Ben jij klaar voor een derde kind? (check het hier!)

16.12.2021 18:00
Ben jij klaar voor een derde kind, check het hier

Femke hoort het steeds vaker om zich heen: vriendinnen die twee kinderen hebben en nog een derde willen. Zij denkt standaard: ‘Heb je dan nog tijd voor jezelf? ’ Maar er zijn belangrijkere dingen waar je rekening mee moet houden. Check deze vragen! Kun je ze beantwoorden met ‘ja’, ga er dan voor!

 1.       Kun je een derde kind betalen?

Het klinkt misschien niet zo sexy, maar ga er eens een avondje voor zitten en bekijk wat je inkomsten en uitgaven momenteel zijn en of er nog ruimte is voor een derde kind. Vaak nemen mensen de beslissing om nog een kindje te willen gevoelsmatig, en dat is ook goed, maar besef goed dat een derde kind ook moet eten, heel veel pampers gaat verbruiken en misschien wil gaan studeren. Daarbij gaat het er ook om welke levensstandaard je zelf hanteert: houd je van verre vliegvakanties en merkkleding en wil je daar geen concessies in doen? Kun je dat nog betalen als er een derde kind komt?

 2.       Kun je sparen (als je een derde kind hebt)?

Sparen met drie kinderen is op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Je hebt misschien uitgevogeld hoe je een gezin met drie kinderen draaiende houdt, maar om ook nog een beetje geld opzij te zetten…tsja, dat is lastig. Het is dus aan te raden om ietwat anders te gaan leven. Deed je voorheen boodschappen zonder erg te letten op de goedkoopste variant of de aanbiedingen, leer jezelf dat aan. Kijk ook maandelijks naar je rekeningafschriften en vogel uit waarop je kunt besparen. Wanneer je in de stad loopt, is een paar nieuwe slippers zo gekocht, maar zeg eens eerlijk, hoeveel heb je er al? Maak ook goed gebruik van je netwerk (qua andere ouders). Zo hoef je niet altijd een dure oppas in te roepen als je ergens heen wilt, maar kun je de kids af en toe bij ouders van vriendjes onderbrengen. Ook voor het lenen/krijgen van kleertjes etc. is het handig om contacten te onderhouden met mensen die in hetzelfde schuitje zitten.

 3.       Is er, binnen het gezin, ruimte voor een derde kind?

Kijk naar de twee kinderen die je hebt en vraag je af wat een derde kind voor hen gaat betekenen. Hoe groot zal het leeftijdsverschil tussen de tweede en de derde zijn? Is het te verwachten dat het speelkameraadjes worden of komt de derde baby zo lang na de tweede dat hij enigszins op zal groeien als enig kind?  Is er al een kind aanwezig dat veel aandacht vergt…zal het derde kind dat niet in de weg staan? Een algemene tip is om als gezin met drie opgroeiende kinderen niet altijd als groep op pad te gaan maar ook afzonderlijk met elk kind leuke dingen te ondernemen. Dit stimuleert de vertrouwensband met ouders en zorgt ervoor dat elk kind ruimte krijgt.

 4.       Is één van de ouders een goede planner?

Natuurlijk zijn er ook gezinnen met drie kinderen die lekker los en in het moment leven en dat allemaal prima vinden, maar over het algemeen houden kinderen (en volwassenen) ervan dat er een beetje structuur in hun leven zit. Dat ze weten wat ze kunnen verwachten en dat ze niet in een constante stressvolle chaos leven. Met drie kinderen ligt die chaos op de loer, maar als één van de ouders een paar organisatorische skills heeft, dan moet het te doen zijn. Zorg bijvoorbeeld dat tandarts- of ouder-kindgesprekjes op school allemaal op dezelfde dag plaatsvinden, zodat je niet meerdere keren heen- en weer hoeft.  Daarbij is het goed mogelijk dat alle drie de kinderen een andere hobby/sport gaan bezigen en dat je op zaterdagochtend verwacht wordt op het hockey-voetbal- en volleybalveld. Hier komen weer de collega-ouders om de hoek kijken, ook zij kunnen brengen en halen en jij kunt gedurende het jaar genoeg wedstrijden van alle drie je kinderen meepikken, zodat iedereen zich geliefd blijft voelen.

Conclusie: Drie kinderen is natuurlijk geweldig. Er is altijd reuring in huis, aan je eettafel is het ’s avonds een Italiaans gebeuren en er wordt enorm van je gehouden. Maar je moet het wel aankunnen. Ben je een persoon die goed kan plannen, maar ook los kan laten (als er eens iets niet volgens plan gaat), ben je iemand die niet elke dag een momentje voor zichzelf hoeft te hebben en ben je iemand die denkt in het groepsbelang? Dan moet je er absoluut voor gaan! Voor alle andere moeders die verlangen naar een derde…denk er nog even over na!