13 dingen die echt anders voelen nu je moeder bent

19.10.2019 05:00
13 dingen die echt anders voelen nu je moeder bent

Het journaal, sporten en natuurlijk vakanties: deze en nog veel meer dingen voelen echt anders nu je moeder bent.

Lees ook: Hoe het ouderschap je afbreekt en opbouwt (elke dag opnieuw!)

1. De toekomst

Go with the flow, we zien het wel, zorgen voor morgen, que sera, sera – ziehier, je toekomstbeeld uit het pre-kinder-tijdperk. Maar nu een of meerdere junioren je leven zijn binnengekomen, dat om die reden niet meer alleen om jou draait, lig je toch wat vaker wakker van wat komen gaat. Of iedereen wel blijft leven enzo, en of je niet eens een studiespaarpotje moet gaan aanleggen, bijvoorbeeld.

2. Boodschappen doen in je eentje

Was boodschappen doen vroeger noodzakelijk kwaad en liep je gedachteloos in je eentje met je mandje door de supermarkt, tegenwoordig beschouw je dat halfuur in de Appie als een regelrechte vakantie aangezien er niemand mama tegen je zegt en je je gewoon vrij kunt verplaatsen zonder dat er iemand aan je been hangt.

3. Het weekend

Ooit was het concept ‘weekend’ eenvoudig: uitslapen tot het al heel lang licht was en op je dooie akkertje een hele krant lezen. En dat is net een beetje anders dan Thomas de Trein kijken om 5.35 uur en boterhammen met appelstroop fabriceren voor 8 uur ’s ochtends.

4. Slapen

Nog even los van het feit dat je het waarschijnlijk een tikje minder doet dan voorheen, is slapen ook nog eens verworden van totale coma naar een toestand van halfslaap waarin weliswaar een complete onweersbui aan je voorbij kan gaan, maar één hoestje van je kind je rechtop in bed doet zitten.

5. Autorijden

Was het vroeger een manier om van A naar B te komen, en een vrij relaxte manier ook met je muziekje aan en één hand aan het stuur, nu is autorijden met een of meerdere schreeuwers op de achterbank punt van grote stress, om het nog maar niet te hebben over de gedachte aan wat er allemaal kan gebeuren.

6. Het journaal

Het was niet dat allerlei naar nieuws je vroeger koud liet, maar berichten over oorlog, geweld, moord, doodslag, armoede en meer van wat soort ellende, komen wel een beetje anders binnen. En daarom verval je nu in ‘in wat een wereld groeien mijn kinderen op’ en meer van dat soort clichés, die uiteraard heel waar zijn, want zo werkt dat met clichés.

7. Babygehuil

Ja, dat vond je vroeger heel irritant, als er een baby lag te huilen aan de andere kant van het vliegtuig / restaurant / de straat. Sinds je zelf de nodige huilbuien heb weggetroost wakkert gehuil bij een andere baby a, iets hormonaals aan waardoor je een soort kom-maar-bij-mij-ik-troost-je-wel-oermoeder-idee krijgt en b, een diep gevoel van verbondenheid met de ouders. En de zeer fijne ‘halelujah, ik ben niet de enige die af en toe m’n kind niet stil weet te krijgen’-opluchting.

8. Onderzoeksuitslagen

Word je de hele dag mee doodgegooid: uitslagen van onderzoeken / enquêtes / polls en andere statistieken. En heel gek, hoe niet-representatief ook, je voelt je toch een beetje aangesproken. Niet bij nieuwtjes als ’34% van de beleggers heeft een onontdekte burnout’, maar wel meteen bij zaken als ’53% van de kinderen is niet gelukkig op school’, omdat je dan meteen in de overtuiging verkeert dat jouw kind hoogstwaarschijnlijk dan dus niet gelukkig is op school.

9. De zomer

Kon het je vroeger kon niet heet genoeg zijn, en kon happy hour niet vroeg genoeg beginnen, nu weet je: kinderen worden 800% hangeriger, zeurderiger en dreineriger boven de 25 graden en de combinatie opvoeden en witte wijn om 15 uur hou je ook niet zo lang vol. En o ja, zoet slapende kindertjes om 19.00 uur zitten er ook al niet in in een broeierige kinderkamer.

10. Sporten

Oké, je hebt er misschien wat minder tijd voor, maar het voordeel van dat uurtje in de sportschool / hardlopen / zwemmen / wat dan ook, is dat het meteen je wekelijkse me-time is. En ja, je zou vroeger onpasselijk zijn geworden als iemand dat tegen je had gezegd, maar het is gewoon heel relaxed om even geen zeventien bekers appelsap te hoeven inschenken en aan de lopende band speelgoed op te ruimen.

11. Goede doelen-reclames

Je weet nu ook niet meer precies waarom, maar blijkbaar was je ijskoud en harteloos, want voordat je kinderen had, kreeg je het voor elkaar gewoon door te zappen bij de gemiddelde reclame over zielige kinderen / eekhoorns / bosmieren in de jungle. Nu niet meer. Nu kun je pas verder met je leven als je je medeleven hebt afgekocht met belachelijke donaties.

12. Uit eten

Was het restaurant vroeger pas goedgekeurd als je er lekker lang kon tafelen met goede wijn en minstens drie gerechten die je niet kende, nu ben je blij als de bediening van opschieten weet en er in elk geval pasta met kale tomatensaus op het menu staat.

13. Vakanties

Er was een tijd dat je op vakantie ging om uit te rusten en helemaal zen terugkwam. Ha. Ha. Ha. Nu is dat anders, zeg maar.

Lees ook: 17 Dingen die je óók gaat voelen als je net een baby hebt