Testmoeder Olivia over de Suzuki Baleno: “een hele veilige auto, belangrijk met kinderen!”

26.08.2011 11:18

Olivia is moeder van twee kleine kinderen van 5 en 3 jaar oud en afhankelijk van een auto in het dagelijks leven. Zij en haar man rijden al 15 jaar lang in een Suzuki, in de (Grand) Vitara. Een heel ander model dan de Baleno. En omdat ze het er de laatste tijd samen over hadden om in de toekomst wellicht een iets kleinere gezinsauto aan te schaffen, kwam deze testweek als geroepen. 

Waar hebben jullie de Baleno voor gebruikt en waarheen zijn jullie gereden?
“Wij waren er als eerste bij de importeur in Vianen en dus mochten we kiezen welke van de drie auto’s die hiervoor gereserveerd waren we mee wilden nemen. We hebben niet naar de kleuren gekeken (hoewel we blij waren toen bleek dat wij de Granite Grey Metallic hadden gekozen – in onze ogen de mooiste kleur), maar naar welke auto het meest bij ons zou passen en dus de auto die wij evt. zelf zouden aanschaffen. We hebben gekozen voor een 1 lt / 3 cilinder / 114 pk in de uitvoering “high executive”, een hele goede keus want aan luxe extra’s geen gebrek!

Wij zijn veel op stap geweest met de Baleno (1.200 km in 1 week), dus hebben we de auto goed kunnen testen. Van boodschappen tot dagjes weg, met zonnig weer maar ook met regen en wind, in de stad of juist lange stukken over de snelweg. Het feit dat we toevallig ook nog vakantie hadden kwam goed uit: we hadden alle tijd om leuke uitstapjes te maken en daar hebben we goed gebruik van gemaakt!”

Hoe is de Baleno bevallen?
“De Baleno is zeer goed bevallen! Ten eerste valt het gelijk op hoe ruim deze auto is van binnen. Er is echt meer dan genoeg (been)ruimte, ook achterin, zowel voor kinderen (kinderstoelen) als voor volwassenen. De kofferbak is ook erg ruim en heeft ook nog een “luik” die helemaal kan worden ingeklapt om meer bagageruimte te creëren (en daaronder nog ruimte voor het reservewiel/reparatieset). Weekboodschappen, kinderwagen, tassen/koffers… Het kan allemaal mee!

Het “high executive” type die wij hadden meegekregen, was ook voorzien van mooie extra’s zoals o.a. een mooi afgewerkt dashboard met ingebouwd multimediasysteem, keyless entry/start, adaptive cruise control, privacy glass  (sowieso fijn met kinderen op de achterbank), automatische climate control, stoelverwarming, verwarmbare en elektrisch verstelbare buitenspiegels, automatische verlichting, en een zeer duidelijke achteruitrijcamera met inparkeerlijnen. De auto is erg licht (wat het snel maakt maar ook betaalbaar i.v.m. wegenbelasting), maar toch staat het stevig op de weg – we hebben totaal niet het gevoel gehad last te hebben van de wind tijdens het rijden. Ook rijdt de auto erg zuinig: ondanks het feit dat we door het testen niet altijd even zuinig hebben gereden, bleek de auto tijdens deze testweek gemiddeld 1 op 20 te hebben gereden (het kan dus nog zuiniger als je anders met de auto omgaat!).” 

Wat zijn de pluspunten?
“Te veel om op te noemen, maar wat wij in ieder geval noemenswaardig vinden is: compact van buiten en toch zeer ruim van binnen, keyless entry/start, duidelijk (makkelijk in gebruik) ingebouwd mediasysteem, zuinige en snelle motor, adaptive cruise control, mooie afwerking binnen en luxe uitstraling van buiten.”

