Hadewych Minis over moederschap: ‘Ik ben minder hysterisch geworden!’

21.03.2015 16:56

Vanaf deze week starten we met een nieuwe rubriek: Bekende Ouders. Actrice en zangeres Hadewych Minis (37) is getrouwd met acteur Tibor Lukacs, met wie zij zoon Salvador (3) heeft. Hadewych is net bevallen van dochter Catalina Mana Maria.

Tweede keer zwanger
“Gek genoeg vond ik deze bevalling spannender dan de eerste. Ik wist al wat het inhield, wat er mis kan gaan, en hoeveel je van zo’n kind houdt. Dat weet je de eerste keer allemaal nog niet zo goed. De bevalling van Salvador ging in eerste instantie heel goed, maar op het laatst kon hij er niet uit omdat hij schuin lag. Ik heb toen een spoedkeizersnee gehad. Dat vond ik ergens best jammer, maar ik was natuurlijk heel blij dat het zo goed was afgelopen.”

Salvador zit op een crèche en daar is hij steeds de baby’s aan het aaien en flesjes aan het geven.

Een zusje voor Salvador
“Voor we wisten wat het zou worden, zei Salvador al gelijk: ‘Ik wil een zusje’. Hij noemde haar Mana toen ze nog in de buik zat– geen idéé hoe hij daarbij kwam – dus dat is haar tweede naam geworden. Salvador was er de ene dag heel erg mee bezig dat hij grote broer werd en de volgende dag weer helemaal niet.  Hij zit op een crèche met kindjes van nul tot vier jaar en daar is hij steeds de baby’s aan het aaien en flesjes aan het geven.
Voor de toekomst hoop ik dat ons meisje niet té pittig is. Een tweede schijnt wat intenser te zijn dan de eerste en meisjes schijnen ook pittiger te zijn dan jongens. Tel daarbij dat mijn man en ik als kind ook heftig waren en je snapt:  wij maken onze borst nat.”

Als Tibor hem aankleedt, gilt Salvador ‘neeee, mama moet het doen!’. 

Opvoeden
“Salvador is een relaxt kind, al is hij nu wel iets dwarser dan toen hij twee was. Ik merk dat hij zijn grenzen aan het verkennen is. Als Tibor hem aankleedt, kan hij bijvoorbeeld ‘neeee, mama moet het doen!’ gaan gillen. Gelukkig zijn Tibor en ik momenteel veel thuis en kunnen we dus veel aandacht besteden aan het opvoeden. We zitten heel erg op een lijn, gelukkig. We stellen grenzen, zijn duidelijk en consequent. Toch vind ik het soms best moeilijk om exact te weten wat nu goed is om te doen. Maar sinds we wat duidelijker zijn, wordt Salvadors gedrag minder heftig dus ik hebt het idee dat onze tactiek vruchten afwerpt. Zó fijn als je ziet dat wat je hebt bedacht in de praktijk ook echt werkt.”

 Wat er ook gebeurt,  ik heb sowieso mijn gezin. 

Werk
“Drie jaar geleden kreeg ik Salvador en toen ging mijn carrière ineens als een speer. Ik ging onder andere een album maken, speelde een hoofdrol in de film Borgman en was Rachel Hazes in de musical Hij gelooft in mij. Een heel rare timing van het leven. Momenteel heb ik werk even op een laag pitje gezet. Ik heb drie jaar gezaaid, ik ga nu even nagenieten en tijd nemen voor ons gezin. Het grappige is: vroeger zou geen vezel in mijn lijf er ook maar over peinzen werk af te zeggen, terwijl ik nu denk: wat er ook gebeurt,  ik heb sowieso mijn gezin. Tegelijkertijd zou ik ook niet alleen maar moeder kunnen zijn, hoor. Juist doordat ik ook dingen voor mezelf doe, ben ik een leuke moeder.”

Taakverdeling
“Ik ben heel erg jaloers op ouders die een georganiseerde week hebben: een papa,- en een mamadag, twee crèchedagen – dat werk. Salvador gaat ook twee vaste dagen naar de crèche maar voor de rest ligt alles open. Onze moeders helpen donderdag en vrijdags mee en verder plannen Tibor en ik per week, we hebben zo’n groot weekschema op de koelkast. Ik denk wel dat wij meer thuis zijn dan ouders met een 9 tot 5 baan. Dat is het fijne van ons vak. Wij doen het thuis heel erg samen. Ik liet Salvador ook vanaf het begin met een gerust hart achter bij Tibor, kon dat goed loslaten. Zij zijn nu ook twee handen op een buik.”

Sinds ik een kind heb, en minder slaap, leef ik soms een beetje in een roesje. En dat vind ik eigenlijk wel prettig

Moedergevoel
“Het is een extra verliefdheid. En het heeft me heel erg uit mijn hoofd gehaald. Vroeger kon ik veel peinzen maar daar heb ik nu simpelweg geen tijd meer voor. Als ik werk zorg ik dat ik heel goed ben voorbereid, maar als ik  thuis ben, laat ik het werk helemaal los. Daardoor ben ik als mens én in mijn vak meer ontspannen geworden, minder hysterisch ook. Ik sta van mezelf altijd zo ‘aan’, heb veel energie, sta altijd paraat, maar sinds ik een kind heb, en minder slaap, leef ik soms een beetje in een roesje. En dat vind ik eigenlijk wel prettig. Ook  vind ik de combi van de rock ‘n roll van mijn werk en de huiselijkheid van een gezin heel erg leuk. Dat vult elkaar fijn aan. Ik heb gemerkt dat ik een gelukkiger mens word van het zorgen voor een kind, van koken en het thuis gezellig maken. Dat hoort bij het moeder zijn. Ik begrijp nu ook veel beter waarvoor ik op aarde ben.”

(Foto Hadewych: Monique Shaw)

Psst volgende week in Bekende Ouders… acteur Dirk Zeelenberg (van Divorce)!