De diepvriesmoeder: “Ze klagen weleens dat het koud is, die bevroren rugzakjes! Nou, dan ga je toch hollen!”

21.12.2015 04:55

In deze decembermaand trakteren we jullie op een serie moeder- en vaderkarikaturen. Van die types die iedereen wel kent, maar van wie je denkt: ‘Nee, dat meent ze/hij toch niet echt?’ (En dan nog een tandje erger!) Dit keer: De Diepvriesmoeder.

Marleen, 42 jaar: “Alles draait om een goed systeem. Je kunt wel klagen over het hectische spitsuur, maar je kunt het ook oplossen. Dat doe ik. Zondagavond als de kinderen slapen, dan begint het. Ik open de kast met de broodtrommel- tjes, haal ze er alle zestien uit, precies genoeg voor mijn twee meisjes op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Tienuurtje, twaalfuurtje. Zo handig om voor al die momenten eigen trommeltjes te hebben. Want hier komt het, dit is wat ik op zondag doe: ik vul alle trommeltjes met boterham- men en fruit. Daarna pak ik de acht rugzakjes en doe de trommeltjes erin. Daarna loop ik met rugzakken en al naar de schuur en leg ze… in de vriezer! Briljant toch?! Dat niet iedereen dat doet, dat snap ik niet! Neem mijn zus: die heeft drie kinderen en maar zes broodtrommeltjes, en drie rugzakjes, daar kun je toch geen goed systeem op bouwen? Het is echt heel makkelijk: ’s morgens haal je ze eruit, je hangt ze op de ruggen van de kinderen. Ze klagen weleens dat het koud is op hun rug, maar dan denk ik: joh, dan ga je toch lekker hollen naar school? Ben je zo weer warm hoor! Ook moet je er geen peren of appels in doen, want die ontdooien niet zo lekker. Ik gebruik mango’s en sinaasappelpartjes – die laten zich prima ontdooien.”

Lees ook: De draagpapa: “Als ik mijn vrouw naar haar werk zie gaan denk ik: “Laat het los”

“Het avondeten heb ik ook helemaal strak getrokken. Daar begin ik al op vrijdagavond mee. Als ze slapen, rijd ik naar de Lidl en daarna naar de Appie, voor bij wat ze in de Lidl niet hebben. Dan ben je altijd het goedkoopst uit. Dan ga ik een schema af dat ik jaren geleden heb gemaakt. Een week be- staat uit zeven dagen, dus ik kook voor zes – op dag zeven, de vrijdag hebben we kliekjesdag. Ik heb me goed ingelezen in maaltijden die je kunt invriezen en heb nu een perfect werkend systeem. Ik kook het hele weekend door: spaghetti bolognese, macaroni met ham en kaas, Marokkaanse kikkererwten- soep, Hollandse erwtensoep, pannenkoekjes en ga zo maar door. Ik maak altijd genoeg voor twee avonden en vries dus lekker vooruit in. Zondagmiddag rond etenstijd ben ik daar klaar mee, zodat ik daarna weer de rugzakjes kan vullen met broodtrommeltjes. Ik vind het zó handig! Het is de meest relaxte manier om de week door te komen. Ik snap echt niet dat mensen op vrijdag hun sloffen aan doen en een wijntje opentrekken. Dan loopt je hele weekend toch in de soep?”

dit-is-het-boek-voor-ouders-met-een-levenDit moedertype is afkomstig uit Dit is het boek voor ouders met een leven van de makers van Me-to-We. Het boek ligt nu in de winkel of is t bestellen via deze link

Illustratie: Marieke Meijer