10 Dingen waar je je deze kerst NIET druk om gaat maken

22.12.2018 05:00
Geen kerststress

De feestdagen staan voor de deur en menig moeder krijgt al hartkloppingen bij de gedachte aan hoe druk het gaat worden. We moeten naar onze ouders, naar de schoonouders, de kerstvoorstelling op school, cadeaus kopen, een kerstdiner in elkaar flansen, gezellig zijn, de to do list is ellenlang. Daarom zeggen wij: doe vooral niet te moeilijk, als het ook makkelijk kan. En hier ga je dus niet moeilijk over doen:

LEES OOK: 12 Onmogelijke dingen die Renske onder de kerstboom wil hebben liggen.

* De perfecte familiefoto.
Ja, het zou inderdaad leuk zijn als alle kinderen met gezellige kerstmutsen op gelukzalig glimlachend onder de boom gaan zitten, zodat iedereen groen van jaloezie ziet bij het zien van jullie Instagram kerstpost. Alleen: when hell freezes over, zeg maar. Probeer maar eens alle kinderen tegelijkertijd fatsoenlijk op de gevoelige plaat vast te leggen zonder ze heel erg te drogeren. Ik heb het in ieder geval opgegeven. Dit jaar doe ik gewoon een gifje van een dansen kat bij een kerstboom. Ook leuk.

* Een exquise, verantwoord én origineel kerstdiner maken.
Het zal best zo zijn dat je tegenwoordig niet meer mee doet als jouw kerstdis er niet uitziet alsof het bij elkaar gekokkereld is door Ottolenghi himself, maar ik gooi dus echt mijn pollepel in de ring. Het is al stress genoeg dat je straks een hele avond opgescheept zit met ome Cor die waarschijnlijk ruim voor het voorgerecht al beschonken in de kerstboom hangt, laat staan dat je dan ook nog van alles moet flamberen en pocheren. Die supermarkten hebben niet voor niets kant en klare konijnen en kalkoenen in aluminiumbakjes, die je alleen nog maar even de oven in hoeft te duwen.

* Aankomen.
December is niet bedoeld om kiemzadensalades met gemberthee weg te werken, december is bedoeld om kerstkransjes in grote glazen wijn te soppen. Van die paar in vet, suiker en alcohol gedrenkte weken krijg je heus niet meteen morbide obesitas en bovendien is er niemand die op zijn sterfbed ooit gezegd heeft dat hij toch wel echt heel veel spijt had van dat ene sneetje kerstbrood teveel dat-ie in december 2018 gegeten had. Daarom: doet u mij nog maar wat extra slagroom op mijn warme choco.

* Het perfecte cadeau vinden voor je partner.
Dan heb je je wekenlang het hoofd gebroken over een geweldig kerstcadeau om je geliefde mee te presenteren en dan gaat-‘ie niet eens extatisch uit z’n dak. Of hij laat niet al te subtiel doorschemeren dat hij eigenlijk liever iets anders had gehad. Spendeer je avonden daarom liever aan je favoriete serie op Netflix dan aan een verbeten zoektocht naar die vintage scheerschuimkwast voor stoere mannen. Loop na je werk gewoon even snel even de Etos binnen voor een flesje parfum ofzo.

* De VT Wonen kerstboom.
Hangen er ballen en een paar van die zilveren slierten in? Prima, niks meer aan doen. In het donker zie je toch weinig anders dan de lampjes, dus het maakt echt niet uit of die boom vol hangt met handgeblazen ornamenten uit je grootmoeders antieke armoire uit 1896 en of alles symmetrisch hangt. Als het glinstert, is het goed.

* Je kerstoutfit.
Sowieso, waarom zou je een galajurk aanschaffen voor een avondje gourmetten met de schoonfamilie? En zelfs als je iets gaat eten dat niet spettert, kun je je afvragen waarom je per se helemaal opgedoft aan de kerstdis moet. Het is tenslotte niet alsof je gaat dineren in Buckingham Palace (en bovendien durf ik te beweren dat ook Queen Elizabeth liever in haar huispak aan de advocaat zit, hoor).

LEES OOK: 15 Heel moeilijke dingen die alleen moeders kunnen.