Nee, ik heb geen killer body meer – en dat hoeft ook niet

17.04.2020 18:30

De meeste vrouwen houden aan hun zwangerschappen een veranderd lichaam over. Maar tegenwoordig lijkt het bijna alsof je na je bevalling meteen weer terug moet veren naar een killer body. En daar worden we behoorlijk onzeker van.

Laatst kreeg ik een artikel doorgestuurd over beroemde moeders die meerdere kinderen hadden gekregen, maar er desondanks in geslaagd waren hun ‘perfect body’ te behouden. Het bewijs dus dat het niet nodig is om je lichaam te laten verslonzen als je moeder bent. Degene die het doorstuurde, zelf ook moeder, deed dat uit verontwaardiging en sarcasme, zo van: ‘haha, moet je zien hoe belachelijk dit is’. En dat was het ook. Dus ja, ik moest er een beetje om lachen. Maar tegelijkertijd was het eigenlijk helemaal niet grappig. Want hoe onrealistisch (en bovendien ronduit beledigend en seksistisch) ook, dit soort dingen zijn wel de reden dat zoveel vrouwen tegenwoordig moeite hebben met hun eigen lichaam. Omdat de maatschappij tegen ons zegt dat we er eigenlijk allemaal uit moeten zien als Heidi Klum, ook als we een heel bataljon kinderen gebaard hebben. Als zij na drie kinderen nog steeds op de cover van Sports Illustrated kan, waarom wij dan niet?

LEES OOK: Heb jij ook weleens het gevoel dat je met je hoofd in een vissenkom zit?

Gewoon lui

De laatste jaren word je doodgegooid met berichten en foto’s van vrouwen die zo ongeveer daags na hun bevalling lichamelijk weer helemaal teruggeveerd zijn. Alsof er niks gebeurd is, zo zien ze eruit. Strakke buikjes, pronte borsten, nergens ook maar een spoor van vet of cellulitis. Allemaal te danken aan een combinatie van gezond eten, sporten en vooral: doorzettingsvermogen. Wat jij en ik, de vrouwen wiens bevallingen wél sporen hebben nagelaten, dus kennelijk niet hebben. Er is tenslotte eigenlijk geen goede reden dat we niet meer zo strak in onze velletjes zitten als toen we 22 waren, nee, we zijn gewoon lui. We hebben de boel laten versloffen. Alsof je lijf het dragen van één of meerdere kinderen moet kunnen doorstaan zonder dat dat blijvende gevolgen heeft. Alsof dat niet meer dan logisch is. Normaal. Maar ipv daarvan is het niet de bedoeling dat je daar na het baren nog iets van ziet. Betekent dat dat je het slecht hebt gedaan. Dat je je zou moeten schamen. Wat heel veel moeders dus ook doen.

Muffin top

Ik heb meerdere vrouwen in mijn omgeving die, nu hun gezinnen compleet zijn, wat aan zichzelf hebben gedaan of nog gaan laten doen. Borstvergrotingen om hun leeggezogen voorgevel letterlijk weer op te krikken, tummy tucks om weer een wasbordje te krijgen, liposuctie om de putjes weg te werken. En we sporten en diëten ons een slag in de rondte. Allemaal om ons lichaam van voor we moeder werden weer terug te krijgen. Zelf doe ik er ook aan mee. Ik heb dan weliswaar nog niet mijn toevlucht genomen tot de plastische chirurgie, maar ik heb serieus een borstvergroting overwogen en mijn rimpelnavel is me een doorn in het oog. Maar hoe ik ook mijn best doe, dat lichaam van voordat ik kinderen kreeg krijg ik maar niet terug. En dan mag ik eigenlijk nog niet eens klagen, want ik ben voordelig uit mijn drie zwangerschappen gekomen. Daarnaast weet ik dat het nou eenmaal een illusie is om te denken dat het krijgen van kinderen geen sporen achterlaat. Dat je dat bovendien ook helemaal niet na zou hoeven streven. Waarom zou je niet aan je lichaam mogen zien dat je gebaard hebt? Wat is daar mis mee? Of niet mooi aan? Ja, Heidi Klum en Demi Moore hebben na drie kinderen nog steeds een buik waar je kaas op kunt schaven. Maar is dát niet vreemder dan als je daar een muffin top hebt zitten?

Geen geld voor personal trainers en operaties

Als jij jezelf een killer body wilt trainen of wilt laten aanmeten bij de dokter, moet je dat vooral doen. Als dat is wat jíj wilt, voor jezelf. Er is niks mis met na je bevalling weer een beetje in vorm proberen te komen. En er zijn inderdaad vrouwen die makkelijk weer terugveren. Maar dat rare idee dat vrouwen moeten voldoen aan dat ideaalbeeld van de moeder aan wie je niet ziet dat ze haar kinderen zelf gebaard heeft, daar moeten we vanaf. Dat is voor heel veel vrouwen gewoon echt niet realistisch. Al die beroemdheden hebben personal trainers en diëtisten die ze helpen. Die hebben trainingsregimes die een normale moeder, met een normaal leven, zich nooit eigen kan maken. En ze hebben geld voor kostbare operaties. Geld dat normale moeders moeten uitgeven aan boodschappen en de hypotheek. Die vergelijking gaat niet op. Dus laten we dan ook ophouden met hem te maken.

Niet verbergen, maar pronken

Gelukkig zijn er ook steeds meer vrouwen die naar voren komen en durven laten zien wat een zwangerschap echt met een vrouwenlijf doet. Ik hoop dat we de komende jaren dus een ommekeer zullen zien in het beeld dat er bestaat van het lichaam van een moeder. Zodat we niet meer het gevoel hebben dat we gefaald hebben als we geen ‘perfect’ lijf meer hebben nadat we kinderen hebben gekregen. Dat we de sporen daarvan zouden moeten uitwissen. Jij bent niet meer wie je was voordat je moeder werd, dus waarom zou je lijf dat wel moeten zijn? De littekens die we daaraan overhouden zouden we moeten omarmen, net zoals we dat doen met de kinderen die ze ons gegeven hebben. Omdat ze een teken zijn van de schoonheid van het vrouwenlichaam. Dat hoef je niet te verbergen, daar mag je juist mee pronken.

LEES OOK: Brief aan de kersverse, hardlopende moeder achter haar kinderwagen