Wat waren de reacties uit de directe omgeving, van familie en vrienden?
“Dit vernieuwde model heeft veel bekijks getrokken in de omgeving – de auto heeft een mooie, moderne en vrij luxe uitstraling (zeker in een neutrale kleur als bijv. Granite Grey Metallic en met privacy glass oogt deze auto beslist niet als “koekblik materiaal”). We hebben alleen maar positieve reacties  gekregen: iedereen was erg verbaast over de ruimte binnen in de auto, de mooie uitstraling, de luxe en moderne extra’s en strakke afwerking binnen, en zelfs over het feit dat het vrij veel gewicht kon trekken ondanks zijn lichte eigen gewicht.”

Wij vinden de Baleno de ideale gezinsauto; klopt dit en zo ja, waarom?
“Ik zou werkelijk geen reden kunnen bedenken waarom de Baleno een minder goede keus zou zijn als gezinsauto. Het is een betaalbare auto, van een betrouwbare fabrikant. Met deze auto kom je geen ruimte te kort, of je nu je kinderen vervoert of je vrienden op een avondje uit. Ook  de kofferbak is verrassend ruim. Of je nu veel boodschappen mee wilt nemen, de grote kinderwagen wil inladen: het kan allemaal!”

Biedt de Baleno voldoende bagageruimte en opbergruimte in het interieur?
“Dakdragers waren aanwezig, maar we betwijfelen of je als gezin daadwerkelijk een dakkoffer nodig zou hebben gezien het feit dat de kofferbak zo ruim is. Wij gaan graag met de auto op vakantie en dus hebben we expliciet gekeken naar de beschikbare bagageruimte, we vonden het prima! Ook het interieur biedt voldoende opbergruimte (in de deuren en ook tussen de bestuurders- en passagiersstoel).”

Zouden jullie de Suzuki Baleno aanbevelen en zo ja, waarom?
“Wij zouden de Suzuki Baleno zeer zeker aanbevelen! We hebben er met veel plezier een week lang mee gereden en vonden het een heerlijke gezinsauto. Aan ruimte geen gebrek, het is een snelle auto met veel grip op de weg, veel extra’s voor de veiligheid (zoals o.a. de vele airbags, adaptive cruise control, radar break support, en indicators voor de veligheidsgordels). Verder zijn wij, door onze jarenlange ervaring, van mening dat Suzuki een betrouwbare fabrikant is – met een Suzuki auto zul je niet vaak problemen krijgen en zul je hierdoor ook nog voordelig uit zijn wat het onderhoud betreft.”

Het afscheid is gekomen, vanwege welke redenen gaan jullie de Baleno het meest missen? “Helaas hebben we de Baleno niet mogen houden  en is deze inmiddels terug bij de importeur. We gaan de auto erg missen vanwege zijn compactheid (makkelijk te manoeuvreren en parkeren in krappe plekken), de ruimte binnen, de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwste veiligheids- en mediasnufjes die erin zitten, en het feit dat het zo zuinig rijdt. Wij vinden de nieuwe Baleno een uitstekende gezinsauto, en bevelen we deze graag aan! 

Geef voor de volgende vragen een cijfer tussen de 1 en 10:
 Binnenruimte 8
 Bagageruimte 9
 Weggedrag 9
 Verbruik 10
 Design 9
 Uitrusting 10
 Opbergruimte 8
 Comfort 9
 Kwaliteit 9
 Prijs/kwaliteitsverhouding 10

Voordelen
– Betaalbaar
– Zuinig
– Compact doch zeer ruim van binnen
– Keyless entry/start
– Duidelijke display (van het multimedia systeem)
– Gebruiksvriendelijk
– Veilig (door de vele airbags, radar break support, isofix, kinderslot op ramen en deuren, etc)

Nadelen
– De voorruit had iets hoger moeten zijn (slecht zicht op de verkeerslichten als je de eerste in de rij bent)
– Middenarmsteun tussen de bestuurders- en de passagiersstoel had iets meer naar voren kunnen worden gebouwd (het was lastig om onze erop ellebogen te laten rusten tijdens het rijden)
– Geen ouderwetse CD speler in het high executive type (het standaard type heeft dat dan weer wel)

Foto’s

olivai1

 

olivia2