15 heel grappige dingen (NOT!) die mensen zeggen als je net een baby hebt

04.05.2016 05:00
dingen na je zwangerschap

Of er nog eentje op komst is en dat je haar pluizig zit – echt, mensen zeggen de geestigste dingen als je net een kind hebt.

Lees ook30 dingen die moeders denken als de baby niet wil slapen

Hij bedoelde het vast goed, de behulpzame man van de kringloop die mij ettelijke weken na mijn bevalling vroeg lang ik nog moest en erop wees dat ik ‘in mijn positie’ niet zou moeten tillen. Dat gold niet voor de collega – inmiddels oud-collega, gelukkig – die het zelf heel lollig vond om te vragen of ik per ongeluk deel twee van de tweeling had laten zitten. Deze en nog meer ontzéttend geestige dingen krijg je te horen als je net een baby hebt.

 1. Wanneer komt de volgende?

Terwijl je probeert te bepalen of het nou grappig of serieus bedoeld is, bedenk je ondertussen hoe het overkomt als je je zogenaamd lollige achternicht gewoon een mep verkoopt dan wel vraagt subiet je huis te verlaten. De volgende? Hoezo? Is de eerste – net tien dagen oud – niet leuk genoeg?!

 

 1. Hé, is dat een zwangerschapsbroek?

Ja, mijn prezwangerschaps-skinny zit in de was, anders had ik die natuurlijk gedragen.

 

 1. Mee-eten? Ach ja, gezellig, waarom niet?

Het was geen serieuze vraag, maar een omslachtig verpakte hint om je voormalige buren subtiel te wijzen op het feit dat het tegen etenstijd loopt en de kraamvisite na vierenhalf uur wat jou betreft ook wel lang genoeg heeft geduurd. Maar ze zeggen het gewoon. En ze menen het. En dus warm je voor hun ook maar een kant-en-klaar maaltijd op.

 

 1. Nou, die is echt niet van jou, hoor. Hahaha.

Het zal vast grappig bedoeld zijn en ja, je hebt zelf ook wel gezien dat je kersverse zoon best wel op je schoonvader lijkt, maar waarom moet die collega die je toch eigenlijk al niet mocht dat zo luidkeels verkondigen? Terwijl je meelacht als een boer met kiespijn, voel je 21 hechtingen die pijnlijk het tegendeel bewijzen.

 

 1. Ga je mee sporten?

Ze bedoelt het goed hoor, je sportmaatje zonder kinderen, maar hoe ga je in vredesnaam uitleggen dat je drie weken na je bevalling nog steeds chronisch het gevoel hebt dat al je organen van plek zijn veranderd en je bovendien elke ochtend uit bed komen al een prestatie van formaat vindt?

 

 1. Slaapt-ie al door?

Helaas bestaat er op dit soort opmerkingen – vast heel geestig bedoeld – geen antwoord. Niet aan beginnen, dus.

 

 1. Je haar zit wel een beetje pluizig

Aha, leuk dat iemand je wijst op het gebrek aan persoonlijke verzorging, maar aangezien je het al knap van jezelf vindt als je voor het middaguur aangekleed bent, beschouw de pluis-look vooralsnog maar als je nieuwe standaard.

 

 1. Het zal mijn kalmerende werking zijn, haha

Ja, het was jou ook opgevallen dat je baby – over wie je net hebt verteld dat ze in jouw ogen wel wat veel huilt – in de armen van je nicht al anderhalf uur slaapt. En nee, dat vind je niet per definitie heel leuk, want nu vraag je je af waarom het haar wel lukt en jou niet.

 

 1. Waarom reageer je niet op mijn Facebookstatus?

Eh… Omdat Facebook tegenwoordig een luxe is die je je eens per week kunt veroorloven, zeg maar…

 

 1. Zo, ga je verhuizen?

Je weet zelf eigenlijk ook niet hoe het zo gekomen is dat je twee tassen en je halve huisraad naar de verjaardag van je zus hebt versleept. Op een of andere manier dacht je gewoon zes schone pakjes, vijftien luiers en zowel de wipstoel als de draagzak nodig te hebben.

 

 1. Vertrouw op je gevoel

Oké oké, je wéét dat dit cliché echt wel een soort van waar is, maar het probleem is dat je gevoel dus niet erg eenduidig is over de oorzaak van de nachtelijke huilbuien van je baby, waar je na anderhalve week toch wel erg graag de reden van zou willen weten.

 

 1. Deed het pijn?

Nee joh, toevallig was ik die eerste wereldburger die op twee paracetamol luid lachend binnen een uur een kind op de wereld zette. Pijn? Je teen stoten, dat doet pas pijn.

 

 1. Goed geslapen?

Ha ha ha. Vraag me dat over twaalf jaar nog eens.

 

 1. Maar je kan toch gewoon douchen?

Je kijkt wat verwonderd als je kinderloze vriendin deze vraag stelt wanneer jij net licht klagend uit de doeken hebt gedaan dat je je vies voelt en amper aan jezelf toekomt. Douchen? Wanneer precies?

 

 1. Zit er nog eentje in?

Ha ha. Geestig, hoor. Maar serieus: ik ben twee weken geleden bevallen, wat is jouw excuus?

Lees ook: 21 onverwachte dingen waarvan je gaat houden als je een baby hebt