De thuiswerkmoeder – best of both worlds?

30.04.2019 18:30
De thuiswerkmoeder – best of both worlds?

Alle belangrijke babymomenten meekrijgen en typen als de kleine slaapt. Ideaal, dacht Annemieke. De realiteit pakt echter heel anders uit.

Niets tegen thuisblijfmoeders hoor, maar ik verdien graag mijn eigen geld. Dus dat ik zou blijven werken na de komst van de kleine, stond al vast vanaf die twee streepjes op de test. Sowieso verdient mijn vriend niet genoeg om ons alledrie te onderhouden. En als freelancer ben ik super flexibel, dus in de ideale positie om thuiswerken te combineren met het moederschap. Appeltje-eitje, dacht ik. De baby? Ach, die slaapt vast heel veel en zou de rest van de tijd zoet in haar ledikantje met haar knuffels spelen.

Permanent aan het werk

Deze thuiswerkmoeder gaat genieten van de mooie momenten en typen tijdens de dutjes. Met vriend als back-up dus wat kan er mis gaan? Nou, veel. Werken als de baby slaapt, gaat een beetje moeilijk als je dochter alleen maar in een rijdende auto, aan de borst of in je armen slaapt. Zonder draagdoek krijg ik niets gedaan. Want hoeveel knuffels we ook in haar ledikantje smijten, Zoë wil bij ons zijn en niet bij een of ander pluche stofdier. Aangezien mijn vriend ook thuiswerkt, kwam het uiteindelijk erop neer dat één van ons permanent met de baby bezig was terwijl de andere aan het werk was. Wat al gauw leidde tot discussies over wie dan wanneer het huishouden moet doen; vallen dingen als koken, afwassen en boodschappen doen onder ‘zorgen voor baby’ of onder ‘geld verdienen’? En alle uren die ik kwijt ben met borstvoeding geven, waarom gebruikt K. die tijd om koffie te drinken en op z’n telefoon te spelen in plaats van iets nuttigs te doen zoals poep uit wasbare luiers spoelen? Doet echt wonderen voor je relatie dit – not.

Gekkenhuis met babygegil vs kantoor met koffieautomaat

De eerste drie maanden overweeg ik een vaste baan te zoeken. Maakt niet uit wat het is, als ik maar uit dit gekkenhuis kom waar ik niets gedaan krijg. De muren komen op me af, de vuile was vult niet alleen de wasmand maar ook de slaapkamervloer en vlak voor een belangrijke deadline krijst de baby alles bij elkaar omdat ze last van krampjes heeft. Fuck alle voordelen van thuiswerken, ik wil mijn dagen ergens doorbrengen waar het niet een grote teringbende is die wanhoop uitstraalt. Als ze een goede koffieautomaat hebben, ga ik nu direct aan de slag en draai ik onbetaald overuren. Heeft de lokale supermarkt misschien nog caissières nodig? Waar kan ik solliciteren? Dan begint Zoë met ons te communiceren. Volgen haar grote ogen me overal. En krijg ik niets meer gedaan omdat ik niets liever wil dan voor altijd met mijn lieve kleine meisje knuffelen. Maar dat kan niet, want ik moet werken.

Interview uitwerken of dochter knuffelen?

Mijn dochter jengelt; ze heeft honger, maar ik wil ‘nog heel snel even’ een email beantwoorden. Het jengelen gaat over in krijsen en ik voel me mislukt als moeder. Moet je niet het beste voor je kind willen in plaats van het honger laten lijden omdat je achter de computer zit? Maar ja, die mail was wel van een opdrachtgever. En typen gaat nou eenmaal sneller als er geen baby aan je tepel hangt die je met minimaal een hand moet ondersteunen. Wat is belangrijker: een interview uitwerken of met mijn dochter knuffelen? Ze wordt zo snel groot dat ik van elk moment wil genieten. Maar het eerste echte lachje mis ik omdat ik naar mijn beeldscherm kijk. Waar ik pre-baby nog ’s nachts klusjes af kon maken, ben ik sinds de komst van de kleine zo moe dat ik na het avondeten de laptop dichtklap. Met schaamte moet ik bekennen dat ik al een keer behoorlijk luid mijn baby gevraagd heb of ze godverdegodver niet verdomme even tien fucking minuten stil kan zijn zodat ik eindelijk dat fokking artikel af kan maken. Een thuiswerkende moeder? Wat een kutkeuze.

Best of both worlds

Dan hoor ik een fulltime werkende moeder zeggen dat ze de allereerste stapjes van haar kind gemist had. Want die had haar dochter helaas op de opvang gezet. En dat het eerste woordje van haar dochter ‘Sanne’ was  – juist ja, de naam van de groepsleider op het kinderdagverblijf – deed ook wel pijn. Een thuisblijfmoeder verzucht daarentegen dat haar kinderloze concurrente die haar baan kreeg toen zij ontslag nam, nu al promotie gemaakt heeft. Zijzelf is op zoek naar intellectuele stimulans want ze wordt geschift van 273 keer per uur aan het touwtje van de muziekmobiel trekken omdat haar zoontje dat nog niet kan – maar hij wel heel hard kan krijsen als het rotmuziekje opgehouden is. Even voel ik me heel erg bevoorrecht dat ik in de positie ben dat ik werk en baby kan combineren. Misschien is het toch best of both worlds, een thuiswerkende moeder zijn. Dit gevoel van gelukzaligheid duurt maar liefst vier dagen. Dan kotst mijn dochter vol over mijn laptop heen…

Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.

Lees ook: Zes tips voor thuiswerken als je partner papa-/mamadag heeft