Dingen die je moet weten over seks tijdens de zwangerschap EN daarna

13.10.2022 06:00
Dingen die je moet weten over seks tijdens de zwangerschap EN daarna

En dan heb je raak geschoten en word je vader. Heel leuk en alles, maar ehm… Hoe gaat het met de seks vanaf dan? Ervaringsdeskundige Martijn vertelt je even hoe het dan werkt, dat hele seksgedoe. 

Dapper treed je binnen in de wollige lichtblauw-roze wereld van het jonge ouderschap, op zoek naar houvast. Dus laten we er geen doekjes om winden. Hoe zit het nou met de seks? Het kan toch niet allemaal slecht zijn? Dat is het gelukkig niet. Hier 18 zaken die een jonge vader moet weten.

1. Je gaat liegen
Cruciaal dit, om de lieve vrede in huis te bewaren. Gelukkig heb je goed kunnen oefenen tijdens de zwangerschap. “Nee, schat! natuurlijk ben je niet aangekomen.” Komt die pokerface toch nog van pas.

2. Je probeert nieuwe standjes uit
Ja, heel lastig zo’n grote buik. Maar hoe doe je het dan? Die paar maanden in de zwangerschap dat je vrouw meer zin heeft in seks, vallen vaak samen met de tijd dat haar buik in de weg gaat zitten. Vergeet nooit: dit is gods cadeautje aan mannen. Die buik gaat weer over, dat nieuwe standje, daar heb je je hele leven nog iets aan.

3. Jij vindt alles mooi
Ontken het maar niet. Je had het nooit gedacht, maar zwangere vrouwen kunnen sexy zijn. En serieus: niet alleen omdat je al drie weken droog staat.

4. Je voelt je meer man
Proficiat. Je staat aan het hoofd van een gezin. Je hebt nageslacht voorgebracht. Hoe stoer is dat?

5. Geen gestuntel met voorbehoedsmiddelen
Niet te ontkennen. Geloof alleen niet in die fabel dat vrouwen niet zwanger kunnen worden terwijl ze borstvoeding geven. Als ze ovuleert is ze vruchtbaar. (Nu mag jij uitzoeken wanneer dat is).

6. Je gaat veel blote borsten zien van andere vrouwen
Een voordeel van de borstvoedingspolitie. Oefen deze zin: “Oh, natuurlijk heb ik geen bezwaar. Wij zijn ook van de borstvoeding.” (Let op het woord ‘wij’ in deze zin).

7. Je vrouw gaat melk in je gezicht spuiten
Eigenlijk gaat ze zolang ze nog borstvoeding geeft overal melk op spuiten – zeker als iets haar borsten aanraakt, dus jouw gezicht is geen uitzondering. Tijdens de seks soms verwarrend.

8. Babysokjes en spuuglapjes gaan gebruikt worden voor verkeerde dingen
Over verwarrend gesproken. De lieve wereld van babies en kleine kinderen lijkt wel constant in botsing te zijn met die van een gezond seksleven. Op sommige momenten wordt dat heel tastbaar.

9. Je wordt dagelijks in je ballen geslagen en getrapt
Ja, dit is een dingetje. Ken je die draagzakken, waar je je baby’tje op je buik kunt dragen? Die zijn niet ontworpen voor mannen. Als je kindje groot genoeg is (lees: met hun voetjes ten hoogte van je kruis komen) trappelen ze vaak van plezier – recht in je klokkenspel. En dat is maar het begin. Met je peuter in bad? Een kleintje dat met een grote aanloop op bed springt? Serieus. Geen. Pretje.

10. Je vrouw gaat veel halfnaakt om je heen zijn en je mag er niets mee
Deed je vrouw voorheen haar best om er altijd piekfijn uit te zien? Die moeite bespaart ze zich voortaan. Thuis is ze vaak halfnaakt, simpelweg omdat er veel belangrijkere zaken zijn dan aankleden – zoals de was doen, of de vloer dweilen. En als ze toch een poging waagt, zal jullie koter dit afstraffen door haar kleding te bevuilen, of door soms zomaar een blote borst tevoorschijn te toveren. En dit is goed. Aankleden wordt zwaar overschat. Jammer alleen, dat die naaktheid nergens toe leidt (zie volgende punt).

11. Je gaat willen boekhouden
Ken je die kringetjes die vrouwen in hun agenda zetten om de data dat ze ongesteld zijn? Zoiets ga je ook overwegen. Je kunt maar zo vaak: “We hebben het een paar dagen geleden nog gedaan” aanhoren. Op een gegeven moment wil je tastbaar bewijs, Exel sheets, data in agenda’s.

12. Jullie gaan flikflooien vlak bij je kind – of veel minder flikflooien
De spanning van vroeger, frunnikend en bang dat je ouders zouden binnen komen, gaat zich op een nogal perverse manier omdraaien. Jullie worden een meester in het herkennen van voetstapjes op de gang. Op de bank zit je soms ‘samen gezellig onder een dekentje’. Tijdens het koken word je stiekem in je billen geknepen. Spannend, maar ook een beetje verontrustend.

13. Het niet afmaken van seks wordt normaal
De tergende waarheid: geen moment voor jezelf hebben – laat staan een moment voor jullie samen – zou wel eens de norm kunnen worden. Dat geldt dag en nacht, en dus ook tijdens de daad.

14. Haar gevoeligheid wordt anders 
Vrouwen en hun gevoeligheden… Ik weet het. Maar deze keer is het voordelig. Na een bevalling zijn er kleine beschadigingen in het geslacht van je vrouw. Daar willen we natuurlijk niets van weten. Maar wat als ik je nu vertel dat sommige plekjes, waar je eerder niet aan mocht komen, opeens nu wel op de kaart staan? Juist. Je hebt een nieuwe vrouw: ga en ontdek!

15. De schaamte die ze voorheen voelde kan verdwijnen
Als er twee dokters, drie verschillende kraamvrouwen en een echoscopist mochten meekijken, dan doet ze daarna over jou vast minder moeilijk. Geldt niet voor alle vrouwen. Haar lichaam verandert en soms leidt dat weer tot nieuwe schaamte.

16. Jouw zelfbevrediging wordt onderwerp van gesprek
Echt, ze bedoelt het lief als ze zegt: “Maar schat: je kunt het toch ook gewoon met jezelf doen?”
Het gesprek daarna is tenenkrommend.

17. Je gaat het doen met een stijve hark
Ik weet het, het is niet respectvol om het zo te noemen. Maar zo voelt het als je vrouw op haar rug ligt en oppert dat je “maar vast moet beginnen”. Ze is moe, had vandaag waarschijnlijk meer te verduren dan jij. Natuurlijk is het een afknapper om zo aan seks te beginnen. Maar je kunt er maar beter in meegaan. Als je het met elkaar doet (zelfs op deze ongeïnteresseerde wijze), worden er hormonen bij haar aangemaakt die opnieuw tot seks leiden. Het is als een vuurtje dat moet worden aangewakkerd.

18. Ook jij hebt minder zin
Het is onderzocht. Wanneer een man pappa wordt daalt zijn testosteron-niveau dramatisch. Hij wordt minder macho en zorgzamer. Ook je geslachtsdrift daalt. En vreemd genoeg vind je dat niet erg. De natuur is wreed en genadig tegelijk.