Dit herkennen alleen moeders die altijd te aardig zijn

15.02.2016 05:00

Moeders die aardig gevonden willen worden, wringen zich in allerlei bochten om maar niet de indruk te wekken dat ze onaardig zijn, ergens maling aan hebben of egocentrisch zijn. Nee! Wij zijn sociaal en lief. En dit zijn de dingen die wij doen om dat ze te houden.

Het is een vreselijke eigenschap en ik wil er heel graag van af: ik ben te aardig. Altijd te aardig. Ik houd voor iedereen de deuren open (ook al heb ik drie boodschappentassen en een laptop aan mijn armen hangen), ik sta op in de tram (ook al heb ik een kind op schoot) en ik blijf maar aardig tegen kleuterleidsters die het presteren om mijn kind tot half vijf te laten slapen (‘het is gewoon onzekerheid’).

Lees ook: Waarom andere moeders die beste vriendinnen zijn die je ooit hebt gehad.

Nee, leuk is het niet, altijd maar aardig gevonden worden. Maar ik ben dus als de dood dat mensen mij NIET aardig vinden, daar is alles op gebaseerd. Dus slijm ik mezelf het leven door, en maar vriendelijk knikken en glimlachen naar iedereen terwijl het best eens goed voor me zou zijn om dat nou eens te laten.

Moeders die te aardig zijn herkennen dit vast:

• Dat je altijd als eerste op school bent omdat je weet dat de juf dat fijn vindt en je ook bij de eerste bel alweer uit de klas bent, maar dat je echt de enige moeder bent die zich houdt aan die afspraak.

• Dat je ook de enige bent die niet bij het raam buiten staat te zwaaien omdat dit verzoek in het infobulletin stond.

• Dat je überhaupt de enige moeder bent die het infobulletin leest.

• Dat jij na de vakantie meehelpt het lokaal schoon te maken en daar nog een oppas voor in huurt ook, wat je nooit zou doen als je iets voor jezelf wilt doen.

• Dat je alles op Facebook liked van iemand die jou altijd trouw liked (ook al vind je het helemaal niet leuk foto nummer 30 van dit geweldige weekend vol zwemdiploma’s, strandwandelingen, pannenkoeken eten, cocktails drinken gááp!).

• Dat je het bij de kapper nooit zult zeggen als ze je kind hebben verknipt. Nee, in plaats daarvan bedank je haar extra hartelijk en neem je je voor de volgende keer naar een andere kapper te gaan. Wat je vervolgens niet durft, want je loopt er dagelijks langs en dan komt ze erachter dat je geen klant meer haar bent en je bent nu al bang dat ze daar naar gaat vragen. Je geeft haar nog een kans dus, en als ze die verpest, ga je inderdaad naar een andere kapper en fiets je de komende drie jaar een andere route naar je werk.

• Dat jij altijd degene bent die denkt dat jij aan de beurt bent om de vriendjes bij jou te laten lunchen.

• Dat je op de dag van de werkster extra vroeg het huis verlaat, omdat je wéét dat je anders naar al haar problemen gaat informeren waar je geen tijd voor hebt.

• Dat je de dag ervoor het huis als een gek opruimt omdat zij anders haar werk niet goed kan doen (ook al zegt je man dat zij dat toch ook kan doen?!?).

• Dat je als je kind wordt uitgenodigd voor een verjaardag (en je dus eindelijk 4 uur voor jezelf hebt) gaat aanbieden om met de ouders van de jarige mee te rijden naar de feestlocatie want er passen maar 4 kinderen in een auto.

• Dat als je lang niet in een winkel bent geweest, zo’n heel aardige waar je kinderen altijd een doosje rozijntjes krijgen, je er bijna niet meer naar binnen durft omdat je bang bent voor vragen (Ja, je gaat de laatste tijd naar die nieuwe bakker en je vindt dat ook heel zielig voor de oude bakker, maar het brood is er gewoon veel lekkerder, maar nu durf je dus niet meer bij die oude naar binnen.)

• Dat je je altijd schuldig voelt als jij een keer weg bent en je man voor de kinderen moeten zorgen, maar dat het héél normaal is als hij elke maandag en donderdag gaat sporten onder etenstijd.

Dat iedereen allang is gestopt met luisteren naar die hele saaie moeder op het schoolplein en dat jij nog steeds instemmend staat te knikken

• Dat als jij altijd degene bent die de lunchtafel denkt, maar dat je het nog ongemakkelijker vindt als een attente collega dat overneemt voor een keer (‘Help! Doe ik niet te weinig? Vinden ze me nu lui?’).

• Dat je heel vaak denkt dat er iemand boos op je is….

…Maar dat het helemaal niet erg is als dat eens een keer zo is!

 Lees ook: 9 Hangups waar mijn kind me in één keer van verlost heeft.