Beste columniste van De Telegraaf, hoezo is het moederschap geen fulltime job?

23.03.2015 11:48

Dit weekend las Daphne het blog van Telegraaf-columnist Hester Zitvast op Vrouw.nl, met de titel ‘Moederschap is geen fulltime-job’, waarin ze fel van leer trok tegen moeders die niet werken. De nekharen van thuisblijfmoeder Daphne gingen overeind staan. Ze schrijft hier een felle brief terug:

Beste Mevrouw Zitvast.

U zult vast wel een minuut of twee zoet zijn geweest met de boterham met pindakaas die uw dochter in het badje had gegooid, en al die hagelslag zal ongetwijfeld ook een hels karwei geweest zijn voor de stofzuiger die die dag voor de derde keer tevoorschijn kwam. Het is ook niet niets natuurlijk dat wanneer je maar een paar dagen per week overdag thuis bent de kinderen zo baldadig zijn. Daar mag je inderdaad best eens even over zeuren.

“U vraagt zich in uw blog af wat ik dan de hele dag doe, want baby’s slapen toch de hele dag?”

Ik ben fulltime mama van 2 piepjonge kinderen, 24/7 ben ik er voor mijn jongens. Mijn man vliegt in een groot blauw/wit toestel de hele wereld en heeft als hij thuis komt sowieso 1 dag een onwijze jetlag. ‘INOP‘ is hij dan zeg maar om in luchtvaarttermen te spreken. Niet alleen de zorg voor de kinderen, maar ook het schoonmaken (ook ik heb geen hulp in de huishouding), de boodschappen en alles wat daarbij komt kijken komt dus grotendeels op mij neer.

Applaus dat u maar 1x per week gebruik maakt van de opvang. Begrijp ik hieruit dat uw kindertjes de rest van de dagen dat u werkt bij een oppasoma zijn ondergebracht of heeft u zo’n lekkere hippe regeling met uw partner dat hij ook een dagje voor zijn rekening neemt? Wij hebben helaas geen oppasoma’s. De een woont zo’n 2,5 uur rijden bij ons vandaan de ander is gestorven toen mijn man zelf nog een kind was.

“Moederschap is wel net iets meer dan je kinderen voeden en verschonen.”

Ik zou dolgraag willen werken, echt waar. Maar weet je wat het gekke is? Ik betaal meer aan opvang dan dat ik in diezelfde uren bij elkaar kan verdienen. Tsja helaas krijgt niet iedereen dezelfde kinderopvangtoeslag. Het gemene is dat wij een stuk minder krijgen dan onze buren maar wel vele malen meer belasting betalen over het inkomen, sociaal noemen ze dat in Nederland.

U vraagt zich in uw blog af wat ik dan de hele dag doe, want baby’s slapen toch de hele dag? Ik zou graag wat tips van u ontvangen hoe u dat deed met uw baby’s want bij mij is er altijd wel eentje wakker, is er altijd wel een broek te verschonen en heb ik toch wel tot 11:00 nodig om het hele gepeupel inclusief mijzelf toonbaar en fris gedoucht voor de dag te laten komen.

Naast alleen maar een broodje naar binnen werken en zorgen dat ze genoeg vocht binnenkrijgen wil ik ook wel dat ze voldoende beweging krijgen en dat betekent naar buiten. Zo heb ik mijn peuter onlangs het loop-fietsen geleerd, een week lang iedere middag naar buiten (de baby veilig in de wagen op de stoep geparkeerd) en oefenen oefenen oefenen! Zo trots als een pauw ben ik dan ook nu hij er behoorlijk de vaart in heeft zitten en we in een lekker tempo richting supermarkt kunnen wandelen. Natuurlijk kan hij ook de hele dag Thomas Trein kijken hangend op de bank zodat ik even wat extra aandacht kan geven aan zijn baby broertje en hij vermaakt zich ook heus wel eens 10 minuutjes met wat blokken terwijl ik al multitaskend die stofzuiger er voor de zoveelste keer doorheen trek.

“Voor vele liefdevolle en zorgzame moeders met mij die vrijwillig of noodgedwongen thuis blijven is het moederschap toch echt een fulltime job!”

Ik vraag net als zoveel moeders ook niet daadwerkelijk om een salaris hoor, we redden het meer dan prima op 1 salaris. Maar om nou te zeggen dat het moederschap geen fulltime baan is, nee daar krijg ik spontaan jeuk van. Want moederschap is wel net iets meer dan een boterham uit het badje vissen, drie keer de stofzuiger ‘er doorheen trekken’ en je kinderen ‘en passant’ voeden, verschonen, verwennen en wat proberen bij te brengen. Ik hoef geen salaris maar een beetje waardering van vrouwen zoals u, dat is toch niet teveel gevraagd?

Laten we het er op houden dat het waarschijnlijk te maken heeft met de hoeveelheid energie die je in je kinderen en hun opvoeding kan en wil steken. Maar in mijn geval en voor vele liefdevolle en zorgzame moeders met mij die vrijwillig of noodgedwongen thuis blijven is het moederschap toch echt een fulltime job!

Met vriendelijke groet,

Daphne.

 

Foto: Thinkstock