Best wel mutsige moederwoorden (die jij ook gebruikt)

23.01.2011 00:10

Je kunt je nog zo voornemen om je cool te bewaren, maar als je eenmaal kinderen hebt, is het hek van de (mutserige) dam. Het afgelopen jaar hoorde Julie zichzelf de meest gênante dingen kirren tegen haar baby, vaak nog in het openbaar ook! 

 • SlaapJE, slokJE, knuffeltJE…
  Was ik een paar jaar geleden nog van de school dat het een doodzonde is om verkleinwoorden te gebruiken (That’s right: “Ik ga een koffietje drinken met vriendinnetjes” klink nu eenmaal niet heel erg volwassen), met een kind is er geen ontkomen aan… “Wil je een slokje, een hapje, krijg je niet je zinnetje, mama geeft je een kusje, ga je even een slaapje doen, dan ga ik eerst even je luiertje verschonen.” Het rolt dag in dag uit moeiteloos mijn mond uit. Brrr.

 • “Mama” (over jezelf!)
  Vanochtend hoorde ik mezelf zeggen: “Mama gaat even naar de keuken om nog een kop koffie in te schenken, dat kan mama wel gebruiken.” Ik bedoel, come on. Had je ooit gedacht dat je over jezelf in de derde persoon zou praten?

 • “Papa” (tegen je bloedeigen vriend/man!)
  Ook veel gebruikt: “papa” TEGEN MIJN VRIEND. Als in: “Nou wat knap dat je de grond likt, dat moet papa ook zien. Papa, kijk eens.” Ugh. Zo niet sexy.

 • Poep (in alle varianten)
  Vreemd genoeg beschouwde ik, voordat ik een kind had, iemands stoelgang niet als een algemeen geaccepteerd onderwerp van gesprek. Nou, de tijden zijn veranderd hoor. Van “Heb jij een poepiebroek?” tot het minder schattige: “Ik ruik poep, wat denk jij: heeft hij gepoept, hij had net toch al gepoept. Ja volgens mij is het poep.” Poep, poep, poep, poep. Geen ontkomen aan.

 • “Oh-oh”
  Ik blijk de vijfde – tot nu toe verloren gewaande – Teletubbie te zijn. Er hoeft maar iets (dreigen) te vallen in de buurt van mijn zoontje of ik hoor mezelf: “Oh-oh” zeggen. Oh-oh, een stukje brood op de grond. Oh-oh, je tuitbeker ligt naast de buggy. Oh-oh, de blokken vallen uit de box. En, nog erger; het blijkt besmettelijk. Mijn vriend én zoontje zeggen het ook non-stop. Please vertel me dat dit in andere gezinnen ook gebeurt?

 • Flufflyduffybabydaby-koosnaampjes
  Tja, koosnaampjes. Ook een gevoelig puntje. Denk je zo’n negen maanden na over een mooie naam die je je kind mee wil geven, blijkt dat je – eenmaal uit de buik – toch zeker de helft van de tijd niet-charmante namen als Poepiedoepie, Boefie of Mannetjekoekenpannetje gebruikt. Oeps.

ZIE OOK: 13 dingen waarvan je dacht dat jij ze als moeder nooit zou doen (maar die je nu dus wèl doet)