Basisschool de Troubadour in Eindhoven wil meer kinderen op de fiets!

06.12.2022 11:09

Basisschool de Troubadour is één van de eerste scholen die meedoet aan de landelijke pilot, genoemd ‘Veilige Schoolroute’. Minder auto’s in de buurt van school zouden ervoor moeten zorgen dat kinderen vaker met de fiets naar school komen. Veel ouders vinden het namelijk onverantwoord en onveilig rondom scholen door de vele auto’s. Een veilige schoolroute zou dit probleem op moeten lossen.

Pilot ‘Veilige Schoolroute’

De pilot betreft een landelijke pilot, die plaatsvindt in meerdere steden. Samen met het ministerie, de gemeente Eindhoven en de Fietsersbond wordt er gekeken naar het veiliger maken van de omgeving voor kinderen. Zo is bijvoorbeeld de Kiss and Ride plek buiten de schoolzone verplaatst, is de kruising nabij de school afgesloten voor motorvoertuigen en geldt er een stilstaanverbod. Allemaal maatregelen die zijn genomen om het zo veilig mogelijk te maken voor kinderen om naar school te komen.

Met de ‘Veilige Schoolroute’ wordt er zekerheid geboden – aan zowel kinderen als ouders – dat er zo min mogelijk autoverkeer is of kruispunten met veel motorvoertuigen.

Gaat je kindje voor het eerst met de fiets naar school? Lees hier de belangrijkste verkeersregels voor kinderen tot de 12 jaar oud.

Voordelen van een veilige route naar school

Een zo veilig mogelijke route naar school levert veel voordelen op voor verschillende partijen: de ouders, school en kinderen. Welke voordelen dit zijn, lees je hieronder:

  • Kinderen pakken vaker (alleen of met begeleiding) de fiets
  • Ouders hoeven niet bang te zijn voor een onveilige en drukke route naar school
  • Het is makkelijker focussen voor kinderen omdat er niet veel gebeurt in de omgeving. Kinderen kunnen zich volledig richten op het fietsen zelf
  • Bewegen voor kinderen is gezond
  • Fietsen zorgt voor een betere concentratie en beter leren

Sporten en bewegen voor kinderen

Bijna de helft van de kinderen in Nederland beweegt te weinig. Hierdoor gaan motorische vaardigheden achteruit en neemt de kans op overgewicht toe. Oorzaken van het te weinig bewegen zijn digitalisering, verstedelijking en een gebrek aan veilige speelplaatsen. Voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar, is de volgende beweegrichtlijn geldig:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is nóg beter
  • Doe minimaal elke dag een uur intensieve inspanning. Hieronder valt fietsen, wandelen of zwemmen. Hierbij geldt: hoe langer en hoe vaker, hoe gezonder
  • Voorkom dat je veel en lang achter elkaar stilzit
  • Minimaal drie keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten doen. Denk aan springen, dansen of krachtoefeningen

Handig: fietshelm voor kinderen

Ondanks dat in Nederland het dragen van een fietshelm voor kinderen en volwassenen niet verplicht is, wordt dit wel aangeraden. Zeker bij jonge kinderen. Jonge kinderen zijn namelijk onervaren in het verkeer en hierdoor erg kwetsbaar. Jaarlijks belanden er 450 kinderen tot de 9 jaar met hoofdletsel op de spoedeisende hulp. Een fietshelm kan hersen- en hoofdletsel voorkomen. Volgens onderzoek van het American College of Surgeons is gebleken dat een helm dragen zorgt voor 58% minder risico op ernstig letsel.

De Polisport Helm  is in het roze of zwart verkrijgbaar, inclusief leuke en hippe prints. Er is één maat beschikbaar: XS. De XS heeft een hoofdomtrek van 48 tot 52 centimeter.