“Ik wil blijven co-sleepen met onze zoon, maar van mijn man moet hij naar zijn eigen kamer.”

19.02.2016 04:50

Fleur (32) en haar man Stephan (33) hebben een zoon, Aaron. Al sinds zijn geboorte slaapt Aaron bij zijn ouders in bed, omdat Fleur van mening is dat dat goed is voor het hechtingsproces bij baby’s. Inmiddels is Aaron 5 jaar en slaapt nog steeds in het ouderlijk bed. Stephan heeft daar genoeg van en vindt dat het tijd wordt dat hij naar zijn eigen kamer gaat. Maar Fleur is het daar niet mee eens.

“Ik vind het heel belangrijk dat een kind goed hecht. Baby’s horen niet alleen op een kamertje te slapen, maar lekker dicht bij mama en papa. Het feit dat wij in de Westerse wereld onze kinderen nou toevallig op een eigen kamer leggen, wil niet zeggen dat dat dus normaal is. Sterker nog, in heel veel landen zouden ze ons voor gek verklaren. Daar staan ze nog veel dichter bij de natuur en weten ze dat een kind behoefte heeft aan veiligheid en de nabijheid van de ouders. Aaron heeft dan ook vanaf zijn geboorte bij ons gelegen, eerst in een co-sleeper, maar gaandeweg gewoon tussen ons in. Hij slaapt heerlijk in ons bed en ik vind het fijn dat we hem die geborgenheid kunnen bieden.”

Lees ook: “Ik ben vier maanden geleden bevallen en durf nog steeds niet te vrijen!”

“Aaron is nu 5 jaar en hij heeft nog helemaal geen behoefte aan een eigen kamertje. Stephan vindt het echter ruim tijd worden. Een baby in bed prima, een dreumes en een peuter kon ook nog, maar samen slapen met een kleuter wordt hem nu toch echt te gortig. Volgens hem is het belangrijk dat onze zoon wat minder afhankelijk van ons wordt en is het goed voor hem om een eigen plek te hebben. Bovendien is hij van mening dat het onze privacy begint te schaden. Hij wil ook wel gewoon weer eens lekker samen slapen met mij zonder dat er een kind tussen ligt en bijvoorbeeld ook weer ongegeneerd midden in de nacht seks kunnen hebben in ons eigen bed. Ik snap het ergens wel, maar wat mij betreft is de hechting van onze zoon belangrijker dan onze eigen behoeftes.”

“We hebben nog een kamer over in ons huis en Stephan wil daar een kinderkamer van maken. Hij heeft gezegd dat hij vindt dat Aaron binnen drie maanden op die kamer moet slapen. We hebben er steeds vaker ruzie over, want ik zie het echt niet zitten. Het voelt alsof ik mijn kind in de steek laat. De gedachte van hem iedere avond op die kamer, alleen in zijn bedje, het gaat gewoon totaal tegen mijn natuur in. Maar ik wil de behoeftes van mijn man ook niet zomaar negeren. Wat is nu wijsheid?”

Lees ook: Co-sleeping met je baby: knus of gevaarlijk?