geen premie.

Tip: gebruik dit moment om direct uit te zoeken of de huidige dekking van je zorgverzekering nog past bij jouw situatie. Mogelijk loont het om aan het eind van het jaar over te stappen naar een andere verzekeraar, een aanvullende verzekering af te sluiten of deze juist stop te zetten. Er zijn verschillende tools die je helpen de voor jou meest geschikte zorgverzekering te vinden.

Voorkom een boete bij het te laat verzekeren van je kind

Zou je langer dan vier maanden wachten met het inschrijven van je kind op de polis van jezelf of die van je partner, dan kan dit grote gevolgen hebben. Medische kosten die je in de periode tussen de geboorte van het kind en het moment van inschrijven gemaakt hebt, moet je in dit geval zelf betalen. Ze worden in geen geval gedekt door de zorgverzekeraar. Schrijf je het kind binnen de termijn van vier maanden in, dan worden de reeds gemaakte medische kosten met terugwerkende kracht vergoed. Logischerwijs geldt dit uitsluitend voor medische kosten die onder de dekking van de gekozen polis vallen. Voldoende reden om het regelen van de zorgverzekering voor je kind hoog op de prioriteitenlijst te zetten na diens geboorte. Vaak is het snel geregeld!

Direct je kind aanmelden bij de verzekeraar

Het inschrijven van je kind bij de zorgverzekeraar is mogelijk vanaf het moment dat het kind ingeschreven staat bij de gemeente. Het aanmelden van het kind kan digitaal, via de online portal van je verzekeraar. Dit kost je niet meer dan een paar minuten van je tijd. Wacht er dus niet te lang mee! Heb je als gezin één portal voor de verzekeringen van jou en je partner? In dat geval wordt het kind bij veel verzekeraars automatisch ingeschreven op de verzekering met de hoogste aanvullende verzekering. Lees de voorwaarden van jouw verzekeraar nog eens na, om te kijken hoe deze dit geregeld heeft. Vanaf de 18e verjaardag van het kind krijgt deze een eigen zorgverzekering en die je hier een premie voor te betalen.